- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cum i-au invins rusii pe Goldman Sachs si Morgan Stanley in cursa pentru oferta Petrom

06 Apr, 00:02 • traian.badulescu
Rusii de la Renaissance au surprins piata de capital romaneasca, dupa ce au castigat selectia pentru intermedierea celei mai mari oferte din istoria Bursei de la Bucuresti, cu un comision de aproape 3 ori mai mic fata de estimarile pietei. Printre pierzatori, nume grele ca Goldman Sachs si Morgan Stanley.
Cum i-au invins rusii pe Goldman Sachs si Morgan Stanley in cursa pentru oferta Petrom

Desi acest comision s-ar putea sa nu ii acopere costurile, Renaissance isi descurajeaza astfel rivali precum Goldman Sachs si Morgan Stanley sa participe la viitoare selectii pentru intermedierea vanzarii altor pachete detinute de stat, au spus specialistii intervievati de DailyBusiness.ro.

Consortiul format din Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities a castigat selectia pentru intermedierea ofertei secundare prin care statul va vinde 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), dupa ce a obtinut un punctaj de 92,5 din 100 puncte posibile.

La selectie au mai participat si consortiul Goldman Sachs – UniCredit CA IB Securities, care a totalizat 68,6 puncte.

Pe pozitia a treia s-a plasat consortiul Nomura – Alpha, cu 67,7 puncte, iar al patrulea punctaj a fost obtinut de Raiffeisen Capital&Investments cu Morgan Stanley. Cel mai mic punctaj dintre cei cinci competitori ramasi in cursa l-a avut consortiul ING Bank – UBS.

Selectia a fost „finalizata cu succes”, in opinia reprezentantilor statului, multumiti de comisionul cerut de consortiul condus de rusi, de doar 0,325% din valoarea actiunilor ce vor fi vandute prin oferta.

„La o valoare estimata a tranzactiei de peste 500 milioane de euro, comisionul de succes este de aproximativ 1,6 milioane de euro, cu mult sub estimarile pietei, situate undeva la 4-5 milioane de euro”, au spus reprezentantii Ministerului Economiei.

„Asteptarile se canalizau spre consortiile cu notorietate. Este surprinzator cat de mult se pune accentul pe un comision„, a declarat Mihai Chisu, broker IFB Finwest.

Si Virgil-Adrian Zahan, directorul general al casei de brokeraj Goldring, considera ca este „o mare surpriza” faptul ca a castigat consortiul condus de Renaissance Capital, cea mai mare banca de investitii din Rusia.

Un alt broker a spus ca se astepta sa primeze „notorietatea si calitatea”, elemente care dau valoare unei piete de capital.

„Este ca si cum un dealer auto ar vinde masini, desi nu stie cum arata motorul unei masini si nu are carnet. Nu stie sa-i spuna mai nimic potentialului cumparator”, a explicat brokerul, referindu-se la faptul ca in consortiul care a castigat selectia sunt case de brokeraj care nu au experienta relevanta in lansarea de IPO-uri (oferte publice initiale).

Mai mult, este posibil ca membrii consortiului condus de Renaissance Capital sa nu-si poata acoperi costurile, potrivit unor brokeri.

Pe de alta parte, Virgil-Adrian Zahan de la Goldring, considera ca rusii nu vor iesi in pierdere. „Fiecare stie care sunt costurile in bucataria lor interna. Nu cred ca vor merge in pierdere”, a spus acesta.

El a adaugat ca oferta consortiului castigator, cu mult sub pretul estimat in piata, poate fi un prim pas in descurajarea concurentei sa mai participe la viitoare selectii pentru vanzarea altor pachete detinute de stat in companii energetice.

De asemenea, gigantii precum Morgan Stanley si Goldman Sachs nu vor mai fi la fel de interesati sa participe la acele selectii viitoare, tinand cont ca pachetele sunt estimate la 100 mil. euro fiecare, valoare de cinci ori mai mica fata de oferta la Petrom.

Zahan apreciaza ca „o apropiere de piata Rusiei, cu experienta in domeniul energiei si petrolului, ar fi benefica”.

El considera ca statul ar putea obtine astfel un pret mai bun din partea rusilor pentru actiunile Petrom scoase la vanzare. „Banul e la alta valoare in Rusia decat in SUA”, a precizat Zahan.

El a mai spus ca un potential cumparator ar putea fi compania rusa Lukoil. „E bine sa fii cu un pas in curtea vecinului”, a mai spus oficialul Goldring.

In final, acesta a precizat ca se asteapta ca actiunile statului la Petrom din oferta sa fie vandute la un pret mai mic fata de cel din piata.

Pentru a sprijini activitatile viitoare din Romania, Renaissance Capital intentioneaza sa deschida un birou la Bucuresti, care va oferi servicii de fuziuni si achizitii, consultanta in procesul de privatizare si finantare pentru companii locale, se arata intr-un comunicat al companiei.

Renaissance Capital lucreaza in prezent la doua mandate pe zona de fuziuni si achizitii pentru clientii romani din sectorul privat si intentioneaza sa urmareasca privatizarile si oferte viitoare in industrii cum ar fi cel de petrol si gaze, utilitati, sectorul bancar, cel al bunurilor de consum si al infrastructurii.

„Suntem decisi sa facem din piata romaneasca una din cele mai importante pentru noi din regiune”, a declarat Milutin Nikolic, care a condus echipa Renaissance Capital pentru mandatul Petrom.

Renaissance Capital este una dintre principalele banci de investitii axate pe pietele emergente din Rusia, Europa de Est, Asia Centrala si Africa. Compania ofera clientilor sai acces la aceste piete, prin intermediul centrelor sale financiare, precum cele din Londra, New York si Hong Kong.

Morgan Stanley este una dintre cele mai mari si importante banci de investitii din lume. Avand sediul in New York, compania ofera diverse produse si servicii financiare (brokeraj, management-ul activelor, investitii alternative, consultanta).

De asemenea, Goldman Sachs este una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, care desfasoara activitati de investitii bancare, securities si management de investitii. Goldman Sachs a fost fondata in 1869 si are sediul in New York.

Statul vrea sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom din pachetul pe care il detine la companie, de 20,63% din titluri. Fondul Proprietatea detine, la randul sau, 20,11% din actiuni.

Oferta secundara, estimata la peste 500 milioane euro, va fi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Conform celor mai recente raportari, grupul austriac de petrol si gaze OMV detine 51,01% din actiunile OMV Petrom.