- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

CNVM a amendat 19 angajati ai Broker Cluj cu peste 67.500 lei

14 Apr, 17:43 • Redactia DailyBusiness
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a amendat 19 angajati ai Broker Cluj din cadrul sucursalelor Alba, Timisoara, Baia Mare si Cluj, dupa ce a descoperit mai multe nereguli in activitatea acestora, valoarea totala a amenzilor depasind 67.500 lei.
CNVM a amendat 19 angajati ai Broker Cluj cu peste 67.500 lei

Cele mai mari sactiuni au fost aplicate la sucursala companiei din Baia Mare, unde CNVM a descoperit mai multe nereguli la inceputul acestui an. Astfel, directorul sucursalei din Baia Mare a primit o amenda de 10.000 lei si nu va mai putea lucra pe piata de capital in urmatorii 5 ani.

Alti 2 angajati din aceeasi sucursala, responsabili cu controlul intern al operatiunilor derulate, au primit amenzi de cate 5.000 lei si le-a fost interzis sa mai activeze pe Bursa pe o perioada de 2 ani. Tot la sucursala Broker din Baia Mare au mai fost amendati 4 brokeri, cu sume cuprinse intre 1.500 lei si 3.000 lei.

De asemenea, directorii sucursalelor din Alba, Timisoara si a doua sedii din Cluj, dar si responsabili cu controlul intern au fost amendati cu sume cuprinse intre 1.000 si 10.000 lei, unora dintre ei fiindu-le restrictionat accesul pe piata de capital pentru un an.

Arbitrul pietei de capital a anuntat marti dimineata ca sefii de la Broker Cluj, Petru Prunea si Adrian Ceuca, nu mai pot desfasura activitati pe piata de capital pentru 5, respectiv 3 ani, iar casa de brokeraj va plati o amenda de 724.000 lei, dupa ce comisarii CNVM au descoperit mai multe nereguli la casa de brokeraj.

Broker Cluj a intrat in vizorul CNVM dupa ce, in ianuarie, au iesit la iveala probleme la sucursala din Deva, motiv pentru care Comisia a luat atunci decizia de a suspenda pentru doua saptamani autorizatia de functionare a casei de brokeraj si actiunile tranzactionate pe Bursa.

Neregulile se refereau la o frauda estimata la cateva zeci de miliarde de lei vechi, savarsita prin ridicarea unor sume de bani cu chitante false.

Ulterior, casa de brokeraj a inaintat o contestatie, in care invoca „modul ilegal si defectuos” prin care Comisia a comunicat deciziile de suspendare, dar contestatia a fost respinsa.

Titlurile Broker Cluj sunt listate la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti, sub simbolul BRK. Compania are o valoare de piata de 59,34 milioane lei (14,4 milioane euro), potrivit cotatiei de 0,205 lei, stabilita in sedinta de tranzactionare din 9 aprilie.