BURSE

Companiile la care persoanele din interior au cumparat actiuni au evoluat mai bine decat piata

30 martie 2011, ora 00:01, autor(i): Laurentiu Popa   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Documente atasate:
Persoanele initiate sunt cele care detin actiuni la o companie si se presupune ca au acces la informatii privilegiate. Investitorii stau cu ochii pe aceste tranzactii sperand sa afle ce ii indeamna pe cei care au informatii sa faca tranzactiile respective.
La o privire asupra companiilor la care persoanele initiate au cumparat cel mai mult, se poate observa ca evolutia acestora a fost mai buna decat evolutia generala a pietei.

Tranzactiile pe care aceste persoane le fac cu actiuni ale companiei. Potrivit regulamentului 1/2006 al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), persoanele initiate sunt:

* membrii consiliului de administratie, ai conducerii si ai societatilor controlate de companie si rudele aproapiate acestora
* angajatii care prin activitatea desfasurata pot avea acces la informatii privilegiate (contabili, consilieri juridici, secretariat)
* persoane ce presteaza servicii profesionala care au acces la asemenea informatii (auditori, avocati, consultanti)
* actionari semnificativi
* persoane cunoscute ca au obtinut informatii privilegiate de la cei de mai susPractic, tranzactiile initiate pot sa reprezinte un semnal referitor la evolutia companiei respective. Sa luam cateva exemple extreme.

"Daca persoanele initiate vand masiv, transformandu-si astfel actiunile in bani, cel mai probabil acea companie nu are o situatie buna, ei stiind deja asta", a spus un dealer din piata.

"Daca persoanele initiate cumpara masiv, atunci compania cel mai probabil se indreapta intr-o directie buna, iar ei vor sa beneficieze de pe urma profitului ce urmeaza sa vina", a continuat dealerul.

El a precizat ca aceste semnale din piata "nu trebuie luate mereu intocmai". O companie poate fi solida, iar o persoana initiata iese deoarece doreste sa investeasca in alte afaceri, sau are o problema personala si are urgenta nevoie de bani, fara sa fie un motiv legat de viata companiei.

Pentru a observa care dintre companiile listate pe piata principala au avut in primele trei luni ale anului cele mai multe tranzactii ale persoanelor cu informatii privilegiate, am facut un tabel care sa reprezinte acest lucru in functie de sumele tranzactionate.

Am intocmit doua clasamente care sa cuprinda companiile ale caror actiuni au fost intens cumparate de persoane initiate si companii ale caror actiuni au fost masiv vandute de persoanele initiate.

Tinand cont ca la multe companii au avut loc atat vanzari cat si cumparari ale persoanelor initiate, am stabilit ca metoda de calcul impartirea in cadrul unei companii a totalului actiunilor cumparate si totalul actiunilor vandute. valoarea mai mica a fost scazuta din valoarea mai mare, pentru a se obtine o cifra care sa reflecte o situatie clara.

Concret, daca la compania X persoanele initiate au achizitionat doua actiuni a cate 1 leu, avem o valoare totala a cumpararilor de 2 lei. Daca la alta companie persoanele initiate au cumparat actiuni in valoare totala de 3 lei si au vandut actiuni in valoare totala de 2 lei, rezultatul net indica cumparari de 1 leu.

Aplicand metoda companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) la toate cele trei categorii precum si la unitatile de fond ale fondurilor de investitii, am obtinut urmatoarele clasamente:

Top 5 cumparari nete persoane initiate

1. Biofarm (BVB: BIO) = 4.503.308 lei
2. Banca Transilvania (BVB: TLV) = 547.510 lei
3. Prefab (BVB: PREH) = 504.753 lei
4. Teraplast (BVB: TRP) = 352.630 lei
5. SIF Moldova (BVB: SIF2) = 76.348 lei

Top 5 vanzari nete persoane initiate

1. BVB (BVB: BVB) = 17.370.488 lei
2. Ropharma (BVB: RPH) = 11.583.847 lei
3. Prodplast (BVB: PPL) = 1.334.114 lei
4. Condmag (BVB: COMI) = 1.150.000 lei
5. SIF Transilvania (BVB: SIF3) = 826.150 lei

Biofarm a inregistrat de la inceputul anului pana acum numai cumparari din partea SIF Oltenia. Teraplast a inregistrat numai cumparari, in afara de una toate fiind realizate de compania care isi rascumpara actiunile din piata.

In topul vanzarilor, la Ropharma se observa doua persoane initiate care au efectuat tranzactii: Rimia Investment care a vandut si Ropharma, care isi rascumpara actiunile din piata.

In cazul BVB explicatia sta in faptul ca o parte din vanzari au fost facute de Daniel Tepes, care a facut vanzarile inainte de a demisiona din functia de membru al Consiliului de Administratie.

Ca sa vedem catr de fundamentate au fost cumpararile sau vanzarilor persoanelor initiate, sa analizam evolutia valorii de piata a acestor companii:

Top 5 cumparari

1. Biofarm (BVB: BIO) = +2,63%
2. Banca Transilvania (BVB: TLV) = +18,58%
3. Prefab (BVB: PREH) = +10,55%
4. Teraplast (BVB: TRP) = +28,74%
5. SIF Moldova (BVB: SIF2) = +25,21%

Top 5 vanzari

Top 5 vanzari nete persoane initiate
1. BVB (BVB: BVB) = +3,42%
2. Ropharma (BVB: RPH) = -22,73%
3. Prodplast (BVB: PPL) = -5,73%
4. Condmag (BVB: COMI) = -12,71%
5. SIF Transilvania (BVB: SIF3) = +14,18%

In aceeasi perioada de timp, trendul pietei a fost urmatorul:
BET (include cele mai lichide 10 companii, fara SIF) = +11,83%
BET-XT (include cele mai lichide 25 de companii, inclusiv SIF) = +16,91%
BET-C (include toate companiile listate la BVB) = +13,32%

Asadar, in afara de Biofarm, toate companiile care au inregistrat cumparari ale persoanelor initiate au inregistrat cresteri peste piata.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
caro a spus:
30/03/2011 08:43
SIF3 e in top vanzari dar are randament mai bun decat piata. Din asta ce concluzie mai tragi? Sunt multe companii care au evolutii peste piata si la care nu fac cumparari insideri...
 
Ciprian Burlacu a spus:
30/03/2011 11:15
SIF3 are cel mai mic randament dintre Sif-uri. Articolul este interesant si bine documentat
 
Laurentiu Popa a spus:
30/03/2011 18:27
Concluziile vi le trageti dvs. Ce faceti cu ele privesc strict banii pe care ii investiti la bursa. Eu v-am prezentat situatia pe cifre.
 
Articole similare
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 09:42
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter