CARIERE

Cine mai poate spera la o marire de salariu in 2009

22 iulie 2009, ora 00:01, autor(i): Ramona Constantin   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
De majorari salariale vor beneficia doar angajatii cu rezultate bune si care contribuie la cresterea cifrei de afaceri a companiei
De majorari salariale vor beneficia doar angajatii cu rezultate bune si care contribuie la cresterea cifrei de afaceri a companiei
Sa vorbesti de o crestere a salariului cand somajul e in crestere si toata lumea se multumeste cu pastrarea locului de munca, pare cel putin nerealist. Totusi, exista domenii precum financiar-contabil, IT, avocatura si pharma, unde salariile au toate sansele sa creasca in acest an - o veste surprinzatoare, luand in considerare ca in companiile afectate de criza remuneratia angajatilor a fost deja redusa, in medie, cu procente de pana la 25%.
"Toata lumea are nevoie in acest moment de claritate si de o buna gestionare a platilor din partea clientilor", argumenteaza Catalin Naftan, sales director al firmei de resurse umane PayLogic, faptul ca domeniul financiar-contabil este printre cele privilegiate din punct de vedere al salariilor, in acest an. Alte domenii indicate de el pe lista celor unde pot aparea cresteri de salarii sunt serviciile IT, mai ales in zona de securitate informatica, precum si avocatura, in special in zona dreptului comercial si a dreptului muncii.

"In acest moment, sunt foarte multe probleme in recuperarea de debite, in respectarea termenelor contractuale, fuziuni, achizitii, litigii de munca, iar avocatii vor fi cei care isi vor lua partea leului", este de parere Naftan.

De asemenea, in segmentul medical/pharma se pot astepta majorari salariale, avand in vedere ca nevoia de servicii medicale si medicamente este imuna la criza economica, dar si in sectorul bancar. "Desi surprinzator, e posibil ca, daca initiative de genul programului Prima Casa vor functiona, segmentul bancar sa fie primul care se va ridica", spune Naftan.Mai putin optimist, Florin Ochiana, HR operation manager firmei de resurse umane Lugera&Makler, vorbeste la trecut despre sperantele multor companii de a scapa neafectate de criza.

"La inceputul anului existau cateva domenii care pareau mai putin afectate de criza: pharma, retailul, telecomunicatiile, energia sau chiar turismul. Intre timp, insa, economia romaneasca s-a contractat la un nivel neasteptat, iar estimarile s-au modificat si ele in sens negativ. Majoritatea companiilor, dupa cum se stie, vorbesc de inghetarea sau chiar de reducerea salariilor", a declarat Ochiana, care a precizat ca salariile au fost reduse in medie cu procente cuprinse intre 5 si 25%.

Cu toate acestea, el este de parere ca in aceste domenii, la fel ca in cel al serviciilor financiare, exista sanse destul de mici ca salariile sa fie reduse, asa cum s-a intamplat in multe alte sectoare de activitate.

"Este destul de improbabil ca salariile sa scada in domeniul serviciilor financiare, si ma gandesc aici la companiile care asigura recuperari de creante sau asigurari de risc, deoarece conditiile actuale sunt favorabile dezvoltarii si cresterii lor. Nici consumul de alimente nu va scadea foarte mult cantitativ, ci ca valoare: cumparatorii vor renunta la marcile mai scumpe, insa tot vor consuma. Si de medicamente va fi in continuare nevoie. Asadar, sunt cel putin cateva domenii - serviciile financiare, comertul, pharma, poate turismul, care vor fi mai putin afectate de climatul economic actual. Un domeniu care a intrat in conservare si unde se pare ca au existat totusi cresteri salariale in primele luni ale anului este cel bancar", a mai spus Ochiana.

Turismul este un domeniu care, cel putin la prima vedere, ar trebui sa fie mai putin afectat de criza, numai ca reducerea sau chiar eliminarea bugetelor pentru vacanta ar putea avea efecte dure.

"Orice angajat are nevoie de concediu si este destul de greu de renuntat total la el, si chiar neindicat. Precizez insa ca daca se va adeveri faptul ca bugetele pentru concedii au fost reduse drastic sau chiar eliminate, vom vedea un efect opus, adica vor fi falimente si aici", a mai spus Ochiana.

Desi este rezervat in privinta evolutiei salariilor in acest an, el a precizat ca "este posibil sa asistam totusi la mariri de salarii pe fondul renegocierilor contractelor colective de munca din companii foarte mari".

Si Gabriel Gatejoiu, business development manager in cadrul agentiei de servicii Professional, a indicat FMCG (bunuri de larg consum - n.r.), IT&C, colectarea debite, client service si domeniul financiar-contabil ca fiind segmentele cel mai putin expuse la efectele crizei, ceea ce inseamna ca, cel putin la nivel teoretic, nu ar trebui sa fie marcate de scaderi salariale.

Referitor la majorarile salariile, Gatejoiu spune ca "vor depinde foarte mult de rezultatele economice. Este prematur si dificil sa se faca estimari in acest sens", a spus acesta.

Dupa fapta si rasplata

Pentru a putea spera insa la o marire de salariu in 2009, nu este suficient sa lucrezi in segmentul financiar-contabil, pharma sau FMCG. Mai este nevoie si de performanta individuala. Cat despre intrebarea "cu cat?", raspunsul depinde de importanta functiei detinute si de aportul la cresterea cifrei de afaceri a companiei, spun specialistii in resurse umane.

"Anul acesta nu se va putea vorbi de o crestere procentuala exacta a salariilor in aceste domenii, aceasta fiind determinata de realizarile si performantele fiecarui angajat in parte, de contributia acestuia la cresterea cifrei de afaceri, de importanta pozitiei respective in cadrul companiei", spune Catalin Naftan. "Astfel, exista companii in care pentru mentinerea angajatilor-cheie, cresterile salariale ar putea depasi valoarea de 15%. Cam toate companiile ar trebui sa inteleaga ca reducerea de cost nu se face prin eliminarea oamenilor cheie care au si salarii pe masura".

In IT&C, salariile s-au majorat deja, potrivit unor studii, in medie cu 10%, "lucru care poate fi adevarat, deoarece vorbim inca de un sector unde se cauta inca oameni, si unde se plateste inca bine la nivel de specialisti", sustine Ochiana, care este insa sceptic in ceea ce priveste majorarile sau acordarea de bonusuri la nivel de "ramura" sau companie.

"Se vor mai acorda unele bonusuri, insa nu la nivel de companie, ci la nivel de performanta individuala. Aceasta, deoarece este greu sa acorzi bonusuri generalizate, de genul al 13-lea salariu, in conditiile economice din acest an", a precizat specialistul de la Lugera&Makler.

Contrar opiniilor specialistilor care prevad stagnari salariale, un studiu realizat de curand de firma de consultanta in resurse umane ECA International estimeaza ca majorarile vor fi de aproape 5%, plasand astfel Romania pe locul 8 intr-un clasament de 53 de state in privinta cresterilor salariale pe acest an.

"Asta nu inseamna neaparat crestere a salariilor in termeni reali, ci doar o actualizare cu rata inflatiei, daca aceasta este mai mica de 5%", a comentat Ochiana.

Prime 2009: Mai putini bani si doar pentru cei performanti

Inca de anul trecut, primele in bani acordate cu ocazia sarbatorilor au suferit ajustari majore, in cazul in care au mai fost acordate, iar sanse ca lucrurile sa imbunatateasca in acest an nu sunt prea multe, potrivit specialistilor.

"Bonusurile vor fi inlocuite cu tichete cadou sau alte beneficii in natura ori deductibile fiscal, iar cele in numerar, acordate individualizat, nu vor mai atinge nivelul celor din 2007-2008. Se prea poate insa sa se pastreze ca stimulent financiar bonusurile pentru echipele de vanzari, pentru a le stimula", a declarat Ochiana.

La fel ca si in cazul majorarii salariului, performanta individuala va atarna greu in acordarea de prime la sfarsitul anului. "Si in cazul recompenselor cu care ne-am obisnuit la fiecare final de an se va aplica mai mult ca oricand principiul performantei angajatilor. Forma si, respectiv, valoarea lor vor fi direct proportionale cu rezultatele obtinute de fiecare angajat de-a lungul anului. Cu siguranta ca vor fi companii care vor oferi bonusuri la cel putin nivelul anilor precedenti, iar domeniul farmaceutic va fi probabil in aceasta categorie", a spus Naftan.

Cele mai severe scaderi de venituri

In constructii, imobiliare si sectorul auto, in special pe partea de vanzari, au existat cele mai abrupte scaderi ale salariilor, potrivit specialistilor in resurse umane, dar nici in presa, HR, intermedieri financiare/asigurari, training sau vanzari, lucrurile nu au stat sub cele mai bune auspicii.

"Veniturile din constructii si imobiliare s-au diminuat drastic, la fel cele ale vanzatorilor de masini. Dar trebuie sa facem distinctia intre salariul fix si venitul lunar, fiindca de multe ori venitul este compus, in mare parte, din comisioane si bonusuri. Venitul lunar a scazut abrupt in aceste domenii, desi poate salariul fix a ramas acelasi", a precizat Ochiana.

Situatia din constructii si imobiliare este cu atat mai paradoxala cu cat tocmai aceastea au fost domeniile in care, alaturi de sectorul bancar, in anii trecuti au existat cresteri salariale peste medie, potrivit lui Gabriel Gatejoiu.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Iuliana a spus:
22/07/2009 10:46
Nu diminuarea salariilor sau reducerea drastica de personal este solutia pentru situatia actuala.E o perioada economica cu probleme , dar acestea se vor remedia si mai tarziu vom reveni la situatia din anii anteriori, cand vom avea nevoie de specialisti in fiecare domeniu.Managerii ar trebui sa gaseasca alte metode de reducere a costurilor, nu sa treaca la disponibilizari ca si prima solutie. Sa nu uite ca in primul rand firmele pe care le conduc sau reprezinta au o anumita pozitie datorita oamenilor care fac parte din ea, oameni fara de care nu am mai avea branduri, multinationale sau profit.
 
Arbitraj a spus:
22/07/2009 12:05
Veniturile salariale din sistemul administratiei publice au crescut cu 16 - 25% de la inceputul anului. Bugetul salarial a fost suplimentat cu 25% rezulta din datele INS, asa ca nici vorba de scaderi salariale sau de reduceri ale veniturilor in sectorul de stat. Scaderile sunt numai in sectorul privat, sector care practic nu exista in Romania, fiindca mai toate asa zisele firme private in afara "mestesugarilor" sunt la rindul lor finantate se stat (vezi firmele finantate de stat ale lucratorilor din MAPN,MAI,SRI,SIE,SPP...etc)
 
G. Mihai a spus:
22/07/2009 17:09
Atata timp cat rata somajului va sta peste 6,5% nu vor fi cresteri salariale in sectorul privat.
Pot astepta cresteri salariale doar functionarii de stat pentru ca administratia romaneasca nu se guverneaza dupa alte criterii decat cele generate de realitatea economica.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 23 Mai 2022, 17:15
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter