BURSE, IT&C

Investitorii de la Bursa cer desecretizarea contractului de privatizare a Romtelecom

10 septembrie 2013, ora 12:10 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
telefon.jpg
Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) solicita Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI) desecretizarea contractului de privatizare a Romtelecom.

Avand in vedere licitatia prin care se va alege un consultant care sa acorde asistenta juridica pentru MSI in procesul de elaborare a actelor normative necesare pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat, reprezentand 45,99% din capital, AIPC solicita decretizarea contractului de privatizare al Romtelecom asa cum a solictat oficial inca din 4 iulie 2011.

Conform surselor de presa din anul privatizarii, 1998, prin contract se prevedea listarea la bursa a pachetul detinut de statul roman. Totusi, aceasta listare nu s-a concretizat, desi in ultimii 15 ani am avut parte de promisiuni in aceasta directie.

"Daca listarea este prevazuta in contractul de privatizare, nu intelegem de ce aceasta operatiune nu s-a realizat inca", au spus reprezentantii AIPC.

"Totodata, nu intelegem cine sau de ce reprezentantii statului nu pun la dispozitia publicului contractele de o importanta deosebita pentru Romania, iar circul din cadrul contractului cu Bechtel nu ar trebui generalizat", au adaugat acestia.AIPC a solicitat si in iulie 2011 AVAS desecretizarea contractului de privatizare a companiei Romtelecom, insa Autoritatea nu a dat curs acestei solicitari.

In schimb, investitorii saluta decizia Guvernului din 24 iulie de a relua finalizarea privatizarii Romtelecom si faptul ca prima optiune este de vanzare a actiunilor prin piata de capital.

"Speram ca si consultatul va prezenta o opinie favorabila exitului prin intermediul bursei. Consideram ca finalizarea privatizarii Romtelecom prin interemediul pietei de capital este cea mai transparenta metoda, fiind evitat astfel riscul unor critici ulterioare privind corectitudinea pretului, dar poate fi obtinut un pret pe care piata il considera corect", au mentionat reprezentantii AIPC.

Statul poate obtine un pret mai mare daca listarea va fi realizata cat mai repede astfel incat sa beneficieze de interesul ridicat al investitorilor, care vor sunt atrasi de derularea listarilor anuntate la companiile de stat precum Romgaz, Hidroelectrica si cea care are loc in prezent la Nuclearelectrica.

Astfel, pe de o parte exitul statului din actionariatul Romtelecom prin intermediul bursei poate fi realizat intr-un mod transparent si la un pret corect, iar pe de alta, pe termen indelungat, statul va incasa fonduri suplimentare prin impozitul aplicat pe castigul pe piata de capital.

Listarea Romtelecom va contribui la cresterea rulajelor pe bursa, ceea ce va atrage noi investitori si companii noi pentru listare. Odata cu cresterea rulajelor va creste si baza de investitori care platesc impozit pe castigul obtinut la bursa, deci incasari mai mari pentru stat.

Astfel, printr-un exit prin intermediul bursei, statul castiga atat pe termen scurt (din vanzarea pachetului de actiuni), dar si pe termen lung (prin stimularea si cresterea masei de investitori care platesc impozit pe profitul obtinut pe piata de capital).
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 01 Decembrie 2020, 01:28
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter