- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Piața principală a BVB ajunge la maximul ultimilor 6 ani față de piața tranzacțiilor negociate

05 Sep, 01:04 • Redactia DailyBusiness
Ponderea Pieței Principale (piața de ordine) a ajuns în acest an la un maxim de 84% din totalul tranzacțiilor efectuate la Bursa de Valori București (BVB), fără a lua în calcul ofertele publice, cel mai mare nivel din 2012 până în prezent. 
Piața principală a BVB ajunge la maximul ultimilor 6 ani față de piața tranzacțiilor negociate


Dacă în 2012 ponderea tranzacțiile realizate pe Piața Principală era de 62%, în anii următori acest indicator s-a îmbunătățit ca urmare a noilor mecanisme implementate de BVB, cum ar fi noi tipuri de ordine, noi faze ale pieței, mecanisme diferențiate de descoperire a prețului în funcție de caracteristicile instrumentelor financiare.

„Creșterea ponderii tranzacțiilor realizate pe Piața Principală reflectă o îmbunătățire a calității pieței prin intensificarea tranzacțiilor executate direct în bursă. În acest context, se poate vorbi de o mai mare relevanță a prețului de referință cu impact imediat asupra evaluării companiilor listate la bursă. Asistăm, așadar, la o tendință de maturizare a pieței de capital românești și la intensificarea activității de tranzacționare,” a declarat Lucian Anghel, președintele BVB.

Practic, în ultimii ani se constată o migrare a tranzacțiilor negociate, care au loc în Piața DEAL, spre Piața Principală a BVB. Ca efect, ponderea tranzacțiilor realizate pe Piața DEAL a scăzut de la 38% în 2012 la 16% în acest an și a ajuns la minimul perioadei analizate.