CARIERE

Cauti un job in 2014? Ce vor angajatorii si ce salarii ofera

30 ianuarie 2014, ora 00:07, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
job-s-mare.jpg
Anul 2014 nu pare sa fie unul foarte prosper pe piata muncii. Pentru a-ti mari sansele de angajare, vezi ce spun specialistii din domeniu, chestionati de DailyBusiness.ro, despre cele mai cautate joburi in acest an si care sunt sansele de crestere a salariilor.

Specialitii considera ca evolutia pietei fortei de munca este in stransa corelare cu cea a economiei, iar angajatorii vor fi mult mai atenti la competentele candidatilor si la valoarea pe care o pot aduce companiei prin ocuparea unei anumite pozitii in structura organizationala.

Gabriel Gatejoiu, business development manager in cadrul companiei Professional, a declarat ca, pentru 2014, cele mai cautate functii vor fi acelea de programatori, ingineri, suport clienti, precum si pozitii pentru departamentele de vanzari si financiar.

De asemenea, Marga Radu, head of permanent placement in cadrul Adecco Romania, se asteapta ca cele mai cautate functtii sa fie in IT pe toate zonele (retelistica, R&D), engineering si finance & accounting (obligatoriu cu cel putin o limba straina certificate international).Sorina Donisa, CEO-ul companiei de resurse umane APT Group si presedintele Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT), a precizat ca, din punctul de vedere al recrutorilor, se anunta o lupta acerba, in acest an, pe cele doua mari categorii de forta de munca: specialistii si incepatorii (entry level).

“Practic, agentiile de recrutare se vor <bate> pe studentii inca aflati in primii ani. Se va marsa tot mai intens pe mind set-ul tinerilor care promite prospetime si creativitate, iar balanta <potential versus experienta> are toate sansele sa se metamorfozeze in <potential versus studii>”, a spus Sorina Donisa.

La randul sau, Eugenia Dabu, acting recruitment manager Lugera, a subliniat ca in acest an raman la mare cautare programatorii si vorbitorii de limbi straine.

Ioana Pielescu, managing partner companie de training si consultant Qipa, se asteapta ca in acest an sa se faca o “curatenie” la nivel de manageri.

“Tendinta pietei fortei de munca (si daca ne uitam la piata din UK vedem un model mult mai bine conturat in aceasta directie) este de a se contracta la nivel de management: am avut prea multe niveluri ierarhice si prea multi manageri. Asa ca trendul va fi unul de a diminua numarul functiilor de conducere si a avea mai multi oameni productivi, la executie. Speranta mea este ca se va imbunatati si calitatea actului de management, deoarece nu doar numarul mare de <sefi> este o problema, ci si modul in care acestia isi asuma rolul si responsabilitatile”, a precizat Ioana Pielescu.

In ceea ce priveste munca temporara, presedintele ARAMT estimeaza ca agentii de vanzari, programatorii IT si de suport tehnic vor fi cele mai cautate joburi.

“Candidatii cu bune cunostinte de limbi straine vor avea posibilitatea sa opteze pentru posturile de customer service representative, specialist suport operatiuni, specialist raportare”, a adaugat oficialul Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara.

Exista sanse de crestere a salariilor?

Potrivit ultimelor date oficiale ale INS, castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.650 lei in luna noiembrie 2013, in timp ce salariul brut a fost de 2.278 lei.

Marga Radu este de parere ca in acest an nu vor fi cresteri semnificative in ceea ce priveste salarizarea angajatilor.

“Dar performanta este intotdeauna rasplatita la nivel de high end specialists. Astfel incat desi global nu putem prognoza cresteri, specialistii de nisa cu competente isi vor putea negocia salarii mai mari potrivit specializarii stapanite si a rezultatelor obtinute”, a mai spus oficialul Adecco.

Totodata, Sorina Donisa a se asteapca ca salariile sa evolueze respectand acelasi trend de anul trecut, proportional cu atractivitatea pozitiilor si domeniilor. “Vom putea vorbi probabil despre cresteri semnificative, dar numai punctual”, a adaugat ea.

“Companiile sunt foarte chibzuite cu bugetele pe care le au mai ales ca o majorare salariala trebuie sustinuta pe termen lung. Poate acum mai mult ca oricand se doreste o combinatie intre salariul fix si sistem de bonusare in functie de performanta, pentru a se incuraja eficienta si obtinerea de rezultate”, a aratat Sorina Donisa.

“Semnalele provenite din partea angajatorilor nu indica o evolutie majora in privinta nivelurilor salariale estimate pentru acest an. Ca si in cazul extinderii structurilor de personal, precautia va fi termenul definitoriu pentru cresterea salariilor in anul 2014. Nivelul cresterilor salariale va fi similar cu cel practicat in 2013 si va reprezenta un procent mediu de 3-5%”, a declarat Gabriel Gatejoiu.

Si Ioana Pielescu a precizat ca nu vor fi cresterile de salarii semnificative in acest an - nici nu au cum, tinand cont de predictia evolutiei cresterii economice. “Sigur un impact va avea cresterea salariului minim pe economie (la 850 lei de la 1 ianuarie si la 900 lei de la 1 iulie - in sume brute). Raportandu-ne la sectorul privat, aceste cresteri vor avea un efect minor in economia reala”, a adaugat ea.

De asemenea, Eugenia Dabu considera ca angajatorii vor fi in continuare atenti la costurile cu personalul. Ea preconizeaza cresteri salariale in domeniul IT, unde se remarca o concurenta puternica intre angajatori in atragerea celor mai pregatiti candidati.

Citeste si:
Piata muncii in 2014. Unde ai sanse de angajare anul acesta
Ostilitatea reintegrarii: Ce trebuie sa stii cand esti nevoit sa te intorci la vechiul job
Perspectivele de angajare: Doar 1 din 10 companii face recrutari la inceputul anului viitor
Criza a dublat piata locurilor de munca temporare. Ce industrii fac angajari
Topul companiilor care vor oferi cele mai bune joburi in 2014
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 25 August 2019, 08:42
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter