- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Cateva sfaturi practice pentru a compensa \”lipsurile\” din CV

27 Oct, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Principalul criteriu luat in calcul in selectia CV-urilor este experienta profesionala. Experienta relevanta asigura in proportie de 80% participarea la un interviu. In cazul in care experienta nu este, totusi, punctul tau forte, ai putea pune accentul pe alte aspecte relevante pentru postul vizat.
Cateva sfaturi practice pentru a compensa \lipsurile\ din CV

Daca, de exemplu, ai absolvit facultatea sau ai un masterat in domeniul vizat de postul respectiv, vei incepe CV-ul cu acest capitol (care va ocupa centrul vizual al primei pagini).

In cazul in care unele din cursurile din facultate sunt reprezentative pentru post, ele pot fi mentionate in CV. De exemplu, pentru un post de inginer mecanic in industria eoliana, cursurile cu privire la energia alternativa vor atrage atentia angajatorului si vor putea compensa, in unele situatii, lipsa experientei concrete in acest domeniu.

De asemenea, poti insista pe orice alte cursuri sau seminarii care te-ar putea recomanda pentru postul pentru care aplici. Cursuri relevante de vanzari, negociere, comunicare sunt un atu in aplicarea pentru un post de reprezentant de vanzari, chiar daca in prezent lucrezi in cadrul unei banci si experienta nu te recomanda pentru un job de vanzator.

O alta modalitate de a compensa anumite lacune in experienta este aceea de a sublinia aptitudinile care te recomanda pentru un anumit post.

Insa in acest caz, simpla listare a aptitudinilor in CV nu este suficienta, ci este nevoie ca fiecare dintre ele sa fie argumentata cu exemple din experienta profesionala anterioara (indiferent de domeniul acestei experiente).

Daca, de pilda, pentru un post este esentiala abilitatea de negociere, poti argumenta in felul urmator: „in cadrul companiei X am obtinut o reducere de 20% pentru un lot de materie prima, in urma unei negocieri de durata cu principalul furnizor”. Asadar, chiar daca ai lucrat doar in productie, poti demonstra abilitatile esentiale pentru orice reprezentant de vanzari.

Contrar asteptarilor, titlurile pompoase nu vor asigura participarea la interviu. Daca, de exemplu, esti contabil si asociat unic la o companie foarte mica, dar ai titulatura oficiala de Director Comercial sau Director General, nu ai sanse mai mari pentru un post de CFO, director financiar, in cadrul unei companii multinationale. In aceste situatii, este recomandat sa treci in paranteza nivelul real al postului – de exemplu Director Economic (Contabil Sef) – si sa mizezi pe alte puncte tari pentru a obtine postul de CFO.

In situatia in care educatia este unul din criteriile eliminatorii pentru un anumit post, dar tu, dintr-un motiv sau altul, nu ai obtinut inca diploma de studii, poti sa mentionezi data la care estimezi ca vei sustine lucrarea de diploma si vei finaliza studiile.

Sunt multe situatii in care, desi ai absolvit facultatea sau masteratul, nu ai sustinut lucrarea de diploma. Totusi, pe parcursul studiilor, ai dobandit cunostintele necesare postului vizat, singura problema fiind lipsa diplomei din portofoliu. In acest caz, sectiunea Studii ar putea arata in felul urmator:

„Unversitatea Bucuresti – Facultatea de Litere (2005-2009)

Comunicare si resurse umane – absolvent

Sustinere examen licenta – februarie 2011″

Prin aceasta metoda subliniezi faptul ca ai absolvit facultatea, ca ai acumulat cunostintele si aptitudinile necesare si ca ai dorinta de a finaliza studiile si de a obtine diploma in cel mai scurt timp posibil.

Ligia (Ungurian) Munteanu, Consultant Consulteam

Oana Datki, country manager Consulteam