- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Alro Slatina intentioneaza sa solicite ajutor financiar de la stat

24 Dec, 20:15 • Redactia DailyBusiness
Directorul general al SC Alro SA Slatina, Gheorghe Dobra, a declarat, miercuri, dupa intalnirea cu administratia judeteana, cea locala, reprezentantii sindicatelor si parlamentari, ca societatea intentioneaza sa solicite ajutor de stat pentru a depasi efectele crizei economice.
Alro Slatina intentioneaza sa solicite ajutor financiar de la stat

Conducerea executiva a societatii Alro SA Slatina s-a intalnit, miercuri, la initiativa presedintelui CJ Olt, Paul Stanescu, cu conducerea administratiei judetene, cea locala, reprezentantii celor sapte sindicate si parlamentarii de Olt, pentru a stabili impreuna masurile care trebuie intreprinse astfel incat sa se renunte la reducerea cu 50% a productiei si a numarului de angajati.

La finalul celor doua ore de discutii, directorul general al Alro Slatina, Gheorghe Dobra, a declarat ca s-a decis constituirea unei comisii de specialisti care sa faca o noua evaluare a situatiei de la societate si apoi, in functie de ce vor stabili, sa intreprinda demersurile necesare pentru a solicita un ajutor de stat.

Dobra nu a putut preciza ce suma va fi solicitata Guvernului si nici daca in cazul obtinerii acestor bani administratia va renunta la decizia de a reducere productia si personalul. „Vom vedea, dupa o noua analiza, ce sprijin vom solicita si daca se va mai impune sau nu disponibilizarea de personal si reducerea productiei. Este prematur sa va dau o suma”, a sustinut directorul general al SC Alro SA Slatina.

Directorul Alro Slatina a precizat ca in scurt timp va fi constituita comisia de evaluare a situatiei societatii, pentru a se putea interveni cat mai repede. Din comisie vor face parte atat specialisti, cat si reprezentantii ai administratiei locale si parlamentari.

Potrivit acestuia, efectele crizei economice asupra societatii au fost anticipate inca din luna iunie, cand a fost demarat programul de restructurare a societatii, insa evolutia nefavorabila a pietei aluminiului a fost extrem de rapida. Dobra a negat ca patronatul intentioneaza sa-si mute afacerile in China, precizand ca interesul acestuia, urmarit prin masurile care vor fi luate, este acela de a-si mentine afacerea pe linia de plutire.

„Anul trecut am redus costurile cu peste 13 milioane de dolari, la o cifra de afaceri de 900 milioane de dolari. Ne-am miscat repede cu reducerea costurilor, dar piata s-a miscat si mai rapid”, a sustinut directorul Alro.

Gheorghe Dobra a mai declarat ca, in ultimele luni, o parte din clientii societatii au solicitat rezilierea contractelor incheiate si ca s-a decis ca neintelegerile legate de nerespectarea acestora sa fie solutionate pe cale amiabila pentru a nu ii indeparta definitiv pe partenerii de afaceri.

Prezent la intalnirea de miercuri cu conducerea Alro, senatorul de Olt Ion Toma a sustinut ca premierul Emil Boc a fost informat despre situatia de la Alro Slatina si repercursiunile pe care le-ar avea pentru economia Slatinei si a judetului Olt reducerea productiei si a angajatilor cu 50%.

Conform celor sustinute de senator, Boc si-ar fi aratat disponibilitatea de a sprijini societatea, fiind posibila chiar o vizita a premierului la Alro Slatina.

Aproximativ 5.000 de persoane au participat, marti, la Slatina, in fata societatii Alro, la un miting de protest, dupa ce conducerea combinatului si-a anuntat, saptamana trecuta, intentia de a reduce productia si numarul personalului la jumatate. Celor aproximativ 2.000 de sindicalisti participanti la miting li s-au alaturat si locuitori din Slatina, care au raspuns pozitiv apelurilor facute de cele sapte sindicate de pe platforma Alro, de sefii administratiei locale – preseditele Consiliului Judetean Paul Stanescu si primarul Slatinei, Darius Valcov – de a fi solidari cu muncitorii de la Alro.

Alro Slatina ar putea sa-si reduca productia cu pana la 50%, iar de anul viitor numarul angajatilor ar putea scadea cu 1.200, a anuntat vineri, 19 decembrie, compania.

Din cauza reducerii pretului aluminiului, care a scazut cu peste 50% de la mijlocul lui iulie 2008 si pana acum, Vimetco a recomandat, la sedinta Consiliului de Administratie tinuta saptamana aceasta, sa fie operate noi scaderi ale productiei la Alro SA si sa se diminueze numarul de angajati. Aceasta recomandare vine ca urmare a unei analize generale a operatiunilor globale ale Vimetco.

„In ultimele luni, pretul aluminiului a scazut in conditiile in care economia mondiala se indrepta spre recesiune. Suntem una din primele companii care am reactionat la deteriorarea pietei, anuntand reduceri ale productiei in China, inca din luna octombrie. In momentul de fata, pretul aluminiului a ajuns la un nivel care ne obliga sa luam in calcul noi reduceri ale productiei in Romania, pentru a ramane competitivi si pentru a ne pastra nivelul de lichiditati banesti ale grupului si ale unitatilor locale”, a declarat presedintele Alro SA, Christian Wuest.

Potrivit datelor Alro Slatina, compania a avut un profit net de 292,8 milioane lei (80,4 milioane euro) in primele noua luni, cu 22% mai mic decat cel din aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a comprimarii cu 5% a cifrei de afaceri.

In primele trei trimestre ale anului trecut, Alro Slatina obtinuse un profit net de 376,2 milioane lei.

Compania a atras venituri totale de 1,74 miliarde lei (478,02 milioane euro) in intervalul ianuarie-septembrie 2008, cu 2,27% mai mult decat in intervalul echivalent din 2007, cand acestea s-au cifrat la 1,7 miliarde lei. Costurile totale din primele noua luni s-au ridicat la 1,4 miliarde lei (384,6 milioane euro), depasindu-le cu 11,1% pe cele din perioada similara a anului trecut, care au fost de 1,26 miliarde lei.

Afacerile Alro Slatina s-au comprimat cu 4,8% in primele trei trimestre din 2007, la 1,52 miliarde lei (417,58 milioane euro), comparativ cu cele din primele noua luni ale anului trecut, de 1,6 miliarde lei.

Compania are un capital social de 356,89 milioane lei, divizat in 713,78 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,50 lei. Actionarul principal al Alro este grupul Vimetco NV (fost Marco), care controleaza circa 84,19% din actiunile companiei. Fondul Proprietatea are o participatie de 9,93%.