BURSE

Cum economisim investind în BET?

10 martie 2016, ora 15:43 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
business1.jpg
În acest an, bursele de acțiuni au avut cel mai prost debut din istorie. La minimele din ianuarie, indicele american S&P 500 pierduse peste 12% în numai trei săptămâni, iar principalul indice al pieței românești, BET, peste 14% în același perioadă.

Totuși, chiar dacă pentru investitorii pe termen scurt ar fi mai prudent să evite investițiile în acțiuni în perioada următoare, orientându-se spre activele tradiționale de refugiu precum aur și titluri de stat, pentru investitorii orientați pe termen lung această volatilitate nu ar trebui să conteze, spun analistii Tradeville.

Motivul este simplu: studiile au demonstrat că, indiferent ce perioadă de 20 de ani am alege, bursele de acțiuni s-au dovedit a fi cea mai bună destinație pentru investiții, depășind cu ușurință câștigurile aduse de depozite bancare, titluri de stat, obligațiuni emise de companii sau mărfuri. Deși pot fi supuse unor bule speculative urmate de prăbușiri spectaculoase, bursele au reușit de fiecare dată să își revină pe trendul ascendent, susținute de creșterea economică și de măsurile stimulative ale băncilor centrale.  

BET confirmă teoria  

Chiar și în scurta ei istorie, bursa de la București confirmă această teorie. Indicele BET a fost lansat în septembrie 1997, însă în cei 18 ani de existentă a fost deja martorul a trei crize pe piețele financiare: criza asiatică din 1997-1998, care a afectat îndeosebi economiile emergente, spargerea bulei internetului de pe bursa americană la începutul anilor 2000 și criza financiară din 2007-2008. Acestea au fost însoțite de căderi ale indicelui BET cuprinse între 27% și 83%, care i-au determinat pe mulți jucători cu agende mai speculative să se retragă definitiv din piață.Cu toate acestea, dacă un investitor orientat pe termen lung ar fi investit periodic în indicele BET de la crearea sa și până acum (sfârșitul lui februarie), rămânând în piață inclusiv în perioadele de criză, acesta s-ar fi bucurat de un randament anualizat de 10,87%. De exemplu, dacă acest investitor ar fi alocat lunar 100 RON din economiile sale către companiile din indicele BET timp de 18 ani (adică un total de 21.600 RON, fără a ține cont de valoarea în timp a banilor), ignorând cu răbdare volatilitatea de pe parcurs ar fi ajuns azi la un portofoliu de circa 90.650 RON.

Mai mult, investitorul ar fi obținut acest rezultat cu un minim de efort, fără a se strădui să analizeze care acțiuni ar putea depăși piața în anumite perioade și fără a urmări îndeaproape un portofoliu speculativ, ci doar investind pasiv în principalul indice bursier.  

ETF BET – fond listat care replică indicele principal al bursei  

Până în vara lui 2012, pentru replicarea indicelui BET ar fi fost necesară achiziția fiecăreia dintre cele 10 acțiuni constituente în parte, respectând proporțiile în care acestea sunt incluse în indice.

Din august 2012, însă, investitorii interesați de o expunere pasivă la piața de la BVB pot cumpăra unități ale ETF BET Tradeville (TVBETETF, pentru care Tradeville este market-maker și persoană inițiată), un fond de investiții listat la bursă al cărui unic scop este replicarea cât mai fidelă a indicelui BET. Cumpărând o unitate de ETF pentru circa 7 RON, un investitor cumpără automat cele 10 acțiuni incluse în BET, obținând un portofoliu gata diversificat printr-o singură tranzacție.   

Reluând exemplul anterior, dacă investitorul nostru ar fi alocat lunar 100 RON din economiile sale către ETF BET Tradeville, de la lansarea acestuia la finele lui februarie ar fi ajuns să dețină un portofoliu de circa 4.400 RON.

Investiția la bursă i-ar fi adus un randament anualizat de 8,15%. Prin comparație, un depozit bancar în lei deschis în august 2012 i-ar fi adus în următorul an o dobândă medie de circa 5,3%, potrivit datelor centralizate de BNR, însă, în urma ciclului de relaxare monetară pornit de Banca Națională, același depozit i-ar fi oferit în momentul de față, în medie, o dobândă anuală de numai 1,35%.     

Grad mai mare de cultură financiară  

Toate datele istorice indică faptul că bursele de acțiuni ar trebui incluse în planurile de economisire pe termen lung ale oricărui individ. În acest scop este indicat a se apela la specialiști de încredere, dar și cunoașterea și înțelegerea a ceea ce înseamnă să cumperi acțiunile unor companii prin intermediul bursei.  

Pentru a sprijini creșterea gradului de cultură financiară a populației, Tradeville susține și în acest an Forumul Investitorilor Individuali organizat de Bursa de Valori București sâmbătă, 12 martie, la Camera de Comerț și Industrie a României. Analiștii Tradeville, alături de alți reprezentanți ai pieței de capital, vor vorbi despre ce înseamnă investițiile pe bursă și vor răspunde întrebărilor investitorilor.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Materialele zilei din BURSE
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Joi, 19 Aprilie 2018, 14:38
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter