COMPANII

8 ofertanti pentru Fondul Proprietatea (Update 1)

22 ianuarie 2009, ora 15:08 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
proprietatea12.jpg
Comisia de selectie a administratorului Fondului Proprietatea a primit 8 oferte din parte unor companii interesate sa managerieze institutia, a anuntat joi FP.
Companiile ce au depus ofertele sunt AVIVA Global Services, BlackRock, Credit Suisse & OTP, FINAG Holding Gmbh, Franklin Templeton Investments, ING Invest Management, Morgan Stanley si Julius Baer.

Fondul Proprietatea a primit, pana pe 1 august 2008, scrisori de intentie din partea a 28 de companii, din care una inregistrata in Romania, care si-au aratat interesul de a administra activele de aproape 4 miliarde euro ale institutiei.

Companiile interesate trebuie sa fi administrat, atat in 2006 cat si in 2007, active cu o valoare totala de peste 30 miliarde de euro, valoarea aplicandu-se atat pentru o singura societate, cat si pentru un consortiu. O alta conditie impusa solicitantilor este sa aiba asigurare de raspundere profesionala in valoare de cel putin 50 de milioane de euro.Comisia va inainta Guvernului forma finala a contractului ce va fi incheiat cu administratorul, urmand ca Executivul sa-si mandateze reprezentantii in adunarea generala a actionarilor Fondului.

Fondul Proprietatea are un capital social de 14,24 miliarde lei, impartit in 14,24 miliarde actiuni nominative, ordinare, cu o valoare de 1 leu fiecare. Fondul are participatii la 88 de companii romanesti, cele mai multe din sectorul energetic.

Fondul a inregistrat in primele 9 luni din 2008 un profit net de 424,8 milioane lei (117 milioane euro), in crestere cu 40% fata de intervalul similar din 2007, crestere la care au contribuit mai ales veniturile din dividende.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate.

Fondul Proprietatea a primit oferte din partea mai multor potentiali administratori (Articol initial)

22 ianuarie 2009, ora 14:16 
fp2.jpg
Fondul Proprietatea a primit joi, pana la termenul limita, oferte de administrare a activelor (care insumeaza 4 mld. euro) din partea mai multor potentiali administratori, a declarat joi Enache Jiru, presedinte Comisiei de selectie.
Pana miercuri dupa-amiaza, nicio companie nu a depus oferte de administrare, insa de regula, ofertele se depun in ultima ora inaintea expirarii termenului de depunere, au explicat, pentru NewsIn, surse apropiate comisiei.

Comisia care a primit ofertele are o alta structura, dupa ce premierul Emil Boc a schimbat, miercuri seara, 3 membri, inclusiv seful comisiei.

Astfel, comisia care selecteaza societatea ce va administra Fondul Proprietatea este prezidata de Enache Jiru, care l-a inlocuit pe Sebastian Vladescu, iar membrii comisiei sunt Galina Narcisa Oprea, Dinu Marin, Nicolae Cinteza (de la BNR) si Bogdan Alexandru Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 28 Septembrie 2021, 10:14
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter