- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Topul celor mai frecvente minciuni din CV-urile romanilor

19 Apr, 00:02 • cristina.mihai
Pana la 60% din CV-urile depuse pentru ocuparea posturilor low sau entry level contin minciuni. Pe masura ce experienta candidatului este mai mare, tendinta de a ocoli adevarul este tot mai mica, astfel ca la nivel de top-management, falsurile si exagerarile sunt extrem de rare. Mai multi specialisti in resurse umane au enumerat pentru DailyBusiness.ro cele mai des intalnite minciuni din CV-uri.
Topul celor mai frecvente minciuni din CV-urile romanilor

Pe prima pozitie in topul minciunilor de CV se afla de departe cele referitoare la limbile straine. Cei mai multi candidati bifeaza „nivel avansat”, desi ei se afla la nivel mediu sau nicinu stiu sa vorbeasca acea limba straina.

„In ceea ce priveste limbile straine, se minte in continuu in CV-uri, de la candidati entry-level, pana la manageri. Toti trebuie testati”, a spus Oana Datki, country manager al firmei de recrutare Consulteam.

Desi de cele mai multe ori minciunile legate de cunostintele de limbi straine sunt mai degraba niste supralicitari ale competentelor, sunt si cazuri in care candidatii la job au mintit cu nerusinare.

„Am avut un candidat pe al carui CV scria ca stie engleza avansat, iar la interviu am avut surpriza sa observam ca nu stie nici sa se prezinte in engleza”, a declarat Corina Diaconu, managing director al firmei ABC Human Capital.

Dupa limbile straine, candidatii la joburi exagereaza cel mai des in ceea ce priveste denumirile functiilor ocupate anterior, sau ale pozitiilor ocupate in cadrul unor proiecte, spun specialistii in resurse umane.

„Sunt situatii in care scrie ca a realizat X proiect, iar la interviu afli ca proiectul era coordonat si propus de altcineva si candidatul doar a facut parte din echipa de implementare”, a precizat Oana Datki.

De asemenea, minciunile legate de denumirea functiei mai sunt prezente si in cazul persoanelor care au ocupat pozitii de middle management in companii mici si care de fapt nu coordonau o echipa.

Aceasta situatie este prezenta si in cazul recrutarilor de manageri de top, unde exagerarile din CV sunt doar cazuri izolate, de obicei. „Se intampla sa apara in CV ca a fost CEO la firma X, dar aceasta sa fie de fapt o companie mica. Nu as spune ca se minte, insa se exagereaza pentru a infrumuseta titlurile joburilor”, a declarat Mihaela Damian, country manager la firma Spengler Fox.

Aceasta mentioneaza ca in cazul posturilor de top management, candidatul are tendinta sa ascunda motivul pentru care a plecat de la vechea companie. „Este nevoie de transparenta totala. Motivul plecarii de la locul de munca anterior nu intra la rubricile CV-ului, dar este un aspect care se discuta la interviu, si pentru a putea sa imi sustin candidatul am nevoie sa stiu exact ce s-a intamplat”, a spus Damian.

Daca in CV-urile top managerilor apar de obicei doar mici exagerari, candidatii pentru pozitii mai joase mint mai des si mai diversificat, uneori fara a realiza importanta a ceea ce scriu.

Astfel, o alta „scapare” a candidatilor la job este eludarea unor informatii. „Am intalnit cazuri unde la experienta anterioara scria director de vanzari la firma X din 1998 pana in 2006, cand de fapt candidatul a ajuns director de vanzari abia in 2002, iar pana atunci a fost doar consultant de vanzari”, a exemplificat Corina Diaconu.

Odata cu criza, o noua minciuna isi face loc in CV-uri: unii dintre candidatii ramasi fara joburi mint ca au joburi.

„Se intalnesc minciuni de acest gen, pentru ca atunci cand esti liber de contract pornesti de la o valoare mai joasa cand iti negociezi salariul”, a afirmat Oana Datki de la Consulteam.

Corina Diaconu de la ABC Human Capital mai spune ca aceste minciuni sunt determinate si de faptul ca unii angajatori sunt sceptici cu candidatii care au fost disponibilizati, plecand de la premiza ca nimeni nu da afara cei mai buni oameni.

„Sunt persoane care nu mai lucreaza de un an si care se trec in CV ca angajati la firme ale prietenilor sau ale rudelor, ca sa nu se vada ca nu mai lucreaza”, spune Diaconu.

Ce consecinte au minciunile din CV

Ce risca un candidat la job care minte in CV? In primul rand, sa intre pe lista neagra a angajatorului si a firmei de HR, asta pe langa timpul pierdut pentru toate partile implicate. In cazul in care minciunile trec neobservate si este acceptat, viata proaspatului angajat nu va fi prea simpla daca nu va face fata jobului si se va vedea ca nu are abilitatile pe care a spus ca le are.

„Nu am intalnit cazuri, dar ipotetic vorbind, acesta isi pierde credibilitatea in fata sefului si colegilor, asta in cazul fericit in care nu este dat afara imediat”, mai spune Corina Diaconu.

Devierile de la adevar in CV sunt frecvente si in cazurile tarilor din Vest. Studiile arata ca in Marea Britanie, spre exemplu, un sfert dintre candidatii la job-uri mint sau exagereaza in CV-uri, potrivit The Guardian. Printre cele mai frecvente minciuni in Occident se numara cele legate de nivelul salarial sau calificarile pe care le declara candidatii.