- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Ce job-uri sunt platite mai bine in provincie decat in Bucuresti

06 Apr, 00:01 • cristina.mihai
Cele mai mari salarii din Romania sunt in Bucuresti, potrivit datelor Comisiei Nationale de Prognoza, dar in unele cazuri, in alte orase din Romania salariile sunt mai mari decat cele din Capitala, pentru anumite posturi. DailyBusiness.ro va prezinta topul industriilor unde salariile din provincie sunt mai mari decat in Bucuresti.
Ce job-uri sunt platite mai bine in provincie decat in Bucuresti

„Nu intotdeauna salariile din Bucuresti sunt cele mai mari. In functie de complexitatea job-ului si de calibrul angajatorului, salariile din provincie pot fi sensibil mai mari, cu precadere in cazul relocarii”, a declarat Mihaela Tudorancea, managing partner in cadrul companiei Nefertiti Human Capital Consulting.

Salarii in provincie mai mari decat in Bucuresti pot aparea doar in cazuri exceptionale, a afirmat Serban Mrejeriu, human resources consultant la compania AIMS Human Capital. De exemplu, atunci cand intr-un anumit moment apare o criza mare de candidati intr-un anumit domeniu si firmele locale sunt dispuse sa liciteze foarte mult pentru a-i avea pe cei mai buni, sau cand un expat sau un manager din Bucuresti se muta in provincie si isi negociaza un salariu de relocare generos.

Companiile locale ofera pachete salariile atragatoare, de obicei peste nivelul din Capitala, atunci cand incearca sa isi relocheze angajatii spre alte sedii, mai ales ca de obicei angajatii romani nu sunt foarte mobili. Recent, oficialii ING povesteau, in cadrul unui eveniment de HR, ca este foarte dificil sa mute angajatii din Bucuresti in centrul regional pe care urmau sa-l deschida in Cluj. Ulterior, in martie 2011, compania a decis sa inchida acest centru regional, ca urmare a situatiei economice.

De asemenea, angajatii din provincie pot avea salarii mai mari decat cei din Bucuresti ca urmare a concentrarii afacerilor unor multinationale in acele orase.

„Prezenta unor competitori de talie internationala in orasele din zona de vest a tarii a dus si la cresterea ofertei salariale pentru resursa umana din zona. In momentul in care aceasta a devenit insuficienta, singura solutie de a ‘vana’ un angajat de la concurenta sau de la o alta firma importanta (din zona respectiva) a ramas oferirea unui venit mai mare”, a mentionat Mihaela Tudorancea.

„Si asa, usor -usor pentru posturile cheie veniturile au crescut destul de repede depasind veniturile oferite pentru posturi similare in Bucuresti”, a mai spus aceasta.

Tudorancea a adaugat ca o alta zona unde exista cateva pozitii cu salarii peste valoarea celor din Bucuresti este cea de nord-vest a tarii, unde exista destul de multe firme producatoare de preparate din carne si/sau lapte. Sunt posturi specifice multinationalelor – R&D, cost controlling, internal controlling – pentru care sunt foarte putini specialisti in zona.

„In cazul unei relocari cheltuielile angajatorului ar creste substantial peste salariul un pic mai mare acordat unui specialist din zona”, a mai spus Tudorancea, precizand ca majoritatea „titularilor” de salarii mai mari din provincie raman expatii.

Si Mrejeriu arata ca in unele domenii, cum ar fi zonele de software, development sau farma, salariile din provincie au crescut destul de mult, in unele cazuri rivalizand chiar cu cele din Capitala.

Ce industrii ajung sa plateasca mai bine in provincie decat in Bucuresti?

Tudorancea spune ca salarii mai mari decat in Capitala pot fi gasite in urmatoarele industrii: productia de preparate din carne si cea de lapte (pentru posturi complexe, cu specializare de nisa), electronica si electrotehnica, IT, creatie de soft, auto, concultanta

Datele Comisiei Nationale de Prognoza arata ca, in acest an, cele mai mari salarii sunt castigate in Bucuresti, cu o medie neta lunara de 2.004 lei pe luna si judetul Ilfov, unde angajatorii platesc in medie 1.851 lei. Pe locul 3, judetul Gorj, cu un castig salarial net de 1.597 lei, explicat de specialisti prin salariile mari din sectorul energetic.

Topul continua cu angajatii din Prahova, care castiga in medie 1.522 lei, si Constanta, cu 1.503 lei.

La polul opus, cel mai putin castiga angajatii din Bihor, 1.078 lei, urmati de cei din Maramures (1.091 lei), Covasna (1.097 lei), Satu Mare (1.113 lei), Neamt (1.115 lei) si Vrancea (1.147 lei).

Serban Mrejeriu, de la AIMS Human Capital, a explicat ca in general, nivelul salariiilor de pe o piata este influentat de cateva elemente cheie.

Importanta pozitiei in companie. Cu cat joburile sunt mai sus in ierarhia de management, cu atata salariile sunt mai mari. In general joburile de top management sunt locate in partea de Headquarter a unei companii.

O balanta intre cerere si oferta favorabila angajatilor. Sunt mai multe cereri de angajare decat candidati eligibili- atunci companiile supraliciteaza pentru a gasi oamenii potriviti

Alte elemente conjuncturale. Traditia pietei in ceea ce priveste trendul salarilor, factori socio economici cum ar fi puterea reala de cumparare a angajatilor in zona respectiva- avand in vedere structura preturilor din zona

De ce sunt salariile din Bucuresti mai mari decat in provincie. In primul rand, pentru ca aici isi au sediul central majoritatea companiilor, si implicit joburile manageriale.

De asemenea, in Capitala este cea mai buna balanta intre cerere si oferta in favoarea candidatilor (somajul cel mai mic din tara) si tot aici costurile vietii sunt cele mai mari din tara, asa ca automat si candidatii isi negociaza mai dur salariile, iar angajatori sunt mai dispusi sa le indexeze tinand cont de aceste aspecte, a precizat Mrejeriu.