AUTO

Noua taxa auto, aprobata de Guvern

01 septembrie 2011, ora 06:06, autor(i): Adrian Negrescu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
CARS.jpg
Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege privind taxa auto, care prevede reducerea acesteia cu pana la 25%, dar si plata ei pentru masinile inmatriculate inainte de 2007. Potrivit legii, daca taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea noii legi, contribuabilii pot solicita restituirea diferentei de bani.

Potrivit proiectului de lege, care are la baza principiul “poluatorul plateste“, taxa de poluare va fi platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate  inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa. 

Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora, dupa ce intra in vigoare aceasta lege.    

Taxa se calculeaza pe baza unor criterii precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare, luand in considerare si deprecierea autoturismului.  Intrebat fiind cat va castiga statul de pe urma modificarii taxei, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca in 2010 si-au schimbat proprietarul 110.000 masini care fusesera inmatriculate in tara inainte de 2007 si pentru care nu s-a platit taxa.  Calculand valoarea medie a taxei pentru masini Euro 3 si Euro 4 reiese ca s-ar fi obtinut venituri suplimentare de circa 331 milioane lei.

  “In 2010 si-au schimbat proprietarul 110.000 de autoturisme, inmatriculate in Romania inaitne de ianuarie 2007. Am calculat o taxa medie si venitul suplimentar ar fi de circa 331 de milioane de lei pe an. Noi estimam ca vom avea 56.000 de autoturisme la care va trebui sa restituim o valoare, deci e vorba de o cheltuiala de circa 240 de milioane de lei”, a declarat Borbely. 

 Potrivit unui comunicat al Guvernului, “noua lege solutioneaza si discriminarea indirecta mentionata in hotararile Curtii Europene de Justitie, in cele doua cauze care au avut ca obiect interpretarea Art. 110 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene. In aceste hotarari, este precizat ca regimul de impozitare prevazut prin OUG nr. 50/2008 nu instituie o discriminare directa, dar poate genera o discriminare indirecta din cauza efectelor sale, descurajand importurile de autovehicule”.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Marti, 24 Aprilie 2018, 04:06
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter