BURSE

Wall Street Journal: Un fond din Romania pregateste o listare secundara la Londra

06 noiembrie 2014, ora 15:32 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bursa londra.jpg
Un fond din Romania care a fost creat pentru a compensa victimele exproprierilor facute in perioada comunismului pregateste o listare secundara la Londra.

Peste o cincime din valoarea de 3,26 miliarde de dolari a Fondului Proprietatea este detinuta de romani, scrie Juliet Samuel de la Wall Steet Journal.

Fondul cu o valoare de 2,6 miliarde de euro (3,26 miliarde de dolari), care este administrat de catre Franklin Templeton Investments, se afla intr-un roadshow european pentru a pregati terenul pentru o listare in Marea Britanie. Fondul este listat deja in capitala Romaniei, Bucuresti, iar cel mai mare actionar privat al sau este fondul activist de hedging Elliott Associates, care detine 15% din titluri.

Peste o cincime din Fondul Proprietatea este detinuta de romani, care au primit actiuni la fond drept compensatie pentru proprietatile care le-au fost furate de catre fostul guvern comunist al tarii. Fondul detine participatii in diverse companii de infrastructura controlate de statul roman, inclusiv la Aeroportul Bucuresti, Portul Constanta la Marea Neagra si cea mai mare hidrocentrala din Romania. Multe dintre activele pe care le detine au suferit din cauza lipsei investitiilor pe perioada anilor in care statul a fost proprietar.

Elliott Associates si-a construit portofoliul de actiuni la fond in anul 2011, petitionand cu succes managementul Fondului pentru rascumparari de actiuni.

Fondul Proprietatea a actionat in instanta statul roman deoarece i-a cerut companiei Romgaz – un distribuitor national de gaz la care fondul detine o participatie – sa faca o donatie de 400 de milioane de lei (113.3 milioane de dolari) catre stat. Fondul Proprietatea a pierdut in prima faza a acestui caz si a facut un apel impotriva acestei decizii, argumentand ca statul a fortat in mod ilegal Romgaz sa nu tina cont de interesele actionarilor minoritari.

Un obiectiv important al Fondului Proprietatea este sa convinga Guvernul sa listeze majoritatea activelor semi-privatizate din infrastructura, mentinandu-si participatia, dar diluand detinerile guvernului si permitandu-le sa fie evaluate pe piata libera.

Un investitor al fondului a afirmat ca portofoliul acestuia reprezinta o colectie de ”piese din toate bijuteriile coroanei” din Romania.

Statul si-a revenit in urma unei recesiuni puternice in anii 2009 – 2010 si PIB-ul a crescut cu 3,5% anul trecut, insa FMI estimeaza o incetinirii a cresterii anul acesta.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 29 Mai 2022, 04:43
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter