CARIERE

Stefan Marincea: Asa ceva nu s-a mai intamplat de pe vremea lui Stalin!

20 octombrie 2013, ora 10:10   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Marincea.jpg
Stefan Marincea a devenit un fel de Raed Arafat pentru protestariiáUniti Salvam Rosia Montana, dupa ce a fostádat afaraáde la conducereaáInstitutului Geologic al Romaniei (IGR) acum cateva zile.

A acuzat RMGC a modificat harti geologice ale institutului, ca cianurile s-ar putea infiltra prin fisuri in panza freatica si ca in cotloanele subterane de la Rosia se ascund cantitati importante de metale rare, in timp ce sefii lui din Guvern spuneau pe dos. á

"Printre altele, sunt evaluator pentru proiecte europene si din cauza aceasta am un doctorat in GÚnie des ProcÚdÚs care ma face sa cunosc foarte bine prepararea, geochimia, metode fizico-chimice de analiza si sa vad, sa observ critic inadvertentele intre materialele prezentate si atuncea sigur ca ochiul de evaluator de proiecte, dublat de cunostinte de specialitate imi permit sa atrag atentia, sa am o opinie critica in privinta proiectului. Si acest lucru l-am facut", a explicat Marincea intr-un interviu pentru Casa Jurnalistului. á

"Ne-ati prins in aceasta nebunie legata de destituirea meaů de tentativa de a omori adevarul stiintific, lucru care nu s-a mai intamplat de pe vremea lui Stalin", a adaugat acesta. á"Am de gand sa le dau la toata presa (copia dupa faxul prin care a fost destituit ľ n.r.). Dupa careáam sa cer sa ma elibereze din functia de aici, ca sa ma duc ca profesor la Liege. Ca in tara in care se reprima stiinta nu se mai poate. Deci este forma suprema de libertate a spiritului, este forma carteziana, cunoasterea stiintifica. Oriánisteámagotiáincearca sa perturbe ordinea fireasca a lucrurilor".

Directorul IGR, Stefan Marincea, a fost demis "prin fax". El nu a exclus posibilitatea ca demiterea sa sa aiba legatura cu faptul ca a cerut desecretizarea unorádocumenteálegate de proiectul exploatarii miniere de laáRosia Montanaácare sunt falsuri".

"Probabil ca nu trebuia sa ajung la ele", a comentat acesta.

Informatia vine la putin timp dupa ce Stefan Marincea a acuzat un director din Ministerul Mediului ca i-a mintit pe membrii Comisiei parlamentare speciale pentru proiectul minier de laáRosia Montana.

Demiterea sa vine, de asemenea, dupaáun raport preliminaráal Institutului Geologic al Romaniei care includea, intre posibilele cauze ale fenomenelor de instabilitate a terenului din zona Izvoarele - Slobozia Conachi si exploatarea de petrol si gaze in regiune.

Cu cateva ore inainte de aparitia informatiei demiterii directorului IGR, premieruláVictor Pontaále atrasese atentia ministrilor fata de "tot felul de indivizi exaltati care, ca sa apara la televizor, vin cu tot felul de prostii si baga panica in oameni".

Stefan Marincea a desfiintat
áproiectul de exploatare de la Rosia Montana in cadrul comisiei speciale parlamentare, criticand multiple puncte aflate in acordul cuáRMGC.áäAu venit cu un proiect de Papua Guinee pentru tara meaö,áa sustinut el.

Prima acuzatie a fost lansata chiar la adresa fostului director al IGR: öUn predecesor de-al meu a semnat ca nu exista falii. Ei bine, sunt burdusite de falii. Avizul pe care l-a dat fostul director este un fals grosolan, e o situatie penala din partea lui. Parchetul s-a autosesizatö, a declarat Marincea, in cadrul audierilor din comisie.

öSunt atat de multe fisuri in acest proiect incat daca imi venea la evaluare pentru o tara africana, cred ca-l trimiteam inapoi cu zero puncteö, a spus directorul IGR.á

Institutul Geologic a constatat ca au fost ignorate ca rezerve potentiale 161 de tone de Telur, 49 de tone de Germaniu, 172 de tone de Seleniu, 116 tone de Tantal, 777 tone de Titan, 1220 tone de Stibiu, aproape 30 de mii de tone de Zinc si pana la 129 milioane de tone de feldspat potasic.á

Geologii sustin ca selectarea de catre RMGC a tehnologiei care prevede doar recuperarea aurului si argintului se poate extinde si la alte proiecte miniere similare fapt care ar priva tara noastra de avantajul de a fi primul producator potential de stibiu, teluriu si germaniu din Europa.

Citeste si
Cazul Miruna Munteanu: Jurnalista concediata pentru un articol anti-RMGC?
A imbatranit cianura? Aurul verde si reactia Europei la blocarea proiectului de la Rosia Montanaá
Avertisment artistic: Viralul care arata in 3 minute esenta pericolului de la Rosia Montana (Video)
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Andreea a spus:
20/10/2013 12:22
Marincea a inaintat acuzatii peste acuzatii, dar nici macar cu o dovada nu a venit pana acum. N-ar trebui sa faca Rmgc o plangere impotriva sa?
 
elena constantinescu a spus:
13/11/2013 09:39
Toti vare fac la fel ca acest domn Stefan Marincea, ar trebui dati in judecata si trimisi acolo unde le e locul
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 25 Februarie 2020, 01:47
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter