BURSE

3 impulsuri care ar putea transforma piata de capital romaneasca intr-una emergenta

05 decembrie 2013, ora 13:45 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Tadeusz Kuropatwinski, General Manager, XTB Romania.JPG
Privatizarile, companiile private in cautarea unor surse alternative de finantare si reformele propuse indomeniul reglementarii pietei sunt printre factorii care ar putea conduce Romania de la statutul de piatade frontiera la cel de piata emergenta in 2014, arata o analiza a XTB Romania.

Dupa succesul inregistrat de listarile din acest an a doua dintre cele mai importante companii detinutede stat in domeniul energetic, Nuclearelectrica si Romgaz, Guvernul are in plan listari pe bursa ale unor pachete semnificative din actiunile Hidroelectrica si Electrica.

"Seria de privatizari prevazute pentru anul 2014 la Bursa de Valori Bucuresti va avea o contributie semnificativa in dezvoltarea pietei de capital autohtone, pentru ca investitorii vor avea astfel acces la unele dintre cele mai importante companii din sectorul energetic din Romania. Acest lucru va duce la cresterea lichiditatii si la prezenta unor noi investitori pe piata de capital", a declarat Tadeusz Kuropatwinski, director general XTB Romania.

Un alt impuls pentru dezvoltarea pietei va fi reprezentat de reorientarea companiilor private spre bursa de valori ca sursa de finantare, avand in vedere dificultatile intampinate in obtinerea unor credite bancare.

Acest lucru trebuie insa corelat cu disponibilitatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de a deveni mai deschisa pentru companiile private, spre exemplu prin reducerea costurilor, spun reprezentantii XTB Romania.Exista, deja, companii care s-au orientat spre bursa in detrimentul imprumuturilor bancare, cel mai recent exemplu fiind AdePlast. Desi listarea companiei nu s-a finalizat, acesta este un prim pas care ar putea determina mai multe companii private sa incerce listarea pe bursa principala din Bucuresti.

Un obstacol in dezvoltarea pietei de capital este reprezentat de multitudinea reglementarilor care sunt in vigoare in acest moment in Romania.

Totusi, suntem incurajati de faptul ca cei mai importanti doi actori din piata, BVB si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), si-au exprimat dorinta de a reduce numarul reglementarilor si de a imbunatati cadrul legal existent.

Noul CEO al BVB si-a exprimat deja opinia cu privire la faptul ca piata de capital si bursa de valori trebuie sa fie mai ieftine pentru a deveni mai competitive. ASF deja a anuntat ca are in plan reducerea numarului de reglementari dinpiata, incepand cu modernizarea legislatiei care reglementeaza activitatea SIF-urilor, precum si legislatia aferenta pietei Forex.

Fiecare dintre acesti factori poate contribui semnificativ la dezvoltarea pietei de capital locale, dar realizarea lor necesita bunavointa tuturor actorilor de pe piata.

"Mix-ul dintre listarile pe bursa si un cadru legislativ mai permisiv investitorilor ar putea ajuta Romania sa treaca de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta. Acest lucru ar avea multe efecte pozitive, precum o vizibilitate mai mare si o perceptie mai buna a investitorilor straini asupra Romaniei, care, la randul lor, ar putea duce la cresterea numarului de investitori de pe piata de capital din Romania", a mai spus Tadeusz Kuropatwinski.

X-Trade Brokers Dom Maklerski este lider pe piata de brokeraj in Europa Centrala si de Est. Infiintata in 2002, in Polonia, compania are peste 20 de sucursale in Europa, Asia si America de Sud.

In Romania, X- Trade Brokers Dom Maklerski Varsovia Sucursala Bucuresti S.A. (XTB Romania) este activa pe piata din
2008.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 04 Aprilie 2020, 19:49
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter