CARIERE

Romania, locul doi in topul accidentelor mortale la locul de munca in UE

17 noiembrie 2014, ora 15:56 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
angajati.jpg
Cel mai recent studiu privind accidentele grave si mortale la locul de munca in Uniunea Europeana, publicat de catre ESAW (Statistici Europene privind Accidentele la Locul de Munca), arata ca peste 2,7 milioane de accidente grave si aproximativ 3.700 de accidente fatale au avut loc in timpul orelor de munca, in UE.

Cercetatorii plaseaza Romania pe locul doi, cu nu mai putin de 3.8 accidente mortale la 100.000 de angajati.

Cea mai mare incidenta a accidentelor mortale la locul la munca a fost inregistrata in Portugalia: 4,3 decese provocate de accidentele la locul de munca la 100.000 persoane angajate, in timp ce locul trei a fost ocupat de Letonia cu 3.6 decese la 100.000 de angajati.

Pe de alta parte, Romania inregistreaza cele mai scazute scoruri in ceea ce priveste accidentele grave la locul de munca: sub 100 de accidente serioase la 100.000 angajati. Studiul indica, de asemenea, faptul ca rata de incidenta medie pentru accidentele grave la locul de munca pentru barbati este cu 4.9 mai mare decat cea inregistrata la femei. O explicatie a acestei diferente o constituie natura muncii desfasurate.

67,8% dintre accidentele mortale petrecute in timpul orelor de munca si 48,5% dintre accidentele grave din UE au avut loc in sectoare economice precum: constructii, industrie, transport si depozitare, agricultura, silvicultura si pescuit. 23,1% dintre accidentele fatale la locul de munca in UE in 2011 au avut loc in domeniul constructiilor, in timp ce sectorul industrial detinea urmatoarea pondere in clasament 16,5%.

„Un mediu de lucru sanatos, dar si mai important, un mediu de lucru sigur a fost intotdeauna un factor important pentru calitatea vietii fiecarei persoane, cat si o preocupare pentru orice societate dezvoltata. Accidentele mortale sau grave la locul de munca nu afecteaza doar victimelor in sine, ci au un impact major si asupra familiilor si angajatorilor lor. Pentru astfel de situatii sunt disponibile planuri personalizate de asigurari in cazul accidentelor”, declara Zahal Levy, presedintele MediHelp International.

Studiul defineste un accident la locul de munca drept un episod neasteptat pe parcursul orelor de lucru care conduce la prejudicii mentale sau fizice. Un accident grav la locul de munca implica absenta victimei in termen de trei sau mai multe zile, iar accidentele fatale sunt acelea care duc la decesul victimei, in termen de 1 an de zile de la data producerii accidentului. Pentru a efectua acest studiu, cercetatorii au calculat „rata incidentei” ce reprezinta numarul accidentelor in relatie cu numarul de persoane angajate. 

ESAW (Statistici Europene privind Accidentele la Locul de Munca) este sursa principala pentru statisticile europene care privesc problemele de sanatate si securitate la locul de munca.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 19 August 2019, 20:21
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter