- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Solutie la criza de \”IT-isti\”: importul de specialisti din India si China

23 Jan, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Deficitul de personal se adanceste de la an la an, iar solutia la care au inceput deja sa recurga companiile din IT este importul de forta de munca din tari ca India sau China, a declarat pentru DailyBusiness Constantin Ferseta, director de marketing al furnizorului de servicii online Neogen.
Solutie la criza de \IT-isti\: importul de specialisti din India si China

Domeniile cele mai cautate in 2007 de aplicantii pe site-ul de job-uri BestJobs, detinut de Neogen, au fost vanzarile, marketing-ul, juridicul, secretariatul, iar domeniul cu cei mai putini aplicanti a fost IT-ul, conform lui Ferseta.

Una dintre explicatii ar putea fi faptul ca specialistii in IT disponibili pentru angajare sunt din ce in ce mai putini.

In momentul de fata exista „o atitudine disperata” in a gasi programatori buni in IT, crede Ferseta. „Dupa numai un an de experienta in domeniu, angajatorii sunt nevoiti sa-si propulseze personalul in pozitii de seniori”.

„Deficitul de personal pe segmentul IT a inceput in urma cu 4-5 ani cand multinationale ca Amazon sau IBM au intrat pe piata locala, si au angajat sute de specialisti in IT, lasand micile companii autohtone fara personal”, a explicat reprezentantul Neogen.

„Cei care nu si-au parasit locurile de munca pentru un job de multinationala au ales sa plece pentru a-si deschide propriile afaceri. Insa multi nu au facut fata concurentei, intrand in faliment la putin timp de la lansare. Au iesit de pe piata muncii, devenind angajatori, iar dupa faliment, majoritatea au ales sa ocupe functii de colaboratori, ramanand tot in afara pietei angajatilor”, a continuat Ferseta.

BestJobs este un portal de recrutare online, parte a furnizorului de servicii online Neogen, care a lucrat cu un numar de 70.000 de companii-client in 2007, estimand un numar similar si pentru 2008.

Valoarea pietei de recrutare online s-a ridicat la circa 4 milioane de euro in 2007, urmand sa evolueze cu 20%-30% in 2008.