COMPANII

Ambulante de stat sau private? Miza demisiei lui Raed Arafat

10 ianuarie 2012, ora 13:05, autor(i): Adrian Negrescu   | 6 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
ambulanta5.jpg
Raed Arafat si-a anuntat, marti, demisia din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii. Fondatorul serviciului de urgenta SMURD a recurs la acest gest nemultumit de noile prevederi referitoare la medicina de urgenta din proiectul Legii sanatatii. Liberalizarea serviciilor de urgenta a impartit specialistii in doua tabere – unii sustin masura, altii o blameaza.

In esenta, proiectul de lege permite si firmelor private sa ofere servicii de urgenta, cu ambulante, iar costurile ar urma sa fie platite de stat. Sustinatorii proiectului, in fruncte cu presedintele Traian Basescu, sustin ca astfel vor fi mai multe ambulante disponibile iar noi, cetatenii, nu vom mai avea probleme ca ambulanta nu vine sau ajunge prea tarziu.

In teorie, pentru ca nu s-a formulat in mod clar cum va functiona sistemul, statul ar urma sa plateasca serviciile ambulantei care a ajuns la pacient. Pe acesta nu il va costa nimic. Firmele private ar avea acces, in schimb, la o piata evaluata de fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la 150 milioane de euro. Avand in vedere natura afacerii, nu vor duce lipsa de cerere.

Fondatorul serviciului de urgenta SMURD, medicul Raed Arafat a decis sa demisioneze din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, nefiind de acord cu proiectul de lege. El si-a anuntat intentia de a demisiona inca de aseara, dupa ce a avut o discutie in contradictoriu cu presedintele Traian Basescu, in direct la Realitatea TV.In timp ce presedintele a spus ca, prin accesul serviciilor private sistemul va fi mai eficient, iar statul va cheltui mai putin (o economie de 2 miliarde de euro anual), medicul Raed Arafat a afirmat ca liberalizarea pietei urgentelor va insemna distrugerea sistemului public.

"Noua forma de lege permite o concurenta pe fondurile publice, deci pe bugetul de stat, intre actualul sector public, care este foarte limitat la fonduri si mai multe firme care vor aparea", a spus Arafat, citat de DailyBusiness.ro.

"Vom copia un sistem din alta tara si care in doi-trei ani va micsora foarte serios sectorul public de interventie, va impacta unitatile de primiri urgente, va impacta SMURD-ul, va impacta Ambulanta, in sensul in care vor fi inlocuite. Fiind fonduri de buget de stat - e singurul loc unde era limitare in vechea lege - asta inseamna ca, venind alti actori la concurenta, va scadea sectorul public si ca putere si capacitate de interventie", a adaugat medicul.

Seful statului are insa o alta parere.

"Va inteleg dorinta de a pastra totul la sectorul de stat", a raspuns Basescu.

"Eu va pot spune insa ca atata timp cat in lege se spune ca asistenta de urgenta este gratuita pentru orice cetatean, este deja o problema care tine de orice guvern - sa asigure asistenta de urgenta gratuita oricarui cetatean, indiferent ce fel de asigurat e. Deci dintr-o data, legea stabileste premise ca acest sector sa nu aiba o problema de finantare", a mentionat presedintele.

Cine are dreptate?

“Au dreptate ambele parti”, spune Andrei Firica, directorul sectiei de ortopedie-traumatologie a Spitalului Clinic Colentina, un medic cu o experienta de 17 ani in sistemul de urgenta.

“Presedintele, pentru ca vrea sa integreze sistemele de urgenta. Arafat, pentru ca vrea sa protejeze sistemul de urgenta construit in ultimii ani”, afirma acesta. Firica spune ca legea, daca va fi aplicata cu buna credinta, va permite statului sa faca fata dezastrelor. 

“Am trait cinci catastrofe, de la accidente la cutremur. Cand ai peste 100 de victime, ai nevoie de toate resursele necesare. Nu poti face fata cu ambulantele care le ai in prezent”, a mai declarat medicul.

In opinia lui, Raed Arafat n-ar trebui sa se teama ca sistemul de urgenta de stat va disparea, deoarece firmele private nu vor avea niciodata logistica necesara pentru a acoperi necesarul. “Insa trebuie tratate cu mare atentie aceste prevederi, pentru ca sistemul de stat poate suferi din subfinantare. Iar atunci am avea o problema”, a mai spus acesta.

Fostul ministru al Sanatatii, Mircea Beuran spune ca sistemul de urgenta va fi foarte dificil de modificat. “Medicina de urgenta functioneaza integrat. Nu vad unde si-ar gasi loc privatul. Mai exista si o alta problema. Nu vad cum firmele private vor accepta sa isi primeasca banii cu intarziere pentru prestatiile realizate”, a declarat Beuran.

Un alt ministru al Sanatatii, Mircea Cinteza crede ca un sistem mixt stat-privat si-ar gasi utilitatea, insa trebuie ca prin normele cadru sa fie stabilit foarte clar criteriile de selectie a serviciilor medicale.

“Cred ca un sistem mixt merita sa fie luat in considerare, insa cu rezolvarea punctelor slabe pe care le reclama Arafat”, a spus Cinteza.

Eugen Nicolaescu, fost ministru al Sanatatii, este cat se poate de vehement.

Vezi ca un lucru merge bine si iti bati joc de el. Asta face Traian BasescuEugen Nicolaescu, fost ministru al Sanatatii

In opinia lui, presedintele nu face altceva decat sa slujeasca, cu sau fara voie, interesele investitorilor interesati de piata medicala. Nicolaescu a evaluat piata serviciilor de urgenta la 150 milioane euro.

“Cred ca Raed Arafat stie cel mai bine cum functioneaza un sistem de urgenta. El este cel care a facut proiectul de lege a sanatatii din 2006 si unicul care a coordonat proiectul in practica.  Avem de-a face, mai degraba, cu o impunere a unei demisii. Nu Arafat ar fi trebuit sa isi dea demisia, ci cei responsabili de aceasta lege”, a mai spus Nicolaescu.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Minel DOBREI a spus:
10/01/2012 14:05
Desigur, reformele care imbunatatesc o situatie sau un sistem sunt de dorit si sunt binevenite...
Atunci cand o reforma are insa o tinta ascunsa, nedeclarata, cel mai bun lucru este sa te intrebi, precum criminalistii, "cui prodest ?" si sa fii reticent cand unii iti baga reforme pe gat, trambitand binele poporului sau al celor multi !
Care de ani buni incoace, o duc desigur din bine in mai bine !!!
 
CD a spus:
10/01/2012 14:10
Miza este parandarat de la cei 150 sau 200 de milioane de euro anual, cat valoreaza sistemul de urgenta. Miza importanta, mai ales intr-un an electoral, dar mai greu sau imposibil de scos din sistemul de stat.
Vorbea deunazi un domn Russu, de la nu mai stiu care lant de clinici private, spunand ca ei si-au cumparat de ceva vreme ambulante, echipate ultramodern etc., etc., etc., dar ca nu le vor putea amortiza fara sa intre pe piata serviciilor de stat care, nu-i asa, fac dumping.
Adica, ma-ntelegi, dansul stia DINAINTE ca legea se va schimba si cum anume :-)
Evolutia viitoare va semana cu aceea din distributia de electricitate. Privatii isi vor cartela piata, vor elimina serviciile de stat... dupa care vor creste preturile. Las'ca si-asa suntem prea multi, nu mai facem fata la pensii etc.
Mizerie tipic romaneasca; vrem privatizare, sector privat, concurenta, aia-aia -- dar pe banii de la stat!!! Toti sunt super-manageri si super-oameni de afaceri privati... pe banii statului.
Vor urgenta privata? Foarte bine, taica; cine vrea, sa se inscrie la un serviciu privat de ambulanta, sa cotizeze acolo banii de asigurari de sanatate, iar cand are nevoie, sa vina ambulanta privata sa-l ia, si sa-l duca la spitalul de urgenta privat, unde sa fie frumos tratat de medicii si asistentele acelui operator privat. Da' nu, asa nu le place; noi vrem sa luam doar bolnavii care ne plac (incepand cu cartierele Primaverii si Cotroceni, in Ferentari si Zetarilor sa se duca SMURD-ul!) si sa-i ducem la spitalele de stat... Trai, nineaca, pe banii babachii...
Altfel, e dragut cum dl. presedinte vrea sa faca o economie de 2 miliarde de euro dintr-o suma de 200 de milioane. In Romania asta se poate, desigur. Seamana leit cu nenumaratele miliarde de dolari pe care o sa le obtina statul de la Rosia Montana, fara niciun risc si nefacand nimic.
 
ion.gh a spus:
10/01/2012 14:37
Gasesc astia( basistii )solutii sa fure cit mai mult din banii nostrii si dupa noi potopul. Sa-i invatam minte i-si spun ei in barba . Ne cred un popor de nestiutori ,usor de condus cu japca . Haideti ROMANI cu totii la vot si sa dam cu aacestia de pamint sa nu mai auzim despre ei , decit la tribunal unde sa li se citeasca sentintele.
 
Mircea Serban a spus:
10/01/2012 16:57
Daca este sa vorbim despre accesul la bani publici ai unor firme private, asta inseamna un parteneriat public-privat. Cand mai multi actori au acces la aceleasi resurse, inseamna ca se ascute concurenta. Adica: in loc sa ai un singur beneficiar al fondurilor publice (serviciul public de urgenta), vei avea mai multi beneficiari ai acestor fonduri (serviciul public de urgenta + firmele ce asigura servicii private de urgenta).

Asta inseamna ca orice persoana devine un achizitor si are optiunea de a alege pe unul dintre acesti furnizori de servicii. Atata vreme cat bugetul achizitorului este zero adica nu trebuie sa cheltuiasca direct nici un ban, acesta va avea tendinta de a alege serviciul cel mai bun oferit in regiunea respectiva deoarece ii satisface o nevoie de la baza piramidei lui Maslow si nu un serviciu de nivel mediu deoarece are o ruda sau un cumatru angajat/patron acolo. In cazul de fata, serviciul public de ambulanta, prin reprezentantii sai oficiali, are oportunitatea sa isi imbunatateasca performantele iar noii veniti trebuie sa demonstreze ca se ridica cel putin la nivelul profesionalismului medicilor si asistentilor din serviciul public de ambulant (digresiune: Societatea de Salvare Bucuresti a luat fiinta la 28 iulie 1906, din initiativa Prof. Nicolae Minovici. Astfel, bucurestenii au benefeciat primii din tara de un serviciu mobil de salvare. Acest serviciu si-a desfasurat activitatea sub deviza “TOTDEAUNA SI TUTUROR GATA PENTRU AJUTOR!“. De remarcat este faptul ca prin infiintarea serviciului mobil de salvare Romania devenea al treilea stat din Europa, dupa Olanda si Austria, cu o organizatie de prim-ajutor functionala.)

Trebuie sa ne asiguram ca liderii nostrii (oricare ar fi acestia) vor reduce timpii de interventie si vor scadea numarul "cazurilor pierdute" prin realocarea resurselor.

La final de comentariu, am 2 mesaje pentru cititori:
1) Cresterea eficientei nu se face prin marirea resurselor ci prin utilizarea inteligenta a celor existente
2) Nimeni nu isi doreste sa fie in pielea domnului Lazarescu din filmul regizorului Cristi Puiu ...
 
mircea a spus:
10/01/2012 19:58
mister president basescu nu a spus nimic referitor
la faptul ca un anumit criteriu real si benefic a dus la concluzia ca 800 de
ambulante vor fi accizitionate de stat si 400 de ambulante vor fi achizitionate
de privati? !?facand abstractie de faptul ca banii pentru asistentei de urgenta
sunt aceeasi ca anul trecut,nimeni nu spune din ce se vor achita serviciile
soferilor,medicilor si asistentilorsuplimentari angajati urmare a procurarii
salvarilor respective pentru ca acestia sa lucreze luna intreaga.va aparea
spaga la dispecerii 112 care vor repartiza cursele catre privat contra
comision(spaga) falimentand smurd si ambulanta ambele de stat!afirmatiile atotstiutorului
basescu(mai stim unul la fel noroc ca afost impuscat in dec89).asta vrea
probabil mister president,ori nu pricepe riscurile unor masuri la apelul de
seara la mintea unui caprar antedecembrist '89.
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 15 Noiembrie 2019, 23:18
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter