BURSE

Mobius: Nu e o mare surpriza pentru noi sa vedem ca Romania a evoluat la capitolul competitivitate globala

07 octombrie 2014, ora 12:40 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
mobius.jpg
“Romania a inregistrat progrese pe mai multe fronturi si nu este o mare surpriza pentru noi sa vedem ca tara a evoluat din punctul de vedere al competitivitatii globale”, a declarat Mark Mobius (foto), intr-o postare pe bogul sau.

Intr-o postare referitoare la clasamentul global al competitivitatii realizat de World Economic Forum, Mark Mobius, presedinte executiv al Franklin Templeton Investments, care administreaza Fondul Proprietatea, vorbeste si despre Romania. Iata mai jos fragmentul respectiv:    

“Romania a rezistat crizei datoriilor suverane care a lovit Zona Euro cu cativa ani in urma, precum si mai recentelor tensiuni dintre Ucraina, Rusia si Occident. In primul trimestru din 2014, PIB-ul Romaniei a crescut cu 3,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, Romania devenind una dintre economiile cu cele mai mari cresteri din Uniunea Europeana (UE). Desi cifrele de crestere din al doilea trimestru 2014 au fost usor mai scazute, la 1,4%, cresterea economica din Romania a depasit-o pe cea a UE la distanta mare. Cererea interna a sustinut acest puseu de crestere, iar o majorare a salariului minim in luna ianuarie a jucat un rol in stimularea consumului.  

Cred ca indeplinirea cerintelor Fondului Monetar International (FMI) de catre Romania in ultimii ani a fost benefica si a adus stabilitate finantelor publice. Vedem, de asemenea, unele evolutii pozitive in Romania in general; rata somajului si ratele dobanzilor sunt in prezent la niveluri scazute, iar venitul disponibil este in crestere. Acestea fiind spuse, progresul a fost lent, iar consumul local a fost foarte scazut din 2008 si abia acum incepe sa-si revina.Romania a facut pasi mari inainte, dar credem ca inca mai are mult pana sa devina chiar mai competitiva la nivel global. Oamenii nu au cheltuit efectiv, asa incat credem ca cererea interna ar putea reprezenta urmatorul motor de crestere al Romaniei, pe langa cresterea productiei industriale si a exporturilor.  

Noi administram cel mai mare fond de investitii din tara, Fondul Proprietatea, investind intr-o mare varietate de industrii romanesti. Acest fond a fost stabilit pentru a-i compensa pe cei care si-au pierdut proprietatile in timpul perioadei comuniste. Actiuni ale unei game largi de companii de stat au fost injectate in fond. A fost sarcina noastra sa ajutam la aducerea acelor companii pe profit colaborand cu managementul lor si guvern sa initieze reforme conforme cu o economie de piata. Cand am preluat administrarea in septembrie 2010, am actionat in primul rand pentru a obtine listarea fondului pe Bursa de Valori Bucuresti, facandu-l cel mai mare fond listat pe acea bursa.  

Ca investitori in Romania, acordam o mare atentie implementarii unor standarde potrivite de guvernanta corporativa si credem ca este esential pentru companiile de stat sa devina mai competitive si mai profitabile. Guvernul Romaniei are in vedere, de asemenea, vanzarea mai multor actiuni in companii controlate de stat, fapt pe care il apreciem ca pozitiv. Am observat ca buna guvernanta corporativa conduce, de obicei, la performanta in piata, si ar trebui sa fie in beneficiul actionarilor si al tarii”.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 29 Mai 2022, 04:20
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter