- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Internship sau trainee: Ce te aduce mai aproape de job-ul dorit

14 Apr, 00:01 • traian.badulescu
Programele de internship sunt mai usor de accesat decat cele de trainee, dar ofera candidatilor mai putine sanse de a fi angajati la final. Afla care sunt avantajele si dezavantajele celor doua tipuri de programe, destinate tinerilor.
Internship sau trainee: Ce te aduce mai aproape de job-ul dorit

„Pentru un absolvent de studii superioare, este cea mai mare greseala sa termini facultatea fara experienta profesionala”, a declarat Dragos Gheban, managing partner al Catalyst Solutions, organizatorul targului de cariere „Angajatori de Top”.

Acesta a adaugat ca, in cele mai multe cazuri, absolventii de studii superioare, care nu lucreaza pe perioada facultatii, ajung sa lucreze pe pozitii sub nivelul lor, precum manipulanti marfa.

Pentru a evita sa ajunga in aceste situatii, studentii si absolventii de studii superioare pot aplica pentru programe de internship sau trainee.
[img=1396][/img]
Programele de internship, care se deruleaza pe o perioada de 3 luni, au un procent de reusita de 15%.

„In medie, 15% dintre cei care participa la un program de internship se si angajeaza full time dupa program”, a spus Gheban.

In cadrul targului de cariera Angajatori de Top, derulat in perioada 8-9 aprilie in Capitala, au fost disponibile 30-40 de programe de internship si trainee, in medie cu cate 7 pozitii pentru fiecare dintre ele.

Cele mai multe pozitii, respectiv 250, au fost oferite in cadrul programelor de internship.

Desi sunt mai putine si se deruleaza pe o perioada mai mare, de un an, procentul de angajare in cazul programelor de trainee depaseste 90%, potrivit lui Dragos Gheban.

De asemenea, pe perioada programului de trainee, participantii sunt platiti.

Intrarea intr-un astfel de program este insa mai dificila. Pentru a fi admisi, candidatii trebuie sa treaca de 3 interviuri si o serie de teste, potrivit lui Gheban.

Acesta a mentionat ca participantii la un program de trainee pot ajunge direct manageri in doi ani.

Programe de trainee deruleaza in prezent companii din industria bancara (Raiffeisen), a bunurilor de larg consum (Kraft), logistica (Shenker), potrivit reprezentantului Catalyst Solutions.