BURSE

Electrica, oportunitatea anului la Bursa? Cum poate evita greselile din oferta Romgaz

26 mai 2014, ora 16:43 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
electrica.jpg
Oferta publica de vanzare a actiunilor Electrica trebuie sa vina cu o serie de imbunatatiri fata de oferta Romgaz pentru a evita dezamagirea investitorilor de retail, in conditiile in care ei reprezinta o forta ce ar putea dubla lichiditatea bursei, potrivit specialistilor.

Cea mai buna metoda de evitare a greselilor din oferta Romgaz consta in impunerea unei subscrieri cu banii jos si nu la decontare, in timp ce masura propusa de stat - garantarea subcrierilor in limita a 1.000 actiuni - poate fi eficienta operational in anumite conditii, consideraáspecialistii Tradeville.

Pentru succesul ofertei Electrica trebuie acordata o atentie deosebita potentialilor investitori de retail, pe de-o parte, prin continuarea oferirii unui discount fata de investitorii institutionali, iar pe de alta parte, prin asigurarea unei alocari echitabile.

In cazul ofertei Romgaz, una dintre greseli a fost ca la 100 de actiuni subscrise, investitorul de retail a primit doar 7 actiuni. Situatia a fost cauzata de faptul ca s-a permis creditarea unor investitori cu sume cu mult peste disponibilul lor, dar fara ca brokerii sa blocheze banii la subscriere.

In cele mai multe cazuri a fost o creditare doar pe hartie, ceea ce a permis subscrierea unui numar mai mare de actiuni, astfel incat la terminarea ofertei, in urma alocarii, acesti investitori au primit cantitatea dorita la valoarea disponibilului initial.

Aceasta creditare fictiva a dus la discriminarea celor care au subscris cu banii jos si a creat o falsa imagine a interesului pentru oferta Romgaz, ajungandu-se la o subscriere de 17 ori a actiunilor alocate micilor investitori.

äPentru evitarea discriminarii intre investitorii de retail si a formarii unei false impresii a interesului, oferta Electrica trebuie sa nu mai permita creditarea doar pe hartie, adica brokerii sa puna banii la subscrieri si nu la data decontariiö, spune Victor Stanila, directorul de comunicare al Tradeville.

Primul venit, primul servit

Autoritatile vor sa indrepte o parte din greselile din oferta Romgaz cu ocazia IPO Eletrica, prin garantarea subscrierilor de pana in 1.000 actiuni din partea primilor 10.000 de mici investitori, dupa metoda ôprimul venit - primul servitö.

äGarantarea subscrierilor in limita a 1.000 actiuni pentru primii 10.000 de mici investitori care vor participa la oferta Electrica poate fi eficienta in conditiile in care momentul subscrierii este stabilit astfel incat sa nu lase loc de interpretari. O metoda care mi se pare echitabila poate fi folosirea amprentei de timp a sistemului BVB. in caz contrar, exista riscul de a genera noi dezamagiri in randul celor ce nu vor prinde actiuniö, mentioneaza Victor Stanila.

Oportunitate de dublare a lichiditatii pe bursa


La ora actuala, romanii pastreaza in depozite bancare resurse de 29 miliarde euro, astfel incat ei reprezinta o putere ca potentiali investitori de retail, iar ofertele publice ale companiilor de stat sunt cel mai facil mod de popularizare a investitiilor bursiere.

Constientizarea acestora ca piata de capital le ofera posibilitati de castig mult superioare veniturilor din dobanzi ar conduce la o crestere cu 11 milioane euro a rulajului mediu zilnic, ceea ce inseamna o dublare fata de lichiditatea din 2013 (10,3 milioane euro), in conditiile atragerii a numai 10% din sumele plasate in depozite.

Spre exemplu, doar din discountul ce ar putea fi oferit la subscriere fata de marii investitori, deponentii transformati in mici investitori ar obtine mai mult decat dobanda pe un an intreg de la banca. Autoritatile au declarat ca si in cazul ofertei Electrica iau in considerare stimularea micilor investitori prin acordarea unui discount similar celui din oferta Romgaz, care a fost de 5%, respectiv 3%.

ôIn cazul Romgaz, cei care au participat la oferta publica initiala au un castig de 20% in sase luni, plus un randament de 7% din dividende, pe cand daca ar fi tinut banii in depozit ar fi obtinut cel mult un castig de 2% (la o dobanda anuala de maximum 4%). De aceea este foarte important ca oferta Electrica sa fie una reusita, pentru ca ar contribui la dezvoltarea pietei de capital ca o alternativa sanatoasa si transparenta de finantare a economiei reale. Iar din acest lucru toate partile ar avea de castigat ľ clientii, brokerii, companiile, economia per ansambluö, mentioneaza Victor Stanila, director de comunicare la Tradeville.

In ceea ce priveste listarea si pe bursa straina, trebuie sa ne uitam ce s-a intamplat in cazul Romgaz. In cele sase luni de tranzactionare a actiunilor Romgaz, acestea au fost mult mai atractive pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) fata de London Stock Exchange (LSE).

äDesi lichiditatea medie la nivelul intregii perioade este comparabila (1,25 milioane USD pe LSE versus 1,11 milioane USD pe BVB) datorita primelor zile de tranzactionare, anul acesta lichiditatea actiunilor pe bursa locala a fost net superioara celei de pe piata londoneza (695.000 USD pe BVB versus 56.000 USD pe LSE). In concluzie, listarea pe o bursa mai mare are mai mult un efect de promovare, intrucat atrage atentia asupra Romanieiö, conchide Victor Stanila.Cea mai mare oferta publica din istoria Romaniei, prin care statul a scos la vanzare 15% din Romgaz, a captat un interes extraordinar de ridicat din partea micilor investitori, care cu o zi inainte de inchiderea ofertei subscrisesera de 5,4 ori mai multe actiuni decat aveau alocate.

Oferta publica Romgaz a fost un succes, subscrierea fiind finalizata la un pret de 30 de lei/actiune, iar suma totala obtinuta fiind de 1,734 miliarde lei (390,9 milioane euro respectiv 534,63 milioane dolari SUA).
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 10 Iulie 2020, 09:11
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter