- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bucur, RBS: Nu exista solutii miraculoase pentru protectia in fata riscului valutar

06 Apr, 00:01 • traian.badulescu
Cosmin Bucur, seful departamentul de trading si vanzari al RBS Bank Romania, a vorbit intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro despre cum se pot proteja companiile de riscul valutar precum si despre provocarea de a fi primul formator de piata pe contractele la termen pe valute de la BVB.
Bucur, RBS: Nu exista solutii miraculoase pentru protectia in fata riscului valutar

Market Maker-ul (MM) sau formatorul de piata reprezinta participantul la o piata de capital care se angajeaza sa mentina lichiditatea acesteia pentru un anumit instrument financiar utilizand propriul capital.

Pentru aceasta, un MM trebuie sa introduca si sa mentina oferte ferme de cumparare si vanzare in nume propriu, precum si sa incheie tranzactii la preturile afisate prin ofertele ferme in perioada de timp in care participantul respectiv detine aceasta calitate.

DailyBusiness.ro: Cand veti incepe activitatea de market maker pe piata la termen a BVB?
CB: Intentia noastra este in cursul lunii aprilie, data exacta va depinde de aprobarile pe care le asteptam de la BNR.

DB: Care va fi nivelul minim al acestei piete, dupa ce veti intra ca MM?
CB: Daca va referiti la lichiditatea pe care o vom oferi in piata, cotatiile noastre afisate pe fiecare scadenta vor fi valabile pentru un minim de 1 milion euro la pretul cotat. Adica la acest pret va putea tranzactiona atat un client cu 1.000 euro (1 contract) cat si cel care vrea sa tranzactioneze 1 milion euro (adica 1.000 contracte).

Repet, este doar un minim, putem tine acele cotatii valabile si pentru sume mai mari in functie de volatilitatea pietei.

DB: Pe ce alte contracte in afara celui EUR/RON intentionati sa fiti market maker la BVB si in functie de ce veti lua aceasta decizie?
CB: Suntem interesati sa acordam aceeasi atentie si pentru perechea de valute USD/RON, avand in vedere interesul aratat si parerile primite deja din partea clientilor. Suntem destul de avansati in aceasta directie si speram ca vom completa cu acest nou produs instrumentele de hedging in perioada imediat urmatoare.

DB: Cum veti reusi sa va mentineti ca MM pe aceasta piata, in conditiile in care WBS a renuntat la aceasta calitate, detinuta pe piata mult mai lichida, a Sibex?
CB: Avem anumite avantaje competitive structurale: RBS Bank Romania S.A. este unul dintre jucatorii cei mai activi si mai puternici in piata valutara (incluzand aici evident EUR/RON, USD/RON). In plus, ca si banca accesezi simultan piata valutara, monetara si ai in spate si un portofoliu foarte puternic de clienti corporate care iti genereaza volume semnificative atat in piata de spot cat si in cea de forward si piata monetara. Suntem convinsi ca aceste avantaje ne vor da posibilitatea mentinerii pozitiei de MM fara probleme.

DB: Ce pondere vor avea tranzactiile futures in totalul pietei valutare din Romania? Va creste ca urmare a intrarii RBS pe BVB?
CB: Suntem optimisti, suntem obisnuiti sa intram in piete aflate la inceput sau chiar sa incepem un business de la zero. Credem ca odata cu o promovarea adecvata a avantajelor oferite de contracte futures la BVB, o diseminare a informatiilor pe toate canalele – media, bancare, Asociatia Brokerilor etc – exista premize reale de a inregistra o crestere semnificativa.

Vom stimula transparenta, flexibilitatea, lichiditatea, apetitul companiilor/indivizilor de a-si acoperi riscurile valutare cu care se confrunta azi. Oferim un instrument pentru cei interesati (persoane fizice, companii) de a creste gradul de predictibilitate a cash-flow-ului businessului lor, acoperind si riscul valutar.

DB: Ce alte business-uri noi ati inaugurat in premiera pe piata locala?
CB: In februarie 2005 am fost prima banca in Romania care a lansat o platforma de tranzactionare pe piata valutara locala, pe internet, cu cotatii actualizate in timp real si care putea fi folosita de clientii nostri pentru a efectua tranzactii spot, forward, swap si depozite.

In noiembrie acelasi an am fost prima banca in Romania care a fost aprobata de BNR si care a oferit gama completa de acoperire a riscului valutar folosind optiuni pe cursul de schimb.

Am continuat in anii urmatori cu tranzactii pe acoperirea riscului de dobanda, de pret la petrol, diesel, in 2007 primele tranzactii cu emisiuni de carbon care din cate stim noi au fost o premiera pentru o banca in Romania. In concluzie, suntem obisnuiti sa intram primii sau printre primii intr-o piata, sa oferim lichiditate si sa o dezvoltam.

DB: Ce pondere detin tranzactiile realizate pe platforma online in totalul tranzactiilor valutare realizate de companie?
CB: Mai mult de 60% din numarul de tranzactii zilnic este desfasurat prin platforma on-line.

DB: Ce mix de produse pentru protectia in fata riscului valutar (contracte futures si forward) ati recomanda companiilor in aceasta perioada?
CB: Nu exista solutii miraculoase, dar bineinteles un prim pas de fiecare data il reprezinta urmatoarea succesiune de rationamente pe care o companie ar trebui sa le faca in scopul stabilirii unei politici de management al riscului: identificarea riscurilor (valutare, de dobanda, pret la materii prime, vreme etc), definirea obiectivelor urmarite de companie (ce vor sa obtina, eliminarea totala/partiala/temporara a riscurilor etc), setarea tolerantelor de risc (anumite nivele de unde sau pana unde sa isi acopere riscul identificat, vrea sau nu sa plateasca prima etc). In final, daca vorbim de riscul valutar, solutia recomandata va fi cu siguranta un mix intre: spot, forward/futures, optiuni pe cursul de schimb si structuri cu cost zero.

DB: In ce constau avantajele unui contract futures in raport cu unul forward?
CB: Cred bineinteles ca ambele produse au in anumite situatii avantaje unul asupra celuilalt, dar daca ma intrebati de Futures cred ca principalele avantaje sunt: standardizare si de aici vorbim mai departe de transparenta, consistenta in cotatii, lichiditate poate atrage atentia unor segmente de clienti care nu reuseau sa colaboreze cu o banca care sa le ofere posibilitatea de a inchide tranzactii forward devin eligibili clienti care gasisera banca care sa le ofere produsul forward dar nu puteau oferi garantiile cerute de banca si in acest caz contractul Futures isi arata un avantaj esential avand in vedere ca prin constructie nu exista un risc de contrapartida in tranzactionarea cu contracte Futures.