- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Efectele de bumerang ale rascumpararii actiunilor proprii de la Bursa

15 Sep, 00:01 • traian.badulescu
Analistii financiari au explicat pentru DailyBusiness.ro in ce situatii sunt recomandate pentru companii operatiunile de rascumparare a actiunilor proprii, precum cele anuntate recent de Banca Transilvania, Broker Cluj si Impact, si care sunt riscurile acestora.
Efectele de bumerang ale rascumpararii actiunilor proprii de la Bursa

Operatiunile de rascumparare a actiunilor de pe Bursa au ca scop, de regula, stabilizarea pretului de tranzactionare a actiunilor si se realizeaza cu precadere in conditiile unei tendinte de scadere a cotatiilor.

„Cred ca astfel de operatiuni de rascumparare de actiuni proprii ar trebui sa duca la o stabilizare a cursului in piata a titlurilor in cauza. Acest lucru depinde insa in primul rand de conditiile de pret la care vor avea loc tranzactiile. In general astfel de operatiuni sunt initiate pe un trend de scadere”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Andreea Ciobanu, responsabil departament analiza la SSIF Intercapital Invest.

Paul Brendea, analist financiar la SSIF Prime Transaction, considera ca, in contextul actual de evolutie a Bursei, rascumpararea de actiuni proprii reprezinta o strategie de sustinere a cotatiei si implicit a capitalizarii companiei.

Dragos Zogorean, director administrare active la SSIF Ventrust, considera ca operatiunile de rascumparare a actiunilor proprii pot avea mai multe scopuri.

„Scopul declarat de unii este pur si simplu stabilizarea pretului in piata avand in vedere scaderile exagerate din punct de vedere al managementului companiei comparativ cu valoarea reala a respectivelor actiuni, in timp ce altii doresc distribuirea catre salariati in cadrul unor programe de fidelizare, acest gen de remunerare a salariatilor fiind utilizat la scara larga pe pietele externe”, a mentionat Zogorean.

Paul Brendea de la Prime Transaction spune ca rascumpararea actiunilor pentru a fi distribuite ulterior angajatilor prezinta unele avantaje fata de oferirea de prime in bani.

„Armax Gaz (ARAX) desfasoara in prezent o asemenea operatiune de rascumparare, cu scopul declarat ca actiunile sa fie distribuite salariatilor. Este o modalitate de motivare si de implicare a salariatilor, aplicabila cu o rata mai mare de succes in special in randul managerilor. De asemenea, e o stimulare preferabila primei in bani si din punct de vedere fiscal, evitand plata acelor contributii fiscale aferente salariului”, a explicat Brendea.

El anticipeaza ca si alti emitenti vor desfasura pe viitor programe de rascumparare a actiunilor proprii. „In anumite situatii, actionarul majoritar intra la cumparare si sustine piata, dar asta mai mult in cazul companiilor cu lichiditate redusa, unde sustinerea cursului il costa mai putin pe respectivul actionar”, a explicat Brendea.

Riscurile rascumpararii de actiuni proprii

„Avantajul principal, din punctul de vedere al actionarului minoritar, este sustinerea cursului in piata. Daca operatiunea este facuta doar cu scopul de sustinere a cursului, poate avea dezavantajul de cash-flow negativ: ies bani din societate si intra in actiuni, unii minoritari se pot vedea defavorizati de o astfel de migrare a banilor”, a mentionat Paul Brendea.

El a mai prezentat si situatia in care scopul operatiunii este stimularea managementului. „Daca aceasta nu este alterata de interese obscure, ci chiar e vorba de peformanta, atunci nu vad de ce minoritarul s-ar simti dezavantajat; poate acel management ar fi fost oricum stimulat cu bani, ceea ce ar fi presupus acele costuri suplimentare cu contributiile la stat”, a completat analistul Prime Transaction.

[quote=Paul Brendea, analist financiar la SSIF Prime Transaction]In cazul in care e vorba de stimularea salariatilor, trebuie vazut cine este managerul si cine este actionarul. Daca e una si aceeasi persoana sau grup de persoane, atunci se ridica automat un semnal de alarma, e posibil ca operatiunea sa fie denaturata de interese financiare.[/quote]
Brendea apreciaza ca si in cazul in care actionarul si managerul nu sunt aceeasi persoana, „e bine sa ne uitam in trecut la performantele managementului si sa-i monitorizam viitoarele decizii luate sau rezultate obtinute”.

Dragos Zogorean de la Ventrust apreciaza ca fiind utile pe termen lung rascumpararile in vederea redistribuirii catre salariati in cadrul unor programe de fidelizare.

„In momentul de fata in Romania exista o criza acuta de personal, iar retentia personalului trebuie sa fie un obiectiv important pentru fiecare companie”, a detaliat Zogorean.

El are insa o rezerva. „La Impact, conducatorii sunt si principalii actionari. Acestia au vandut pachete de actiuni in urma cu un an la preturi semnificativ mai mari, iar daca ei ar fi principalii beneficiari ai acestor pachete de actiuni, la preturi aproape de 0, consider ca ceilalti actionari ar fi dezavantajati”a explicat Zogorean.

[quote=Dragos Zogorean, Ventrust]La companiile listate de pe pietele mature aceste planuri de fidelizare (stock option plan) reprezinta principala sursa de remunerare pentru top management.[/quote]

Rascumpararea poate mari valoarea dividendelor

Andreea Ciobanu de la Intercapital Invest apreciaza ca rascumpararea de actiuni proprii poate avea si scopul de a da incredere actionarilor existenti sau potentiali privind evolutia viitoare la bursa a cursului titlurilor care fac obiectul rascumpararii. „Compania respectiva poate anula actiunile respective sau le poate pastra ca actiuni de trezorerie, urmarind vanzarea lor ulterioara”, a adaugat Ciobanu.

De asemenea, operatiunea de rascumparare a propriilor actiuni din piata poate fi considerata o alternativa la cea de acordare de dividende in bani, in ambele cazuri o companie lipsindu-se de o parte din valoarea adaugata creata intr-o perioada anterioara, a mai spus analistul Intercapital Invest.

Dragos Zogorean sustine la randul sau ca „planurile de rascumparare pot fi foarte utile in conditiile in care acestea s-ar realiza in scopul anularii actiunilor, in cazul in care societatea dispune de exces de lichiditati. In felul acesta s-ar diminua numarul de actiuni, iar actionarii ar beneficia de un dividend sporit per actiune”.

El constata insa ca, din pacate, in Romania majoritatea companiilor nu distribuie dividende, deci aceasta masura nu ar avea relevanta.

Pragurile de detinere maresc riscurile de rascumparare

Reprezentantul Ventrust nu considera ca aceste operatiuni sunt niste masuri „sanatoase”.

„Acest gen de actiuni nu fac decat sa transforme respectiva societate intr-un investitor pe piata de capital. Luand in considerare plasamentele realizate de diverse societati controlate de SIF-uri in actiunile acestora tocmai din considerentul ca sunt subevaluate, iar din acel moment preturile la actiuni a mai scazut cu peste 50%, consider, in ciuda cotatiilor scazute, ca este riscant. As prefera, cel putin din partea Bancii Transilvania, sa isi utilizeze resursele pentru activitatea de baza”, a precizat Dragos Zogorean.

El a mai spus ca masurile prin care unele companii au incercat sa se protejeze de eventuale preluari ostile s-au intors impotriva lor.

„Ma refer aici la acele limitari ale detinarii maxime pana intr-un procent de 1% la SIF-uri, respectiv 5% in cazul Bancii Transilvania si SSIF Broker. Din pacate lipsa unui actionar majoritar, free-float-ul mare si existenta unor investitori mici, in special speculativi, nu fac interesante aceste actiuni. Eliminarea acestor praguri consider ca ar face mult mai atractive aceste companii pentru preluari, care s-ar realiza la preturi semnficativ mai ridicate comparativ cu cele din momentul de fata”, a specificat Zogorean.

Paul Brendea de la Prime Transaction le recomanda actionarilor la companiile vizate de operatiuni de racumparare sa nu uite ca, daca actiunile sunt rascumparate cu scopul de a sustine cursul in perioadele nefaste ale bursei, odata si odata compania le va revinde.

„De asemenea, sa nu uite ca pana la urma compania va inceta sa se mai raporteze ca si cumparator sau chiar va raporta incheierea programului de rascumparare. In ambele situatii sunt sanse mari ca pretul actiunilor sa inceapa sa scada”, a adaugat Brendea.

In ceea ce priveste semnalele pe care o companie le poate transmite in piata prin initierea de astfel de operatiuni, Brendea apreciaza ca depinde de perceptia fiecaruia. „Unii le vad in maniera obisnuita, ca un backup din partea companiei, o asigurare impotriva scaderii cotatiei cel putin pe termen scurt. Altii vad in asta un semnal negativ, o masura disperata din partea companiei, care prefera sa-si diminueze din lichiditati ca sa-si salveze capitalizarea”, a conchis Brendea.

Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer&Contractor a initiat pe data de 28 iulie un proces de rascumparare a maxim 4% din actiuni, pretul ofertei fiind cuprins intre 8 mil. lei (2,24 mil. euro) si 40 mil. lei (11,2 mil. euro),.

Prin intermediul acestei operatiuni, compania intentioneaza sa rascumpere pana la 80 milioane de actiuni (4% din capitalul social), la preturi cuprinse intre 0,1 si 0,5 lei pentru un titlu, avand la dispozitie maxim 18 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial a hotararii actionarilor, respectiv pana la 19 mai 2009.

Actionarii Bancii Transilvania (TLV) au aprobat la inceputul lunii septembrie programul de rascumparare a pana la 5% din titlurile proprii, la un pret total de cel mult 211,94 milioane lei (59,33 milioane euro), pentru stabilizarea cotatiei actiunilor.

Cele 529,85 milioane titluri (5%) ar urma sa fie rascumparate intr-o perioada de cel mult 18 luni, la un pret cuprins intre 0,28 lei si 0,40 lei, care corespunde unei sume totale cuprinsa intre 148,36 milioane lei (41,5 milioane euro) si 211,94 milioane lei (59,3 mil. euro).

Conducerea Broker Cluj (BRK) a anuntat pe 9 septembrie ca va propune actionarilor un program de rascumparare a cel mult 5% din actiunile proprii, la un pret cuprins intre 4,34 mil. lei (1,21 mil. euro) si 8 mil. lei (2,22 mil. euro), pentru o perioada de pana la 18 luni.