- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Impozitul auto ar putea fi modificat. Vezi propunerea depusa in Parlament

05 Oct, 17:58 • razvan.codorean
Deputatul PSD Robert Negoita a depus, marti, la Camera Deputatilor, o initiativa legislativa de modificare a impozitului anual pentru autoturisme. El spera ca initiativa sa fie aprobata in regim de urgenta, iar noul impozit sa fie calculat din 2011.
Impozitul auto ar putea fi modificat. Vezi propunerea depusa in Parlament

Initiativa legislativa introduce o noua modalitate de calcul a impozitului, ce include trei variabile – pretul autoturismului, un coeficient in functie de capacitatea cilindrica si un coeficient de poluare.

Negoita a declarat ca, urmare a aplicarii acestor coeficienti, impozitul auto va fi calculat in functie de valoarea masinii si gradul de poluare. „Nu putem taxa un autoturism ARO la acelasi nivel cu o limuzina Bentley. Si nu este normal ca pentru o Dacie sa platesti acelasi impozit ca pentru un automobil de lux`, a spus Negoita.

Deputatul a explicat ca, in noua varianta de impozitare, valoarea autoturismelor va fi calculata si prezentata anual de catre Ministerul de Finante.

”Ministerul Finantelor trebuie sa intocmeasca un catalog de preturi in care sa evalueze toate tipurile de autoturisme inmatriculate in Romania si care trebuie impozitate la valoarea lor de piata. Aceasta taxa va fi de 0,75% din valoarea masinii”, a precizat Negoita.

Cel de-al doilea coeficient luat in calcul, capacitatea cilindrica, va rezulta din taxa pe valoarea masinii inmultita cu 1 pentru masinile pana la 1650 cm cubi (cc), crescand progresiv pana la de zece ori taxa pe valoarea masinii in cazul autoturismelor de peste 5001 cm cubi, valoare nou-introdusa.

Suma rezultata de la cele doua componente va fi inmultita cu coeficientul gradului de poluare – cu 3 pentru masinile non-euro, ajungand pana la 1 pentru autoturismele cu euro 5.

In urma acestui calcul, Negoita spune ca pentru un Logan 1600 cc se va plati un impozit de 60,9 lei, fata de 63,92 lei in prezent.

Pentru un Aro 244 de 3100 cc, impozitul va fi redus de la 2.320 lei la 180 lei.

In cazul automobilelor de lux, taxele vor creste. Pentru un Mercedes-Benz S 600 de 6000 de cc, se va plati 11.250 lei, fata de 8700 lei.