CARIERE

2016, un an bun pentru căutarea de joburi: Cine vor fi norocoșii

01 ianuarie 2016, ora 00:40 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
interviu.jpg
Inceputul noului an sună promițător pentru cei aflați in căutarea unui job. Vezi ce companii și în ce domenii vor fi efectuate cele mai multe angajări precum și județele în care a scăzut cel mai mult rata șomajului în anul care tocmai a trecut.

Estimările pentru anul 2016 sunt încurajatoare pentru cei care sunt în căutarea unui job. Oferta la început de an se anunță a fi una variată, atât pentru cei fără studii sau cu un nivel de pregătire mediu, dar și pentru cei care au studii universitare. Deja au apărut pe portalurile de joburi foarte multe locuri de muncă care vor fi disponibile la început de an.

Cele mai multe oferte vin, așa cum era de așteptat, din partea multinaționalelor. Se estimează că în primul trimestru al anului se vor angaja câteva mii de studenți, dar și absolvenți.

De asemenea, muncitorii calificați și necalificați vor avea parte de noi oportunități la început de an. Acest lucru se datorează și faptului că piața imobiliară a început să se miște, iar investitorii reiau construcțiile de blocuri și case. Așadar, pentru șomeri, Moșul va veni la început de 2016 cu oferte de noi locuri de muncă.Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a anunțat că rata somajului consemnată la sfârșitul lunii noiembrie 2015 s-a menținut la nivelul celei din luna octombrie. Valoarea acesteia este de 4,88% la nivel național.

Ca o comparație, rata șomajului din noiembrie 2015 a scăzut cu 0,33 procente față de cea din noiembrie 2014. Interesantă este analiza, din punct de vedere al studiilor, al celor care beneficiază de indemnizație de șomaj.

Astfel, numărul total de șomeri înregistrați în evidențele agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă este de 437.739 de persoane. De asemenea, 101.193 au fost șomeri indemnizați, în timp ce restul nu au avut indemnizație de șomaj.

Din numărul total de șomeri, cea mai mare pondere este reprezentantă de persoanele fără studii si de cele cu studii primare, gimnaziale și profesionale. Astfel, procentul acestora este de 76,33%.

Cei care au studii liceale și post-liceale reprezintă 18,59% din numărul total de șomeri. Așa cum era de așteptat, procentul cel mai mic este reprezentat de cei care au studii superioare: 5,09%.

Analiza a fost făcută și pe grupele de vârste. Astfel, cei mai mulți români care au rămas fără loc de muncă sunt cei care au vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani, respectiv 118.423 de persoane.
În top se află și cei cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani. Aceștia sunt în număr de 88.125 persoane, în timp ce 32.976 de șomeri au vârste cuprinse între 25 și 29 de ani.

De asemenea, în perioada de raportare, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a ajuns la concluzia că rata șomajului în rândul populației de sex masculin a crescut cu 0.01 puncte procentuale față de luna octombrie. În schimb, rata șomajului în rândul femeilor e în scădere. Aceasta este de 4,51%, cu 0,01% mai mică decât în luna precedentă.  

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a făcut o statistică și pe județe. Astfel, conform sursei citate, rata șomajului a scăzut în 25 de județe și în București. Astfel, cea mai mare scădere s-a consemnat în Bihor, procentul fiind de 0.25 puncte procentuale. Bihorul este urmat în top de Mehedinți (0,24 puncte procentuale), Hunedoara (0,21 puncte procentuale), Giurgiu (0,19 puncte procentuale), Covasna (0,18 puncte procentuale), Mureș (0,09 puncte procentuale) și Suceava (0,08 puncte procentuale).

La polul opus, județul cu cel mai ridicat nivel al ratei șomajului este Teleorman. Rata șomajului din acest județ este de 11,09%, cu mult peste media la nivel nationala. Acesta este urmat în top de Mehedinți (10,71%), Buzău (9.47%), Galați (8,95%), Dolj (8,91%), Olt (7,95%), Gorj (7,52%) și Brăila (7,05%).

De asemenea, cea mai mică rata de șomaj s-a înregistrat în Ilfov, procentul celor rămași fără loc de muncă fiind de doar 1,26%.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Materialele zilei din CARIERE
12 iunie 2018, ora 14:44 in Cariere | 96 vizualizari | 0 comentarii
Smartree Romania are un nou Director Operațional
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Duminica, 24 Iunie 2018, 09:29
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter