- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Actiunile Bancii Transilvania au scazut cu 0,4% joi dimineata, pe o piata in coborare nesemnificativa

17 Dec, 10:48 • Redactia DailyBusiness
Bursa a scazut nesemnificativ, cu 0,26%, la deschiderea sedintei de joi, iar actiunile Bancii Transilvania (TLV) au coborat cu 0,42%, dupa ce Bank of Cyprus, cea mai mare banca din Cipru, a anuntat miercuri ca a cumparat 9,7068% din actiunile bancii din Cluj-Napoca.
Actiunile Bancii Transilvania au scazut cu 0,4% joi dimineata, pe o piata in coborare nesemnificativa

Corectia usoara a pietei de la Bucuresti a fost determinata in principal de linia descendenta de pe bursele externe. Pietele vest-europene au scazut cu cel mult 0,65% la debutul sesiunii de joi, in contextul in care bursele din SUA au avansat miercuri cu pana la 0,27%, dar pietele din Asia au consemnat corectii de maximum 2,3%, relateaza Mediafax.

In primele secunde ale sedintei de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cotatia actiunilor Bancii Transilvania a urcat cu 2,91%, la 2,47 lei, insa apoi cotatiile au inceput sa scada. La ora 10:15, tranzactiile cu titlurile bancii erau efectuate la 2,39 lei, pret cu 0,42% sub referinta, insa aceste actiuni erau cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 915.000 de lei.

„Se pare ca investitorii vor sa tina pretul in jurul nivelului de 2,4 lei, unde au fost realizate deal-urile de saptamana trecuta, desi in predeschidere ordinele aratau un pret de aproape 2,7 lei”, a declarat Mihai Muresian, trader la firma de brokeraj Intercapital Invest.

Bank of Cyprus a anuntat dupa inchiderea sedintei de miercuri ca a cumparat 9,7068% din actiunile Bancii Transilvania, pentru 58 milioane euro. Banca din Cipru a devenit astfel al doilea mare actionar al Bancii Transilvania, dupa Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care controleaza 14,98% din titluri.

Primele tranzactii cu cele mai lichide 10 actiuni de la BVB au fost realizate la preturi in medie cu numai 0,33% mai reduse fata de referinta, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au mentinut indicele BET-NG la nivelul de la inchiderea zilei de miercuri.

Investitorii au plasat mai multe ordine de vanzare pentru actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF), astfel ca indicele BET-FI a scazut cu 1,5%.

In aceste conditii, la ora 10:15 indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, se plasa cu 0,71% sub referinta.

Actiunile Oltchim (OLT) au continuat linia puternic ascendenta din ultimele doua zile si au urcat cu 13,8%, la pretul de 0,33 lei, pe un rulaj de 146.000 de lei. Evolutia a fost determinata de anuntul privind discutiile avansate pe care compania le are cu Petrom (SNP) pentru preluarea Arpechim, tranzactia urmand sa fie anuntata in urmatoarele zile.

Tranzactiile din deschidere au cumulat 2 milioane lei (490.000 de euro), valoare cu 28% mai redusa comparativ cu rulajul de la debutul sedintei anterioare, de 2,8 milioane lei (668.000 de euro).