- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Cauti un job de mult timp? Top 5 sfaturi pentru a gasi un loc de munca

03 Jun, 00:07 • adrian.mihaltianu
Iti cauti un loc de munca de mai multe luni si inca nu ai fost angajat, chiar daca ai trimis numeroase CV-uri si ai participat la diverse interviuri? Vezi de ce sfaturi trebuie sa tii cont pentru a-ti gasi mai repede un job.
Cauti un job de mult timp? Top 5 sfaturi pentru a gasi un loc de munca

„In urma cu 3-4 ani, angajatorii erau dispusi sa plateasca peste media din piata pentru un specialist, sau sa ofere o sansa unui candidat din categoria ‘potential’, insa acum si-au schimbat complet criteriile de angajare”, a declarat Cristina Popescu, manager firma de recrutare QPas.

Ea a adaugat ca in prezent, [b]sunt cautati oamenii perfect potriviti[/b] din punctul de vedere al experientei cu nevoile organizatiei, care livreaza cat mai repede rezultate, fara a plati in plus pentru o astfel de resursa.

Conform Cristinei Popescu, atunci cand cauta oamenii potriviti, angajatorii sunt foarte atenti la studiile candidatilor, dar si la specializarile si calificarile ulterioare. Conteaza daca au absolvit o facultate de stat sau una particulara, avand o [b]preferinta pentru cei care finalizeaza o facultate de stat[/b]. Ei considera ca in facultatile de stat, chiar daca  de multe ori materiile nu sunt unele adaptate realitatii, procesul de invatamant se face cu mai mare seriozitate si implicare, atat din partea profesorilor, dar si din partea studentilor.

„Pozitiile de entry level, programele de internship, summer jobs, part-time, sunt experiente foarte utile pentru candidatii tineri, studenti sau proaspeti absolventi, dar si foarte apreciate de catre viitorii angajatori. Un CV imbogatit in acest fel, arata ca putem avea un candidat care are dobandite ceva abilitati de comunicare si relationare intr-o structura, si-a asumat si a dus la bun sfarsit ceva responsabilitati, a reusit sa respecte un program de lucru/activitati, etc”,a  spus oficialul QPas.

[b]Top 5 sfaturi sa-ti gasesti un job[/b]

[b]1.[/b] Incepe prin a-ti construi corect CV-ul, corectand eventuale greseli de ortografie si date de contact sau date calendaristice, orice alte detalii care tin strict de atentie. Adauga informatii la sectiunea „Realizari”, enumera proiectele importante in care ai fost implicat, trainingurile si studiile urmate.

Este foarte important sa treci in prezentarea joburilor anterioare detalii tehnice si de experienta relevante pentru postul la care aplici, a spus Cristina Popescu. Spre exemplu, daca aplici pentru functia de contabil, trebuie sa reiasa din cv-ul tau tipul aplicatiilor si raportarilor contabile folosite. Daca aplici pentru un post de manager, noteaza dimensiunea echipelor anterior administrate.

[b]2.[/b] Pozitioneaza-te corect din punct de vedere a directiei carierei tale. Pentru o dezvoltare armonioasa, determina cum iti doresti sa iti dezvolti cariera si in functie de obiective, aplica la job-urile disponibile. Aplicand targetat, iti vei putea adapta CV-ul cerintelor postului disponibil si astfel iti vei spori sansele de angajare.

[b]3.[/b]Fii activ in cautarea si identificarea joburilor disponibile. Urmareste site-urile si ziarele cu anunturi de angajare si trimite CV-uri catre agentii de recrutare si catre site-urile companiilor care activeaza in industria/domeniu in care candidatul are experinta. O alta sursa buna de identificare a joburilor vacante este sa urmareasca
[quote=Valentin Petrof, ManpowerGroup Romania]Atragerea de talente va ramane un diferentiator cheie din punct de vedere competitiv in Era resurelor umane[/quote]
[b]4.[/b] Prezinta-te corespunzator la interviu, pentru ca ai la dispozitie o ora in care sa dovedesti ca esti omul potrivit pentru acel job. Din punctul meu de vedere, sansele de angajare ale unui candidat cresc simtitor, bineniteles pe langa experienta si cunostinte, daca la interviu raspunde la obiect si argumenteaza aproape orice cu un exemplu (scurt, dar relevant), raspunsurile oferite sunt coerente si logice, nu vorbeste foarte mult si reuseste sa intuiasca atunci cand trebuie sa se opreasca. Oricat ai fi de bun in ceea ce faci, evita atitudinea atotstiutoare si autosuficienta si fii sincer.

[b]5.[/b] Urmeaza cursuri de specializare daca cere directia in care alegi sa iti dezvolti cariera. Spre exemplu, daca iti doresti sa devii specialist in controlling, urmeaza cursuri ACCA, daca vrei sa faci project management urmeaza astfel de cursuri, etc.

[b]45% dintre angajatorii romani au probleme in ocuparea locurilor de munca[/b]

ManpowerGroup Romania a publicat recent rezultatele celui de-al cincilea studiu anual privind „Deficitul de Talente”, identificand faptul ca 45% dintre angajatorii din Romania intampina dificultati in ocuparea pozitiilor-cheie din interiorul organizatiilor lor.

[img=2995][/img]
In Romania, pozitiile ce ridica cele mai mari dificultati angajatorilor sunt cele de ingineri, muncitori calificati si reprezentanti vanzari, in principal datorita lipsei competentelor tehnice la nivelul candidatilor (dupa cum motiveaza 61% dintre angajatori), datorita lipsei de competente specifice industriei – certificari sau calificari (57%) si datorita lipsei de experienta (36%).

„Ingrijorator este faptul ca doar 9% dintre angajatori sunt preocupati de impactul pe care il poate avea deficitul de talente asupra clientilor sau investitorilor, in scadere de la 25% anul trecut” a afirmat Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup Romania.

„Liderii in resurse umane vor fi nevoiti sa ia in considerare solutii precum: angajarea de personal educabil, flexibil, caruia sa-i ofere training superspecializat; extinderea cautarii de canditati in categorii  neexploatate inca, precum tinerii fara experienta, astfel incat sa se poata gasi forta de munca necesara” a adaugat Petrof.

La nivel global, angajatorii cu nivelul cel mai ridicat nivel de dificultate in ocuparea pozitiilor deschise sunt cei din: Japonia (80%), Brazilia (71%), Bulgaria (51%), Australia (50%), Statele Unite (49%) India (48%), Noua Zeelanda (48%), Taiwan (47%), Panama (47%), Romania (45%), Argentina (45%), Mexic (43%), Germania (42%), Turcia (41%), Peru (41%) si Austria (40%).

Unu din patru angajatori din EMEA (25%) raporteaza dificultati in acoperirea pozitiilor deschise datorita lipsei de personal talentat. Acest procent este considerabil mai scazut decat cel din regiunea America (41%) si cel din Asia Pacific (45%).