- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Sindicat românesc în Italia: Soluția unei confederații pentru lupta împotriva sclavagismului modern

01 Aug, 23:02 • Redactia DailyBusiness
Confederația Națională a Antreprenorilor Mici și Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D.) cere Guvernului României, în special Ministerului de Externe și Ministerului Muncii, înființarea de urgență a unui sindicat românesc în Italia, pentru a-i oferi Confederației pârghiile necesare pentru reprezentarea oficială a românilor care lucrează în Italia și pentru a lupta cu fenomenul muncii „la negru" și al sclavagismului modern.
Sindicat românesc în Italia: Soluția unei confederații pentru lupta împotriva sclavagismului modern

Proiectul „Vreau să lucrez legal în Europa mea”, organizat inițial de Confederația Națională a Antreprenorilor Mici și Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D.) în Sicilia, pentru a lupta împotriva muncii „la negru” și a sclavagismului modern, a fost extins și în regiunea italiană Piemonte, unde locuiesc oficial peste 102.000 de români, adică 35,4% din populația străină.

Potrivit C.A.P.I.M.E.D., din cauza îngrijorătorului fenomen care a căpătat amploare în țările Uniunii Europene, dar mai ales în Italia, unde locuiesc peste un milion de români, doar în regiunea Piemonte sunt înregistrați oficial de aproximativ 4-5 ori mai puțini români decât datele reale.

Totodată, Confederația afirmă ca femeile românce sunt cele mai expuse la fenomen, majoritatea dintre ele lucrând ca „badante” (îngrijitoare de bătrâni).

„După cercetări amănunțite, am hotărât să extindem proiectul în regiunea italiană Piemonte, în special în Torino, pe care am declarat-o o regiune vulnerabilă din cauza plângerilor din ce în ce mai dese venite din partea concetățenilor noștri care locuiesc în acea zonă. Oficial, peste 83.500 de femei locuiesc în Piemonte, însă în realitate, numărul lor este cel puțin triplu. Există discrepanțe majore între numărul oficial și cel real, deoarece peste 60% dintre badante lucrează „la negru”, cele mai multe dintre ele, în condiții inumane”, declară Carmen Luminița Andrei, președintele Confederației Naționale a Antreprenorilor Mici și Mijlocii, stabilită de 26 în Italia și de 7 ani prezentă în Sicilia.

În acest context, Confederația Națională a Antreprenorilor Mici și Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D.) cere Guvernului României, în special Ministerului de Externe și Ministerului Muncii, înființarea de urgență a unui sindicat românesc în Italia, pentru a-i oferi Confederației pârghiile necesare pentru reprezentarea oficială a românilor care lucrează în Italia și pentru a lupta cu fenomenul muncii „la negru” și al sclavagismului modern.

„Suntem foarte mâhniți de nepăsarea și dezinteresul total manifestat în special de Ministerul Muncii față de problemele reale ale concetățenilor noștri care locuiesc și muncesc în Italia. De ce au în titulatură ministerului „munca, familia, protecția sociala și persoanele vârstnice”, dacă nu se ocupă nici de muncă, nici de familie, nici de protecție socială și nici de persoanele vârstnice? De ce plătim acest minister, care se laudă cu transparența decizională, dacă nu își face treaba și față de românii din Italia? Primim zilnic plângeri, însă este foarte greu să duci o luptă atât de grea și de importantă pentru, până la urmă, siguranța românilor din Italia, dacă autoritățile române nu oferă minimum de sprijin de care avem nevoie… și când spun minimum de sprijin, mă refer, în special, la înființarea unui sindicat românesc în Italia. Doresc să le mulțumim tuturor partenerilor noștri, care ne sprijină necondiționat în toate activitățile noastre și să-l felicit pe domnul Cristinel Cristea, Director Regional în Piemonte în cadrul proiectului, care a avut curajul să se alăture nouă în această misiune extrem de importantă pentru românii care vor să lucreze legal în Italia”, declară Carmen Luminița Andrei, președintele Confederației Naționale a Antreprenorilor Mici și Mijlocii.