COMPANII

Apele Romane: Debitele au crescut de aproape 400 de ori pe unele rauri (Update 1)

30 iulie 2014, ora 15:25 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
inundatii.jpg
Administratia Nationala ”Apele Romane” prin Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a prelungit Codul Rosu pe raul Vedea si pe afluentul sau Cotmeana (judetele Olt, Teleorman si Arges) pana vineri, 1 august 2014 ora 14:00

Mai exact, a fost instituit Cod Rosu incepand cu data de 31.07.2014 ora 06:00 pe raurile din bazinul hidrografic Lotru (judetul Valcea) si in intervalul 31.07.2014 ora 03:00 - 01.08.2014 ora 06:00 pentru scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale severe se pot produce in unele bazine hidrografice mici din judetele Caras Severin, Mehedinti si Dolj.

Administratia Nationala ”Apele Romane” prin Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a instituit COD PORTOCALIU:
 • Pe raurile din bazinele hidrografice: Jiu sector aval Filiasi – amonte Podari (judetul Dolj), Lotru (judetul Valcea), Oltet (judetele Gorj, Valcea si Olt), Teleorman amonte S.H. Tatarastii de Sus (judetele Arges si Teleorman), afluentii raului Vedea din judetul Teleorman, Neajlov amonte Vadu Lat (judetele Arges si Giurgiu).
 • incepand cu data de 31.07.2014 ora 03:00 pe raurile din bazinele hidrografice: Bistra, Cerna (judetele Caras Severin si Gorj), Drincea, Desnatui (judetele Mehedinti si Dolj), afluentii Jiului din judetele Gorj, Mehedinti si Dolj, afluentii Oltului mijlociu si inferior din judetele Valcea, Gorj, Dolj, Olt si Arges, bazinele superioare ale Argesului si Dambovitei (judetele Arges si Dambovita).
Zona indiguita intre Buzesti si Alexandria si aval de Alexandria este monitorizata pentru asigurarea tranzitarii viiturilor. La confluenta raului Cotmeana cu raul Arges, in zona Badesti, se monitorizeaza foarte strict, existand o garda de 30 cm. S-au dublat echipajele si utilajele, fiind transmisi catre Alexandria peste 20.000 de saci de la Pitesti si utilaje terasiere de la Giurgiu. in acest moment, se fac lucrari de consolidare si suprainaltare a digurilor. Pasztor Sandor, secretarul de stat al DAPP si directorul general adj. al ANAR, Ovidiu Gabor, s-au deplasat din cursul diminetii in zona respectiva si coordoneaza operatiunile de interventie. La aceasta ora, se inregistreaza cresteri importante de debite si niveluri, ca efect al propagarilor formate in aval, pe raurile, la 3 statii hidrometrice, fiind atinse cotele de pericol (echivalent cu COD ROsU) si 3 statii hidrometrice, fiind atinse cotele de inundatie (echivalent cu COD PORTOCALIU):
 • Raul Lotru, la statiile: Valea lui Stan (+40 cm peste COTA DE PERICOL),
 • Raul Vedea, la statia Buzesti (+74 cm peste COTA DE PERICOL);
 • Raul Neajlov, la statia Moara din Groapa (peste 4 cm peste COTA DE PERICOL);
 • Raul Jiu, la statia Racari (cu 9 cm sub COTA DE PERICOL );
 • Raul Latorita, la statia Gura Latoritei (+15 cm peste COTA DE INUNDAtIE);
 • Raul Oltet, la statia Nistoresti (+6 cm peste COTA DE INUNDAtIE);
Timp de 3 zile, au fost inregistrate precipitatii cumulate care au depasit valori de peste 100-180 l/mp, in zona judetelor Gorj, Valcea, Arges si Teleorman. De asemenea, s-au inregistrat debite istorice cu probabilitate de revenire odata la 100, respectiv 200 de ani. Astfel, comparativ cu inceputul lunii iunie, aceste debite au crescut pana la 400 de ori. Astfel:
 • Raul Vedea, la statia Buzesti, avea 1,42 mc/s (9 iunie), in data de 30 iulie, atingea: 424 mc/s; (x400 de ori)
 • Raul Cotmeana la statia Ciobanu, a crescut de la 1,84 mc/s la 424 mc/s (x400 de ori);
 • Raul Lotru la Valea lui Stan, avea in 9 iunie, 2,5 mc/s si a ajuns in data de 30 iulie, la 286 mc/s; (x150 ori)
 • Raul Lotru, la Malaia, a crescut de la 29,5 mc/s cat avea la inceputul lui iunie si a ajuns la 376 mc/s; (x200 ori)
 • Raul Olanesti, la Ramnicu Valcea, a crescut de la 3,38 mc/s la 337 mc/s; (x100 de ori)
 • Raul Oltet, la statia Nistroresti, a crescut de la 2.61 mc/s la 298 mc/s; (x100 de ori)
 • Raul Oltet, la statia Otetelis, a crescut de la 8,12 mc/s la 350 mc/s (x50 de ori).
In judetul Valcea, pe raul Lotru, echipele Apelor Romane au luat masuri de asigurare a sectiunilor de scurgere a apelor din incinta. Viiturile formate anterior au fost atenuate si tranzitate prin acumularile Vidra, Malaia si Bradisor.

La statia Malaia, a fost depasita Cota de Pericol (echivalent cu COD ROSU) cu 13 cm, iar la statia Valea lui Stan, cu 45 de cm. Echipele Apelor Romane realizeaza un canal de scurgere a apei, in zona localitatilor Salistea-Pascoaia, in aval de Bradisor. A fost afectat digul de aparare din localitatea Pascoaia fiind inundate terenuri agricole.

In zona Novaci pe sector aval pana la Bengesti judetul Gorj, se inregistreaza tendinta de scadere, fiind afectate lucrarile hidrotehnice de aparare de mal in zona Novaci-Pociovalistea, dar lucrarile principale de indiguire au rezistat. Pe acest sector, echipele Apelor Romane intervin cu oameni si utilaje pentru diminuarea efectelor inundatiilor, stoparea eroziunilor si mentinerea lucrarilor in stare de functionare.Pe raul Jiu, se tranziteaza viitura formata pe sectorul Racari –Podari. Pe acest sector, se estimeaza ca nu se vor produce pagube suplimentare, pentru ca lucrarile de aparare (digurile) au capacitatea de tranzitare a acestui debit. De asemenea, in judetul Arges, s-a preluat suprplusul de apa acumulat pe raul Arges si riul Doamnei, viiturile fiind atenuate viiturile prin acumularile Valcele, Budeasa si Golesti.

S-a retinut un volum de peste cca 12 mil. mc. Acumularea Maracineni a fost inchisa fiind retinut surplusul de apa si, in acest fel, au fost evitate inundatiile. Pe raul Vedita, in zona localitatii Colonesti, judetul Olt, a fost depasita capacitatii proiectate a digurilor, apa trecand peste ele cu o lama deversanta de cca 10cm pe o lungime de cca 1,5 km pe ambele maluri.

Din acest motiv, s-au creat in mod natural mai multe brese. De asemenea, apa a trecut peste podul DN Pitesti Craiova. Sunt afectate localitatile Colonesti, Barasti si Batareni. Avand in vedere precipitatiile inregistrate in ultimele ore (83 l/mp in 3 ore) la statia Silistea Gumesti, pentru orele urmatoare, pe paraul Cainelui, se vor inregistra nivele peste cota de inundatie, fiind posibile inundatii cu efect local in zona localitatilor Silistea Gumesti, Ciolanestii din Deal, Necsesti si Vartoapele.

Este posibil ca lucrarile de aparare aflate in executie sa fie afectate (in zonele Baldovinesti si Vartoapele).
In continuare, Administratia Nationala „Apele Romane” asigura monitorizarea permanenta a fenomenelor hidrologice, precum si functionarea lucrarilor de aparare principale, in conditii de siguranta.

Totodata, prin echipele sale operative, se intervine pentru stoparea eroziunilor si limitarea efectelor produse de tranzitarea viiturilor prin lucrarile de aparare. ANAR colaboreaza cu autoritatile locale, IJSU, precum si CLSU, oferind sprijin populatiei din zona, precum si in masurile operative din teren.

Avand in vedere caracterul rapid si efectele viiturilor formate pe raurile mici, ANAR face un apel catre populatie sa nu traverseze cursurile de apa aflate sub avertizare, sa evite circulatia pe podetele si punti si sa respecte intocmai indicatiile reprezentantilor Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta.

Debite istorice in bazinul superior al Oltului, cu probabilitate de revenire la 100-200 de ani (Articol initial)

30 iulie 2014, ora 10:36 
inundatii.jpg
Precipitatiile din ultimele doua zile au depasit 100-180 de litri pe metru patrat in Gorj, Valcea, Arges si Teleorman, la statia Nistoresti de pe raul Oltet si la statia Ramnicu Valcea de pe raul Olanesti fiind inregistrate debite cu probabilitate de revenire o data la 100-200 de ani, potrivit Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR).

In judetul Valcea, pe raul Lotru, echipele Apelor Romane au luat masuri de atenuare si tranzitare a viiturilor prin acumularile Vidra, Malaia si Bradisor. La statia Malaia a fost depasita cota de pericol cu 13 centimetri, iar la statia Valea lui Stan, cu 45 de centimetri.

Din cauza precipitatiilor cumulate inregistrate in zona, s-a produs o alunecare de teren care a blocat albia raului Lotru, in aval de acumularea Bradisor, localitatea Salistea. Pentru limitarea efectelor produse, echipele Apelor Romane, prin Sistemul de Gospodarirea Apelor Valcea, au intervenit cu oameni si cu un buldozer, un excavator si doua camioane.

De asemenea, a fost inundat DN 7A, in zona localitatii Salistea, iar localitatile aflate in aval de acumularea Bradisor (Salistea, Pascoaia, Valea lui Stan si Brezoi) au fost sub supraveghere.Lucrari hidrotehnice de aparare de mal au fost facute in zona Novaci-Pociovalistea, dar lucrarile principale de indiguire au rezistat. Pe acest sector, echipele Apelor Romane au intervenit pentru diminuarea efectelor inundatiilor, stoparea eroziunilor si mentinerea lucrarilor in stare de functionare. In aval de localitatea Robanesti, pe Teslui, au fost inundate doar terenuri agricole, fiind evitata astfel inundarea gospodariilor.

Pe raul Jiu, care a atins un debit de 950-1000 mc/s, a fost tranzitata viitura formata pe sectorul Racari – Podari.

In judetul Arges, au fost atenuate viiturile de pe raul Arges si raul Doamnei, prin acumularile Valcele, Budeasa si Golesti. Echipele Apelor Romane au intervenit in zona localitatii Bascov si au acordat sprijin populatiei, atat pentru evacuare, cat si pentru indepartarea efectelor produse de inundatii, cu motopompe si personal de interventie.

De asemenea, a fost semnalata depasirea capacitatii proiectate a digurilor pe raul Vedita din zona localitatii Colonesti, judetul Olt, apa trecand peste ele cu o lama deversanta de circa 10 centimetri pe o lungime de aproximativ 1,5 kilometri pe ambele maluri. De asemenea, apa a trecut peste podul DN Pitesti – Craiova.

Avand in vedere caracterul rapid si efectele viiturilor formate pe raurile mici, ANAR a facut un apel catre populatie sa nu traverseze cursurile de apa aflate sub avertizare, sa evite circulatia pe podete si punti si sa respecte indicatiile reprezentantilor Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Vineri, 22 Iunie 2018, 06:38
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter