- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Cursuri de 17 mil. lei pentru personalul medical

18 Apr, 18:45 • Redactia DailyBusiness
Peste 1.000 de angajati din sectorul medical - manageri, medici, asistenti - vor fi instruiti pe teme de securitate si sanatate in munca in cadrul unui proiect finantat din fonduri europene nerambursabile in valoare de 16,87 milioane de lei.
Cursuri de 17 mil. lei pentru personalul medical

Proiectul „Cresterea competitivitatii, eficientei si nivelului de sanatate si securitate in munca pentru personalul din sectorul medical in vederea asigurarii de oportunitati sporite de participare pe o piata moderna a muncii” se va derula pe o perioada de 36 de luni, in cinci regiuni de dezvoltare ( Bucuresti – Ilfov, Centru, Nord-Est, Sud, Vest) si este cofinantat din Fondul Social European in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Potrivit Elisabetei Nisipeanu, manager de proiect, un astfel de program este necesar in contextul in care mai multe cercetari au aratat ca personalul medical se afla pe locul al doilea in topul categoriilor profesionale care se imbolnavesc ca urmare a expunerii la riscuri profesionale.

„Exista foarte multe riscuri ergonomice, riscuri psiho-sociale, care nu sunt usor de decelat, si apar si o serie intreaga de riscuri emergente, cu efect sinergic. Este nevoie de o cercetare pentru ca exista chiar o lipsa de interes in declararea bolilor profesionale in randul personalului medical”, a punctat Elisabeta Nisipeanu.

Proiectul va fi implementat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Muncii – INCDPM „Alexandru Darabont” Bucuresti, in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti, Academia de Studii Economice din Bucuresti si Institutul Roman de Cercetari Economico-Sociale si Sondaje (IRECSON).

Valoarea nerambursabila a proiectului este de 18,87 milioane de lei, iar fiecare dintre parteneri va mai contribui cu o suma echivalenta cu 2% din bugetul care ii va fi alocat pentru implementarea proiectului.

Grupul tinta al proiectului este constituit din 1.000 de angajati din sectorul medical, dintre care 20 de specialisti in medicina muncii, 50 de manageri de unitati sanitare si 930 de medici si asistenti care vor beneficia de sesiuni de formare profesionala continua pe teme de securitate si sanatate in munca.

In afara de sesiunile de informare destinate personalului medical, proiectul isi mai propune si dezvoltarea unui model de evaluare, analiza si gestionare a riscurilor profesionale din sistemul medical romanesc.

In plus, organizatorii urmaresc si crearea unui Centru Virtual de Instruire la Distanta in domeniul securitatii si sanatatii in munca, care va oferi acces gratuit la documentatie de specialitate pentru tot personalul medical interesat. Aplicatia se va baza pe metode de formare profesionala online (e-learning) si va pune la dispozitia tuturor suporturile de curs care vor fi utilizate in sesiunile de formare profesionala.