BURSE

BVB ar putea scadea cu 20%, trasa in jos de pietele germane si americane

26 februarie 2014, ora 12:03   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
grafic.jpg
Pietele de capital dezvoltate au fost foarte atractive pentru investitori in 2013, insa probabilitatea de aparitie a unor corectii severe in lunile urmatoare este in crestere, iar Bursa de Valori Bucuresti nu face exceptie.

Cu toate ca pentru companiile listate la Bucuresti indicii de evaluare prin raportare la profituri, active sau cifra de afaceri sunt mai atractivi in comparatie cu cei din Germania sau SUA (in medie), destinul pietei locale e strans legat de suisurile si coborasurile sentimentului global, spune Claudiu Cazacu, analist XTB Romania.

Capitalul extern este capabil sa imprime trenduri ample, in timp ce investitorii locali au o abordare, in general, nu de formatori, ci de ”primitori” de directie. Daca ne indreptam atentia spre situatia actuala din pietele globale dezvoltate, este vizibila detasarea investitorilor, care se apropie de situatia de subestimare a unor riscuri. Indicele de volatilitate VIX este cu atat mai coborat cu cat nevoia de a ”cumpara” protectie la eventuale miscari dezavantajoase – in principal descendente – este mai mare.

Luni, 24 februarie, VIX ajungea la 14 puncte, in preajma nivelurilor atinse inainte de criza financiara din 2007, desi inca la aproape trei puncte distanta de minimul, corespunzator optimismului extrem pre-2007. Seninatatea cu care sunt privite investitiile in actiuni tine de fluxul de bani nou creati de catre Fed, dar si de optimismul privitor la economia reala americana, care pare a fi intrat pe o crestere durabila. Incetinirea industriei si a serviciilor observata in cifrele recente e pusa pe seama vremii foarte reci, in timp ce abordarea principala ramane optimista.Marea intrebare este daca nu cumva tocmai aici se gaseste punctul slab al entuziasmului. Revenirea din SUA convinge Fed sa aduca politica monetara spre normal, reducand treptat pana la zero injectiile de lichiditate. Or tocmai acestea au dat investitorilor argumentul principal pentru a privi cu seninatate si uneori chiar euforie pietele de actiuni, coborand simultan si volatilitatea. 

Fara ”scutul” Fed, si dupa ani buni de protejare artificala, investitorii s-ar putea trezi nepregatiti in infruntarea cu furtunile viitoare. Marjele de profit ale companiilor membre ale indicelui S&P500 se situeaza in prezent la maxime istorice (9% pentru componente recurente).

Pentru a sustine cresterea viitoare a profiturilor ar fi nevoie fie de un avans al marjei de profit (putin probabil avand in vedere ca cele mai multe ineficiente au fost deja eliminate pe parcursul crizei), fie de un avans al vanzarilor (dificil de obtinut cand pietele emergente se repliaza, iar cele dezvoltate sunt in fata unei prudente a consumatorilor in zona Euro si a unor dobanzi in crestere in SUA). Iar fara o sustinere a tendintei de crestere a profiturilor, actiunile devin vulnerabile.

In Europa, cresterea economica e inca fragila, iar avansul estimat la 1% in 2014 este prea mic pentru a rezista la un scenariu nefavorabil determinat de factori adversi neanticipati in piete – precum o accelerare a pretului marfurilor agricole ori petrolului. BCE ar putea fi nevoita sa intervina pentru a evita domolirea preturilor pana in zona in care deflatia incepe sa fie luata in calcul, ajutand astfel piata de capital europeana, care ar putea performa, in termeni relativi, mai bine decat cea americana.

Riscuri importante se contureaza si in China, a carei economie orientata pe investitii pentru productie si infrastructura, sustinute de creditare, trebuie sa gaseasca o modalitate de ”aterizare lina” spre un avans anual al PIB mai lent, dar sustenabil.

O problema tot mai presanta e gestionarea calitatii in scadere a portofoliului de credite. Autoritatile publice au acumulat datorii, multe dintre ele nefiind trecute in raportarile oficiale, astfel incat la nivel central s-a hotarat demararea unui audit pentru a evalua realitatea. Avansul anual al preturilor imobiliare a incetinit in ianuarie dupa mai bine de un an, iar bancile au devenit mai selective sau chiar au oprit finantarea noua pentru companii din sectorul imobiliar.

Analizand cifrele, observam ca indicii americani au inregistrat in ianuarie o corectie care nu a depasit 10%, iar revenirea a fost puternica de atunci, S&P500 reusind chiar sa atinga noi maxime istorice.

In medie, dupa 1957 corectii de peste 10% au aparut la fiecare 1,5 ani. Dar situatia a fost foarte diferita in perioada cand Fed a utilizat injectiile de lichiditate.

Au trecut patru ani din 2007 pana la corectia de peste 19% din vara lui 2011 – care a avut atunci argumente serioase precum criza europeana, plafonul de datorie si scaderea ratingului SUA. Suntem la 2 ani si jumatate de la acea ajustare, si daca privim perioada de dupa 2007 ca fiind una neobisnuita, alegand norma istorica a mai multor decenii, o ajustare de proportii pare a fi tot mai probabila pe masura ce inaintam in 2014.

Scenariul de scadere are in momentul de fata argumente fundamentale dificil de ignorat, intre care perspectivele pentru profiturile companiilor, re-orientarea dobanzilor in SUA pe masura ce injectiile de lichiditate sunt opritesi o posibila criza in China.

Incepand cu aceasta primavara, si cu sanse in crestere spre vara, investitorii ar putea sa infrunte o corectie severa, insemnand ajustari ale indicilor intre 15 – 20% in pietele americane si germane, si cel putin tot atat in cazul BVB.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ion Popescu a spus:
27/02/2014 11:11
Aceasta stire este in interesul speculatorilor. Vindeti ieftin ca sa poata cumpara ei ieftin. Panicati micii investitori la bursa.
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 15 Octombrie 2019, 15:01
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter