- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Un posibil esec al IPO-ului Pomponio ridica noi semne de intrebare privind Bursa

23 May, 00:01 • razvan.codorean
Asteptarile pesimiste cu privire la rezultatele ofertei publice initiale derulate de compania de constructii Pomponio, una dintre cele mai performante firme din domeniu, ridica noi semne de intrebare privind rentabilitatea investitiilor din piata de capital.
Un posibil esec al IPO-ului Pomponio ridica noi semne de intrebare privind Bursa

Specialistii spun ca probabilul esec al IPO-ului Pomponio reprezinta un nou semnal ca atractivitatea pietei este sub semnul intrebarii.

IPO-ul Pomponio nu a atras, pana joi, conform unor surse din piata, decat un grad de subscriere de circa 60%. Chiar daca astazi gradul de subscriere ar putea sa creasca, odata cu introducerea in sistem a ultimelor ordine de cumparare, specialistii spun ca este putin probabil ca oferta sa atinga procentul de subscriere de 100%, procent la care oferta poate fi considerata de succes. Daca nu va atinge procentul maxim, oferta va fi declarata esuata, iar investitorii isi vor primi banii inapoi.

„Din pacate, sunt sceptic cu privire la succesul IPO-ului”, spune, pentru DailyBusiness, Petru Prunea, presedintele SSIF Broker Cluj.

„E greu sa lansezi in piata astfel de oferte, atata timp cat companiile nu sunt foarte cunoscute. Investitorii nu stiu cu cine au de-a face. Iar daca mai pui si un grad de subscriere in prospect de 100%, inseamna ca oferta nu este construita conform realitatilor pietei”, considera Prunea.

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, exprima in mod plastic situatia. „E ca si cum ti-ai pune pe tine o haina care nu iti vine. Ori e prea mare, ori prea mica. Oferta Pomponio a avut aceasta problema. S-au intins prea mult, au cerut prea mult, fara sa aiba un feedback corect din piata”, a spus Paul, pentru DailyBusiness. „E posibil insa ca vineri, sa avem surprize. Nu le exclud”, a mai spus presedintele Asociatiei Brokerilor.

EFG Eurobank Securities, compania care a intermediat IPO-ul, a declarat, pentru DailyBusiness, ca abia dupa ce vor fi introduse in sistem toate ordinele, vor face declaratii pe marginea ofertei.

Pomponio trage semnalul de alarma la bursa

Specialistii estimeaza ca oferta Pomponio ar putea reprezenta un moment semnificativ pentru piata de capital.

Septimiu Stoica, fostul presedinte al Bursei de Valori Bucuresti, spune ca daca IPO-ul Pomponio va fi un esec, acesta vine oricum pe un trend deja conturat in piata.

„Am avut probleme si cu STK sau cu Teraplast, care nu au reusit, in prima zi de la intrarea pe bursa, aceleasi performante ca precedentele IPO-uri. Ofertele companiilor mici sunt, de cele mai multe ori, privite cu mai multa atentie de investitori, iar daca nu sunt construite corect, pot inregistra esecuri”, a spus Stoica.

„Marea problema este ca acest IPO a venit si pe un trend negativ in piata. Bursele internationale sunt pe depreciere, investitorii s-au retras catre valori mai sigure, ca metalele pretioase, catre petrol, grau, orez, marfuri care aduc profituri importante in aceasta perioada. Trebuia privit mai atent la context si poate si mai mult la forma de prezentare”, a mai spus Stoica.

Interesant este faptul ca derularea IPO-ului a fost amanata, in aceasta primavara, de EFG Eurobank Securities, tocmai din cauza conditiilor nefavorabile din piata.

Conform unor surse din piata, pe transa mica, subscrierea pentru Pomponio a fost de 38%, pe cea mare de 67% iar cele 10% din actiunile puse la vanzare destinate transei de alocare preferentiala au fost subscrise in totalitate. IPO-ul a oferit 14,6 milioane de actiuni reprezentand 25% din noul capital. Titlurile au putut fi subscrise la 3,25 lei, oferta avand o valoare de 47,5 milioane lei.

Producatorul de materiale de constructii Pomponio viza listarea la Categoria a II-a a Bursa de Valori Bucuresti.

Semne de intrebare privind soarta viitoarelor IPO-uri

Spre deosebire de 2007, cand a fost derulat un singur IPO – Transgaz, anul 2008 se dovedeste a fi cel mai bogat din istorie in oferte publice initiale, solutia finantarilor bursiere fiind vazuta, in actualele conditii economice internationale, drept cea mai buna pentru dezvoltarea business-ului. Asta spuneau specialistii, la inceputul acestui an, estimand ca in acest an am putea avea 20-40 de IPO-uri.

In acest an, au fost derulate deja cateva IPO-uri – Casa de Bucovina – Club de Munte, Contor Group Arad, STK Emergent, Teraplast, iar acum Pomponio.

Pe bursa ar urma sa ajunga in acest an, printre altele, si companiile Adeplast, Romcolor, Aro Palace, Transilvania Leasing, dar si o serie de companii de stat, printre care CFR Marfa, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si unele unitati termoelectrice.

„Nu cred ca rezultatele de la Pomponio vor influenta foarte mult piata, dar ar putea ridica un nou semn de intrebare”, declara Paul Brendea, broker la Prime Transaction. „Daca nu vor fi retrase sau macar amanate, vom asista cu siguranta la o reconsiderare a strategiilor de dezvoltare a acestor oferte. Pana acum am avut IPO-uri destul de scumpe, unele prea putin atractive”, a spus Brendea, pentru DailyBusiness.

Petru Prunea, presedintele SSIF Broker Cluj, una dintre cele mai importante companii de brokeraj din piata de capital autohtona, spune ca e timpul pentru o reconsiderare a politicilor investitionale.

„Ce s-a intamplat in aceste cazuri arata ca nu mai poti veni cu preturi mari mizand pe ideea ca investitorul roman inghite orice. Piata de capital s-a maturizat si a inceput sa vada dincolo de cifrele financiare pozitive, sa inteleaga cat este butaforie si cat este performanta in astfel de oferte”, a mai spus Prunea.

„Sunt insa optimist privind viitorul”, spune presedintele Broker Cluj.

Optimist este si Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, care crede ca rezultatele extrem de bune ale firmelor romanesti din anul trecut si din acest an vor continua sa atraga investitorii.

„Nu vom asista la o restrangere a activitatii pe piata de capital, inclusiv in ceea ce priveste IPO-urilor. Avem firme care fac profituri solide, avem o crestere economica incontestabila, trendul e pozitiv. Mai sunt si probleme, dar acestea sunt inevitabile in orice piata de capital. Trebuie sa risti ca sa castigi”, spune Paul.