CARIERE

Perspectivele de angajare: Doar 1 din 10 companii face recrutari la inceputul anului viitor

10 decembrie 2013, ora 11:02, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
CV-1.jpg
Angajatorii din Romania isi vor creste numarul total de angajati in primul trimestru al anului 2014, dar marjele de crestere sunt modeste, releva cel mai recent Studiu Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca.

Previziunea Neta de Angajare ajustata sezonier este de +4%, relativ stabila fata de trimestrul anterior, dar moderat mai slaba decat cea din trimestrul I din 2013.

78% din cei 625 de angajatori romani intervievati nu intentioneaza nici sa-si creasca, nici sa-si descreasca numarul total de angajati, in timp ce 11% previzioneaza o crestere a personalului si 10% planuiesc o scadere a acestuia.

äTendinta nationala este evident una de stabilizare a fortei de muncaö, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.

äPonderea angajatorilor care nu-si vor modifica numarul total de angajati a crescut cu inca 4 puncte procentuale fata de varful istoric atins trimestrul trecut, semn ca din ce in ce mai multi angajatori se multumesc sa ramana in expectativa, asteptand evolutii pozitive mai clare inainte de a decide sa-si mareasca forta de munca. Actuala Previziune Neta de Angajare este deci un semnal incurajator, dar retinut, privind ritmul crearii de noi locuri de munca in urmatoarele trei luniö, a adaugat Petrof.Planurile de angajare sunt pozitive in sase din cele zece sectoare de activitate analizate in studiu, in timp ce angajatorii din alte trei sectoare se asteapta la o scadere a numarului de angajati. Intentiile de angajare cele mai ferme se raporteaza in Industria prelucratoare, a carei Previziune Neta de Angajare este de +13%. La polul opus se situeaza sectorul Constructiilor, unde angajatorii indica o Previziune Neta de Angajare de -11%, raportand o valoare negativa pentru al patrulea trimestru consecutiv.

Previziunea este neschimbata fata de trimestrul IV/2013, dar inregistreaza o scadere de 15 puncte procentuale fata de valoarea din trimestrul I al lui 2013. De altfel, intentiile de angajare sunt mai scazute decat in primul trimestru din 2013 in opt din cele zece sectoare de activitate. Declinul cel mai abrupt se inregistreaza in sectorul de Comert cu ridicata si cu amanuntul, unde Previziunea Neta de Angajare de +2% este cu 20 de puncte procentuale mai mica decat cea din trim. I/2013. Cresterea cea mai semnificativa vizeaza Agricultura, vanatoarea, silvicultura si pescuitul, sector unde Previziunea Neta de Angajare a crescut cu 8 puncte procentuale atat fata de trimestrul anterior, cat si fata de primul trimestru al lui 2013, ajungand astfel la +12%.

Perspectivele sunt predominant pozitive si din punct de vedere regional. In cinci din cele opt regiuni, angajatorii anunta Previziuni Nete de Angajare cu valori pozitive. Acestia prevad o activitate de angajare mai intensa in regiunile Centru si Sud, unde Previziunea Neta de Angajare este de +8%. In Sud, intentiile de angajare au crescut dramatic fata de trimestrul anterior, imbunatatindu-se cu 17 puncte procentuale.

Angajatorii din Vest sunt insa mult mai putin optimisti: Previziunea Neta de Angajare s-a redus cu 11 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, atingand -3%, cea mai mica valoare inregistrata in regiune din trimestrul III/2010 si pana in prezent. Cea mai putin ofertanta piata a fortei de munca va fi insa cea din Sud-Est. Angajatorii din regiune se asteapta la o Previziune Neta de Angajare de -4%, cu 6 puncte procentuale mai mica decat cea din trimestrul anterior si cu 17 puncte procentuale mai scazuta decat cea din trimestrul I al lui 2013.

äPe tot parcursul anului 2013 am observat cum piata fortei de munca s-a egalizat, pe masura ce angajatorii cautau echilibrul intre a gestiona nesiguranta si a profita de oportunitatile de dezvoltare. Climatul general va fi prudent si in noul an. Atat cresterile, cat si descresterile numarului total de angajati devin marginale, iar variatia inter-regionala se diminueaza,ö precizeaza Valentin Petrof.

äLa inceputul lui 2014 angajarile primesc insa un usor imbold si chiar daca cei aflati in cautarea unui loc de munca pot intampina unele dificultati in gasirea oportunitatii potrivite, credem ca o piata mai putin volatila le va fi, in cele din urma, beneficaö, a adaugat el.

Optimismul este in crestere si la nivel global. In 34 din cele 42 de tari si teritorii cuprinse in studiu, angajatorii se asteapta la o crestere a numarului total de angajati in trimestrul I al anului 2014, comparativ cu 29 de tari unde se preconizau cresteri in trimestrul IV/2013. In Europa, perspectivele sunt insa mixte. Angajatorii din Turcia sunt cei mai increzatori, in timp ce angajatorii italieni preconizeaza cele mai drastice scaderi ale numarului de angajati. In Bulgaria, angajatorii sunt prudenti, iar Previziunea Neta de Angajare este de +1%. In schimb, angajatorii din Ungaria sunt mai optimisti decat au fost vreodata, raportand o Previziune Neta de Angajare de +6%, cea mai ridicata valoare de la inceperea studiului in aceasta tara, in trimestrul III/2009.

Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator. Pentru tarile care au acumulat date cel putin 17 trimestre consecutiv, printre care si Romania, cifrele citate au fost supuse ajustarii sezoniere, cu exceptia cazului in care se specifica altfel.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca este cel mai longeviv si cuprinzator studiu din lume privind activitatea de angajare.

ManpowerGroup administreaza studiul privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca inca din 1962, iar in prezent in cercetare sunt inclusi peste 65.000 de angajatori din 42 de tari si teritorii, carora le sunt masurate trimestrial intentiile de a-si creste sau de a-si diminua numarul total de angajati pe parcursul trimestrului urmator.

Pentru Romania, cercetarea de teren s-a derulat in intervalul 17 ľ 29 octombrie 2013 pe un esantion reprezentativ de 625 de angajatori, fiind condusa de catre echipa de cercetare Infocorp Ltd. Rezultatele obtinute au o marja de eroare de +/-3,9%.

ManpowerGroup Romania este specializata in: recrutare permanenta si pe baza de contract, evaluare si selectie, munca temporara, payroll, gestiune si administrare de contracte, externalizare si consultanta in domeniul resurselor umane. In Romania, ManpowerGroup este prezent din 2003, avand 14 agentii active in: Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Ploiesti, Pitesti si Sibiu.

Citeste si: Criza a dublat piata locurilor de munca temporare. Ce industrii fac angajari
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 26 Mai 2020, 02:25
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter