- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Actiunile FP sunt transferate la preturi cu 40% peste maximul din 2009

10 Mar, 15:08 • Redactia DailyBusiness
Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost tranzactionate marti la Depozitarul Central la un pret de 0,42 lei, cu 40% peste pretul maxim din 2009, de 0,3 lei, cotatiile din Romania atingand astfel nivelul de pe piata din Viena, au declarat surse din piata de capital, citate de Mediafax.
Actiunile FP sunt transferate la preturi cu 40% peste maximul din 2009

„Volumul transferurilor a fost de cateva milioane de titluri. Cererea este foarte mare in raport cu oferta, in urma unor zvonuri potrivit carora Franklin Templeton ar putea intia, la jumatatea lunii martie, procedurile de inregistrare la CNVM pentru a incepe
administrarea Fondului”, conform surselor citate.

Pretul de marti este similar cu valoarea la care este evaluata o actiune FP in urma ultimelor tranzactii cu derivatele pe aceste titluri la Bursa din Viena, realizate la inceputul lunii martie.

Actiunile Fondului Proprietatea nu sunt inca tranzactionate pe o piata reglementata, transferurile fiind realizate la sediul Depozitarului Central prin contract de cesiune intre parti.

Instrumentele financiare derivate de tip warrant cu activ suport pe titlurile Fondului Proprietatea au crescut, pe 2 martie, la Bursa din Viena, cu 17,76%, la 51.700 de euro, astfel ca o actiune a fost evaluata la 0,1034 euro, respectiv 0,42 lei.

Pe 4 martie pretul warrant-urilor era de 51.900 euro, in urcare 3,8% fata de 2 martie, cotatie la care un titlu valoreaza 0,1038 euro, sau 0,424 lei. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la 778.500 de euro.

„Pretul la care se realizeaza tranzactiile la Depozitarul Central se pare ca urmareste cotatia corespunzatoare unui titlu prin tranzactionarea warrant-urilor la Viena”, au explicat sursele citate.

Evolutia actiunilor FP a fost foarte apropiata de directia Bursei de Valori Bucuresti, in ultimii trei ani. Astfel, de la nivelul maxim de 0,6 – 0,7 lei consemnat la jumatatea anului 2007, cotatia FP a coborat pana la 0,1 lei, la sfarsitul anului 2008, dupa care a revenit pe crestere, atingand un maxim de 0,3 lei in 2009.

In luna decembrie 2009 actiunile FP au coborat la 0,23 – 0,24 lei pe unitate, dupa ce a fost amanata semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton.

De la inceputul acestui an, pretul actiunilor FP a continuat sa creasca, astfel ca a ajuns in prezent la 0,42 lei.

Firma ceha Wood&Company a lansat in luna decembrie instrumentele financiare derivate pe actiunile FP pe piata din Viena, iar in cadrul primei tranzactii un certificat a fost cotat la 34.997,64 euro, ceea ce echivala cu un pret pe actiune de 0,0699 euro. Astfel, de la lansare, cotatia unui warrant a crescut cu aproape 50%, in ciuda numarului redus de tranzactii.

Fiecare warrant cuprinde 500.000 de actiuni emise de Fondul Proprietatea. Aceste instrumente dau posesorului dreptul de a cumpara la scadenta actiunile de la cel care a lansat acest tip de instrument derivat.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.