- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Cutremurul bate criza: Constructorii auto niponi ar putea raporta pierderi mai mari

02 May, 11:41 • Redactia DailyBusiness
Constructorii auto niponi Toyota si Nissan ar putea raporta pierderi in primul semestru al anului, peste cele inregistrate in timpul crizei financiare, in contextul in care cele doua companii incearca sa isi redreseze activitatea, perturbata de cel mai mare cutremur din regiune, din 11 martie, relateaza Bloomberg.
Cutremurul bate criza: Constructorii auto niponi ar putea raporta pierderi mai mari

Toyota ar putea anunta pierderi de 1,9 miliarde de dolari pe intervalul aprilie-iunie si pierderi de 2,9 miliarde de dolari pentru perioada ianuarie-iunie, potrivit analistilor.

Pierderile Nissan ar putea totaliza in primul semestru 588 milioane de dolari.

Potrivit celui mai pesimist scenariu, constructorii auto din Japonia si furnizorii lor ar putea raporta impreuna „cele mai mari pierderi din istorie”, peste cele raportate in timpul crizei financiare, a declarat Noriyuki Matsushima, analist in cadrul Citigroup Tokyo.

Toyota, Nissan si Honda Motor incearca sa isi reia ritmul normal de productie dupa ce cutremurul cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter a distrus o parte din fabrici si a provocat pene de curent.

Astfel, avantajul pe care Toyota il detine in fata General Motors si Volkswagen s-ar putea reduce in 2011, avand in vedere ca productia companiei nipone s-ar putea redresa abia in noiembrie sau decembrie.

In aprilie, vanzarile Toyota pe piata interna au scazut cu 69% .

Vanzarile la nivelul industriei auto din Japonia au scazut in aprilie cu 51% , fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 108.824 de vehicule (inclusiv autobuze si camioane), cel mai scazut nivel din 1968 cand a inceput inregistrarea acestui tip de date. Scaderea de 51% a fost cea mai abrupta din mai 1974, potrivit sursei mentionate.