- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Managerul de 3 miliarde de euro: Planurile polonezului care conduce Fondul Proprietatea

30 Nov, 00:02 • Redactia DailyBusiness
Polonezul Grzegorz Konieczny, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, si-a prezentat luni planurile privind administrarea celei mai mari averi din Romania, evaluata la 13,5 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro). Cheia succesului o reprezinta, in opinia lui, diversificarea portofoliului si optimizarea costurilor.
Managerul de 3 miliarde de euro: Planurile polonezului care conduce Fondul Proprietatea

Politicos, diplomat si cu zambetul pe buze. Asa s-a prezentat Konieczny la conferinta de presa organizata luni de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea.

Desi a devenit unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Romania, avand in vedere business-ul de 3 miliarde euro pe care il administreaza, Konieczny nu a lasat deloc impresia unui tip preocupat.

Dimpotriva, a glumit, a raspuns tuturor intrebarilor si a dat impresia ca stie ce face. Nu l-a deranjat nici macar faptul ca organizatorii i-au gresit numele in prezentare.

A vorbit in termeni simpli, relaxat, despre modul in care vede business-ul Fondul Proprietatea, un gigant investitional din care fac parte 83 de companii, cele mai multe din sectoarele de petrol si gaze si utilitati.

A lasat impresia ca este genul de manager capabil sa scoata profit din piatra seaca. De unde va scoate bani? Din exploatarea la maxim a portofoliului de firme detinut in prezent si din extinderea acestuia.

„Vom cauta sa sa ne diversificam. Nu spun ca a avea peste 60% din portofoliu in energie este ceva rau, insa trebuie sa gasim si alte oportunitati „, a afirmat polonezul.

„Intre o firma din energie si una din telecom, o voi alege pe cea care imi va aduce mai mult profit, la un pret cat mai mic „, si-a explicat strategia. Nu a vrut sa dea detalii, insa a precizat ca a avut deja contacte cu peste 150 de firme.
[quote=Grzegorz Konieczny, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea]Am analizat deja situatia a peste 150 de firme. Vrem sa ne diversificam, iar analistii nostri cauta oportunitatile acestei perioade[/quote]
Konieczny: Vrem sa ajutam statul sa scoata profit

Grzegorz Konieczny spune ca economia romaneasca are potential, iar Fondul are mari sanse de dezvoltare in viitor.

„Altfel n-am fi aici, va asigur de asta „, afirma acesta. „Trebuie insa gandit pe termen lung, trebuie gasita cea mai buna strategie in primul rand pentru dezvoltarea firmelor din portofoliu”, spune Konieczny.

„Statul are un mare rol in acest demers si incercam sa il sprijinim asa cum putem. Privatizarea prin intermediul bursei este un pas inainte, insa trebuie avute in vedere strategii in concordanta cu situatia generala”, afirma managerul de portofoliu de la Fondul Proprietatea.

A numarat oportunitatile rapid, dand dovada ca stie destul de bine situatia „perlelor” din portofoliul Fondului Proprietatea.

„Cred ca Petrom are potential de crestere foarte bun. La fel si Nuclearelectrica si Romgaz, pe care speram sa il vedem listat la bursa anul viitor. Si Aeroportul Bucuresti are potential, cu siguranta va urma o crestere a numarului de pasageri in viitor. Daca vom aduce societatea pe bursa, sigur va avea succes”, afirma acesta.

Are mari dubii, in schimb, in privinta societatilor Hidroelectrica si Romgaz.

Nu intelege de ce statul obliga Romgaz sa ii faca o donatie de 400 milioane de lei si nici de ce Guvernul vrea sa infiinteze cei doi giganti energetici, Electra si Hidroenergetica.

„Am decis sa ne opunem acestei reforme din sectorul energetic pentru ca nu exista o strategie clara de reforma. Din calculele facute de noi reiese ca in 2 ani, ambele societati ar ajunge astfel intr-o situatie financiara foarte grava”, afirma managerul de la Franklin Templeton.
[quote=Grzegorz Konieczny, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea]Nu inteleg de ce costurile Hidroelectrica sunt mai mari decat la companiile din alte tari. E mai scumpa apa din Romania, sau sunt alte probleme?[/quote]
„Credem ca o reorganizare din temelii a managementului la Hidroelectrica poate schimba multe lucruri. Compania are nevoie de un management independent, de o strategie transparenta pe temen lung si o oferta publica pe bursa in 24 de luni”, considera Konieczny.

Expertul polonez considera ca cea mai buna cale pentru relansarea firmelor de stat este privatizarea, lucru pe care Guvernul de la Varsovia l-a facut de mult.

„Privatizarea, mai ales prin intermediul bursei, reprezinta o solutie de eficientizare a acestor companii. Prezenta pe piata de capital va aduce mai multa transparenta si un management privat, in concordanta cu oportunitatile pietei „, afirma polonezul.

„Sunt inca destul de multe companii de stat ineficiente care trebuie reorganizate. Incercam sa oferim statului solutii de management pentru acest companii ” spune manangerul FP.

„Pana acum am avut foarte putina influenta in decizia administrativa”, recunoaste acesta, nedorind sa comenteze care au fost motivele – politice sau economice.
[quote=Grzegorz Konieczny, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea]In mod paradoxal, criza ne ajuta in tentativa de a ne eficientiza portofoliul, pentru ca statul are mare nevoie de bani si e dispus sa ia decizii[/quote]
Fondul Proprietatea, marele test

Pentru Fondul Proprietatea si administratorul sau, Franklin Templeton, listarea actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti si, posibil, pe o bursa straina, va reprezenta un adevarat test privind rentabilitatea afacerii din Romania.

Testul va fi dat pe 25 ianuarie atunci cand titlurile vor debuta la bursa.

Grzegorz Konieczny spune ca nu isi permite sa faca estimari detaliate privind evolutia cotatiei titlurilor FP.

„Nu vad de ce sa nu aiba o evolutie pozitiva, mai cu seama ca in piata nu vedem nicio bula speculativa. Nu cred ca este vreun manager care sa va spuna cum vor evolua actiunile. Pot sa va spun doar ca vom face tot posibilul pentru ca acestea sa reflecte potentialul portofoliului FP „, a declarat polonezul.
[quote=Grzegorz Konieczny, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea]Pretul titlurilor FP pe bursa este important, insa nu va afecta managementul portofoliului. Noi punem focus in primul rand pe cresterea valorii portofoliului, nu pe pretul actiunilor listate[/quote]
Lucreaza de 15 ani pentru Franklin Templeton

Grzegorz Konieczny a ajuns managerul portofoliului Fondului Proprietatea dupa ce, anterior a condus filiala din Polonia a grupului de investitii Franklin Templeton.

Polonezul lucreaza de 15 ani pentru compania americana care administreaza, la nivel global, active in valoare de 450 de miliarde de dolari si are peste 7.000 de angajati.

Inainte sa fie racolat de americani, Grzegorz Konieczny a fost broker, consultant de investitii si apoi director al Capital Market Transactions in cadrul Bank Gdanski SA, una dintre cele mai mari institutii financiare din Polonia.

Potrivit CV-ului, polonezul detine un master in economie si este specializat in cercetare si analiza pentru companii din Centrul si Sud-Estul Europei.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

In prezent, FP are un capital social de 13,77 miliarde de lei, detinut de 4.437 de actionari. Cel mai mare actionar este Ministerul Finantelor, cu 44,7% din capital.