CARIERE

Piata muncii in 2014. Unde ai sanse de angajare anul acesta

13 ianuarie 2014, ora 00:07, autor(i): Andreea Radu   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
jobs2.jpg
Cauti un loc de munca sau vrei sa-l schimbi pe cel actual? Vezi care sunt domeniile in care ai cele mai mari sanse de angajare in 2014, conform estimarilor specialistilor din domeniu chestionati de DailyBusiness.ro.

Sorina Donisa, CEO-ul companiei de resurse umane APT Group si presedintele Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT), a declarat ca semnalele date de miscarile din piata muncii, in ultimele luni ale anului, arata o crestere a ratei angajarilor, trend care se va pastra si in 2014.

äIn cazul in care nu vor surveni schimbari neprevazute la nivel legislativ sau de reglementare a pietei muncii temporare, ne asteptam la o pastrare a trendului crescator similar cu 2013 de aproximativ 10-15%ö, a spus Donisa.

äCa volume, evolutia pietei muncii credem ca va fi usor crescatoare datorita investitiilor si a dezvoltarii capacitatii de productie in anumite zone industriale.Din punct de vedere al modalitatii de recrutare, deja de la jumatatea acestui an nu mai vorbim de recrutare si recrutori in sensul traditional al cuvantului. Vorbim de servicii cu valoare adaugata, de talent acquisition si talent managementö, a spus Marga Radu, head of permanent placement in cadrul Adecco Romania. áMara Radu a precizat ca recrutarea se muta din zona conventionala, a discutiei cu un potential angajat si a trimiterii lui in productie, in zona educarii recrutorilor in directia cautarii de talente, a atragerii lor prin mijloace de comunicare diferite (vorbim de social media, de gamification), de identificare a abilitatilor si competentelor si de promovare a acestora in directia de interes pentru noi ca si recrutori si pentru clientii nostri, ca si beneficiari finali ai screeningului de talente.

La randul sau, Gabriel Gatejoiu, business development manager in cadrul companiei Professional, In 2014 nu vor exista modificari semnificative in ceea ce priveste angajarile, respectiv cotele somajului. In continuare, angajarile vor fi determinate de evolutia domeniilor in care angajatorii isi desfasoara operatiunile, de inlocuiri datorate plecarilor din companie, dar si de accentul pus, in ultima perioada, pe performantele angajatilor, optimizarea activitatii si eficientizarea afacerilor.

El a adaugat ca, desi sunt estimate evolutii pozitive privind numarul angajarilor efectuate ce vor fi in 2014, in continuare companiile sunt precaute in privinta extinderii si diversificarii organigramelor.

äLa fel ca si in 2013, procesele de recrutare se vor axa deopotriva atat pe recrutarea interna, cat si pe recrutarea externa, iar angajatorii vor fi mult mai atenti la competentele candidatilor si la valoarea pe care o pot aduce companiei prin ocuparea unei anumite pozitii in structura organizationala. O dovada in acest sens, o constituie si cererea in crestere a companiilor pentru serviciile de evaluare, care ne asteptam sa se mentina pe un trend ascendent si in 2014ö, potrivit lui Gabriel Gatejoiu.

Estimarile pentru 2014 arata un trend descendent in privinta numarului de salariati disponibilizatiGabriel Gatejoiu, Professional

Ioana Pielescu, managing partner companie de training si consultant Qipa, considera ca evolutia pietei fortei de munca este in stransa corelare cu cea a economiei (nationale, europene si mondiale)á asa ca, daca ne raportam la predictiile economistilor, putem fi optimisti. öAs sublinia moderat optimisti, dar oricum pe plusö, a spus aceasta.

äIntr-un raport al Comisiei Europene, publicat in toamna 2013, predictiile de dezvoltare pentru Uniunea Europeana aratau asa: 1,5% in 2014 si 2% in 2015 la nivelul cresterii economice (GDP) in contextul unei stagnari la nivelul lui 2013. Din punctul de vedere al ratei somajului, lucrurile vor arata astfel: 11% pentru 2014 si 10,7% in 2015, 2013 fiind la 11,1 %. Pentru Romania, economie emergenta, putem vorbi de 2,4% crestere economica si 7% rata a somajului in 2015ö, a explicat Ioana Pielescu.

äEvident ca aceste cifre sunt doar un forecast in functie de deciziile locale ele pot fi modificate iar tentativele legislative curente ale guvernului nostru nu ne incurajeaza in a spera la mai mult de atat. Aceasta daca ne uitam la legea privind obligativitatea companiilor care au peste 20 de angajati in a avea in board un reprezentant al angajatilor (cu acces la training de business asigurat de companie, cu drept de influenta asupra deciziilor de business) si la legea privind imunitatea parlamentarilor (legata de increderea investitorilor straini in corectitudinea si neimplicarea statului in business). Raman insa optimista ca sunt doar niste idei, aflate departe de a avea sanse de a se transforma in realitateö, a mai spus oficialul Qipa.

Cine angajeaza, cine concediaza

ôDin punct de vedere al angajarilor, se vor mentine in top domenii precum IT, call center, finance, sales. In ceea ce priveste somajul, nu vor exista schimbari semnificative fata de 2013ö, a declarat Eugenia Dabu, acting recruitment manager Lugera.

Marga Radua spus ca acest capitol il impartim in zone de interes. äAvem pe de o parte dezvoltarea zonei de industrial/automotive/productie prin dezvoltarea parcurilor industriale. Apoi avem preponderant zona de IT si in crestere vizibila zona de Achizitii. S-a dezvoltat constant Finance & Accounting, dar doar conexate cu bune cunostinte de limbi straine, certificate international; aceeasi solicitare de certificare in limbi straine apare si in Engineering de inalta specializare. Este o perioada propice in care s-au anuntat si s-au inceput deja investitii externe serioase in centrele de Research & Development, in care sunt implicate candidatii din Engineering si ITö, a spus oficialul Adecco.

In acelasi timp, Sorina Donisa crede ca va continua cresterea din domeniul telecom, in timp ce evolutia in IT isi va mentine trendul. Deschiderile din energie, concentrate pe industria prelucrarii si distributiei de petrol in 2013, isi vor extinde aria si in celelalte sectoare energetice (gaz, nuclear, eolian).

Sorina Donisa a adaugat ca banking-ul, supus seriei de restructurari, si care a inchis anul cu un raport negativ, va continua si in 2014 sa creasca numarul de disponibilizari. Retragerea unor jucatori internationali de pe piata romaneasca (aici este vizata industria auto) si crizele majore prin care trec cateva mari platforme industriale, ar putea genera deasemenea valuri de disponibilizari.

La randul sau, Gabriel Gatejoiu estimeaza ca, in continuare, IT&C va fi sectorul ävedetaö in care se anunta cea mai mare cerere de personal pentru anul 2014, datorata evolutiei accelerate a tehnologiei. De asemenea, in domeniile automatizari, industrial si servicii suport clienti se asteapta sa apara noi solicitari de angajari.

Banking-ul va continua si in 2014 sa creasca numarul de disponibilizariSorina Donisa, APT

Gabriel Gatejoiu a mai aratat ca firmele au facut disponibilizari semnificative pana in 2012. Estimarile pentru 2014 arata un trend descendent in privinta numarului de salariati disponibilizati. Majoritatea disponibilizarilor vor fi datorate achizitiilor si integrarii de companii, precum si centralizarii regionale a functiunilor de management si suport.

In ceea ce priveste angajarile, Ioana Pielescu spune ca investitii cu creare de noi locuri de munca vede in modelul de business HP, Oracle, deschidere de hub-uri in Romania care sa deserveasca zone mult mai largi (Europa sau la nivel mondial). Asta inseamna locuri de munca in zona de customer service sau specializate in servicii suport (financiar, IT).

La capitolul restructurari, oficialul Qipa spune ca este inca necesara reorganizarea unor companii mari, companii care nu au operat (inca sau suficient) aceste modificari de structura organizationala. Suntem in proces de trecere de la o piata in expansiune la o crestere moderata, asa incat äarmateö de angajati in anumite departamente nu-si vor mai avea rostul din punct de vedere eficienta. Nu cred ca putem vorbi de o industrie anume, dar putem mentiona piata farma sau banking mai ales din perspectiva analizei profitabilitatii bancilor la nivel local, dar mai ales la nivel regional sau mondial.

In ceea ce priveste munca temporara, presedintele ARAMT spune ca Romania este o piata extrem de atractiva pentru firmele dezvoltatoare de software pentru diferite industrii, de la industria medicala la automotive si telecom.

äConsideram ca 2014 va fi un an care anunta deschideri de pozitii in centre de suport in Romania astfel incat vor exista oportunitati de angajare si dezvoltare pentru specialisti dar si pentru proaspetii absolventi. Cunoscatorii de limbi straine, in mod special limbi nordice (rusa, germana) vor avea in anul 2014 oportunitati de angajare in companii multinationale, care ofera pe langa posibilitatile de invatare si evolutie profesionala, si pachete salariale peste media pieteiö, a mai spus Sorina Donisa, presedintele ARAMT.

Citeste si:
Perspectivele de angajare: Doar 1 din 10 companii face recrutari la inceputul anului viitor
Criza a dublat piata locurilor de munca temporare. Ce industrii fac angajariá
ARAMT: Modificarea legislativa privind munca temporara ar genera consecinte negative
Topul companiilor care vor oferi cele mai bune joburi in 2014
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ioana Mutiu a spus:
14/01/2014 16:10
Sa dea Domnul sa se micsoreze somajul si nu doar oficial, conform statisticilor, ci si neoficial, pentru ca nu toti somerii corespund criteriilor oficiale si nu sunt toti inclusi in statistici. Infloresc angajarile pe IT si call center, cei din sectorul bancar vor disponibiliza in continuare, iar specialistii in marketing, oricare ar fi domeniul, cred eu ca vor fi in continuare in suferinta pentru ca in conditii de criza majoritatea incep ajustarile incepand cu bugetul de marketing. Si mai trist e ca nu sunt toti specialisti in IT si doritori sa lucreze in call centere, posturile din call centere fiind indeoesebi posturi inferioare, pe termen scurt si ideale unor tineri absolventi fara experienta sau cu foarte putina experienta care vor sa faca orice numai sa castige ceva bani si experienta. Piata muncii si economia ar progresa daca s-ar angaja mai multi specialisti, multi disponibilizati, care pot aduce un plus de valoare si nu tineri fara experienta si ieftini.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 15 August 2020, 16:06
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter