- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Aeroportul Otopeni plateste 400.000 euro pentru o echipa de caini care gonesc pasarile

23 Jan, 17:59 • Redactia DailyBusiness
Firma Border Collie Rescue va asigura serviciile de indepartate a pasarilor de pe Aeroportul Henri Coanda (Otopeni) pentru siguranta navigatiei aeriene prin utilizarea cainilor de rasa Border Collie, printr-un contract in valoare de peste 1,6 mil. lei (circa 400.000 euro), au anuntat oficialii aeroportului.
Aeroportul Otopeni plateste 400.000 euro pentru o echipa de caini care gonesc pasarile

Firma Border Collie Rescue va asigura serviciile de indepartate a pasarilor de pe Aeroportul Henri Coanda pentru siguranta navigatiei aeriene prin utilizarea cainilor de rasa Border Collie, printr-un contract in valoare de peste 1,6 mil. lei (circa 400.000 euro), au anuntat oficialii aeroportului.

Contractul a fost semnat in luna decembrie pe o perioada de 5 ani.

„Anterior se foloseau niste sisteme de alarma, care imitau anumite sunete, insa pe parcurs acestea s-au dovedit a nu mai fi eficiente. Acest tip de serviciu este recomandat de Organizatia Internationala a Aviatiei Civile, iar printre aeroporturile care il mai folosesc se numara si cel din Amsterdam”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Valentin Iodache, purtator de cuvant al aeroportului.

Firma va pune la dispozitie 6 caini pentru indepartarea pasarilor, plus insotitori calificati, conform lui Iordache.

Metoda mai este folosita si pe alte aeroporturi din lume, de exemplu in SUA. Pagubele provocate la nivel mondial de contactul avioanelor cu pasari sunt estimate la sume de ordinul sutelor de milioane de dolari anual.

Valoarea totala finala a contractului este de 1.632.229 lei, iar firma Border Collie Rescue a fost singura interesata. Licitatia pentru atribuirea acestui contract a fost deschisa, iar criteriul stabilit a fost cel mai mic pret, potrivit NewsIn.

Firma Border Collie Rescue este prezenta pe piata din Romania din anul 2008, conform Ministerului de Finante.