- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

GM vrea sa investeasca 2,6 mld. dolari in dezvoltarea de masini hybrid

02 Apr, 14:16 • Redactia DailyBusiness
Concernul auto american General Motors a solicitat autoritatilor americane o linie de finantare cu dobanda redusa, in valoare de 2,6 mld. $ (1,9 mld.euro), pentru a finanta dezvoltarea a 3 modele de automobile ecologice.
GM vrea sa investeasca 2,6 mld. dolari in dezvoltarea de masini hybrid

Daca va primi banii, GM ii va folosi pentru dezvoltarea modelului Volt, prima masina cu motor electric a grupului, ce va intra in productie din 2010, si a altor doua automobile derivate din acesta.

Noul ajutor cerut de GM statului american ridica la 10,3 miliarde de dolari (7,7 mld. euro) suma totala solicitata de grup Departamentului pentru Energie al SUA, in contextul noii politici „green”, demarata de Administratia Obama.

„Vrem ca pe viitor sa construim masini mai putin poluante, cu un consum mai redus”, a declarat Barack Obama.

In total, suma totala ceruta de General Motors autoritatilor americane, ce include si ajutoarele financiare menite sa asigure lichiditatea afacerii, in contextul scaderii masive a vanzarilor, se ridica la 30 miliarde dolari (22,5 mld. euro).

Presedintele american a respins, la finele lunii martie, planul de restructurare propus de GM, declarand ca guvernul va sustine financiar compania doar daca va prezenta proiecte viabile pentru viitor. Obama a impus chiar un termen de 60 de zile in care noua conducere a GM sa propuna un nou program de restructurare.

Barack Obama nu a exclus varianta ca, in cazul unui esec, General Motors sa fie nevoit sa intre sub protectia legii falimentului.

Obama a spus ca un faliment rapid si negociat este cea mai buna optiune pentru restructurarea si imbunatatirea competitivitatii GM.

Compania ar urma sa pastreze doar marcile si activitatile rentabile, iar restul sa fie vandute investitorilor interesati sau lichidate.

Printre diviziile neprofitabile ale grupului se afla Saturn si Hummer.