COMPANII

Atentie cu cine faceti afaceri: Se inmultesc "tepele" financiare

17 aprilie 2009, ora 00:01, autor(i): Adrian Negrescu   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
teapa12.jpg
Infractionalitatea economico-financiara inregistreaza o crestere galopanta, afirma expertii in fiscalitate. Incidentele de plata au crescut in medie cu peste 500% fata de 2008, neplata facturilor, intarzierea sau cazurile de neonorare a altor obligatii contractuale afectand aproape toate ramurile economiei.
A construi si mai ales a dezvolta o afacere in Romania, indiferent de domeniu, a devenit un fel de "sport extrem" in contextul fiscalitatii excesive, birocratiei si infractionalitatii in domeniu, in crestere continua, spun specialistii.

Odata lasate in urma ratele de crestere galopanta din anii trecuti, majoritatea firmelor exerseaza acum un domeniu nou - supravietuirea in recesiune. In conditiile in care managementul de criza reprezinta pentru majoritate o necunoscuta, s-a ajuns la o adevarata explozie a falimentelor, iar incidentele de plata au devenit un risc luat in calcul din start, indiferent de afacere.

Expertul Cristian Ionescu, country manager la agentia de consultanta Coface, declara ca incidentele de neplata au crescut in medie cu peste 500% fata de media primelor 9 luni din 2008."Comportamentul de plata al companiilor romanesti s-a deteriorat semnificativ incepand cu luna octombrie 2008. Practic toate companiile dependente de finantare bancara sau externa au fost profund afectate, in cazul multora dintre ele deconectarea de la aceste "aparate" ducand la intrarea in colaps, cu efecte asupra tuturor creditorilor", a declarat expertul.

"Trebuie sa fii, mai mult ca niciodata, atent cu cine faci afaceri", spune omul de afaceri Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, pentru DailyBusiness.ro.

"Daca in ceea ce priveste plata facturilor, neachitarea la timp este o problema de multa vreme, acum, pe fondul crizei financiare, situatia s-a inrautatit", a declarat reprezentantul AOAR.

"Cel putin 80% din tranzactiile comerciale sunt platite cu intarziere. Acest lucru este confirmat si de cresterea foarte mare a numarului incidentelor de plata cu cec-uri si bilete la ordin. Ingrijorator este faptul ca in foarte multe cazuri incidentele sunt inregistrate de companii care in trecut aveau situatii financiare bune", declara, pentru DailyBusiness.ro, Andreea Crainic, risk manager Coface Romania.

De la afacerea AC/DC la cazul Bigger si Broker Cluj

Potrivit expertilor, infractionalitatea economico-financiara a explodat in aproape toate domeniile de activitate. In ultima vreme, in mass-media au aparut o serie de cazuri care, chiar daca nu pot fi incadrate la capitolul infractional, avand in vedere inexistenta unor dosare penale, sustin insa ideea riscului investitional in crestere.

De la piata de capital, acolo unde afacerea Broker Cluj a socat investitorii, la piata de publicitate unde scandalul Bigger, afacerea Asesoft-marketonline.ro si avand in vedere, mai nou, unele speculatii din piata online se pare ca, practic, nu exista domeniu care sa nu fi fost afectat de astfel de exemple.

Cel mai mediatizat scandal a fost, in ultimele zile, cazul AC/DC, o afacere cu o miza de circa 3 milioane de euro.

Specialistii spun ca acestea sunt doar cateva dintre exemplele de suprafata, cele care au suscitat interesul mass-media. Inventivitatea romanilor in materie de "artificii financiare" este proverbiala, spun oamenii de afaceri, iar incidentele de plata apar in situatii extrem de diverse, printre victime aflandu-se din ce in ce mai multe persoane fizice.

Avocatul Ion Ghigheanu, un specialist in tranzactiile dintre companii, prezenta recent un astfel de exemplu: un dosar ajuns in justitie dupa ce un dezvoltator imobiliar i-a cerut unuia dintre clienti sa plateasca o suma mai mare decat cea din contract pentru locuinta achizitionata, pe motiv ca s-a devalorizat euro.

Interesant este faptul ca nu numai firmele private se afla printre rau-platnici, statul fiind, la randul sau, unul dintre principalii contributori la blocajul financiar si la cresterea climatului de indisciplina contractuala, potrivit reprezentantilor constructorilor. Acestia au anuntat, de altfel, ca vor actiona in judecata statul pentru neplata unor facturi restante.

Iar viitorul se anunta si mai dificil. Potrivit organizatiei Transparency International, criza economica va duce la intensificarea practicilor corupte in mediile de afaceri.

"De la intarzierea platii facturilor, pana la inselaciune si mita, business-ul, indiferent de domeniu, va inregistra un grad mult mai ridicat de risc", estimeaza Jermyn Brooks, directorul Transparency International pentru sectorul privat, intr-un interviu acordat Reuters.


Criza economica mondiala a facut ca afirmatia "scapa cine poate" sa devina realitateJermyn Brooks, directorul Transparency International

"Pentru lumea afacerilor, cand parametrii economici sunt negativi, exista tentatia mult mai mare de a se axa pe supravietuire, indiferent de mijloace. Companiile si angajatii lor vor recurge probabil din ce in ce mai mult la coruptie si practici lipsite de etica in incercarea de a supravietui crizei economice globale", a declarat specialistul.

Analistul de la Transparency International se asteapta astfel ca, pe masura ce criza financiara se va amplifica, sa apara noi cazuri de frauda, precum celebrul caz Madoff sau Satyam Computer Services din India.

Cum te aperi de "tepe"

Specialistii spun ca metodele de evitare a unor astfel de situatii tin in primul rand de informare si de existenta unui business-plan axat pe derularea segmentata a relatiei financiare.

"Trebuie sa fii foarte atent cu cine faci afaceri, sa te informezi despre afacerile pe care le-au facut pana atunci, daca au dificultati financiare si, cel mai important, sa nu dai drumul la bani fara sa te asiguri ca vei primi produsele sau serviciile contractate", spune omul de afaceri Cristian Parvan.

Reprezentantii companiei TicketPoint, implicati in afacerea AC/DC, pot depune marturie ca platile segmentiale sunt de "aur".

"Am efectuat o plata in valoare de 10.000 de euro catre PlayCool (compania care a promis ca va aduce celebra trupa ACDC in Romania-n.r.) si eram foarte aproape sa realizam si a doua plata in valoare de 300.000 de euro, insa ceva era suspect si am oprit transferul", au declarat oficialii TicketPoint.ro. Reprezentantii PlayCool nu mai sunt de gasit dupa ce au anuntat amanarea festivalului.

Expertul financiar Teodora Dumbraveanu relata, anterior, pentru DailyBusiness.ro, cateva dintre regulile de baza in acest gen de relatii contractuale.

"Primul pas este acela de a te informa despre viitorul client folosind baza de date de marketing si rapoartele de credit. Din aceste servicii companiile pot afla informatii despre actionariatul, numarul de angajati, regimul platilor sau cel al debitelor actualilor sau viitorilor parteneri. Avem firme pe care le monitorizam si pana la 12 luni", declara expertul.

Cele mai importante informatii nu se gasesc neaparat in rapoartele financiare, ci tot la oamenii de afaceri. "Daca faci o afacere cu o firma care nu plateste la timp, a doua oara nu vei mai lucra cu ea si le vei spune si partenerilor tai sa aiba grija", comenteaza Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
17/04/2009 09:24
Articolul ar fi trebuit sa se limiteze strict la descrierea realitatii business-ului romanesc, nicidecum sa puna un "egal" intre incidentele de plata si tepe. Incidentele de plata, chiar si in cazul filelor CEC, sunt o consecinta fireasca a unei politici economice aplicata la nivel macro. Totul se reduce la cauza si efect. Din nefericire sunt lucruri firesti. Singura solutie viabila in prezent, o constituie un sistem care sa garanteze siguranta unui parteneriat intre doua entitati juridice. Societatea la care profesez a pus la punct un astfel de sistem, urmand ca implementarea sa se realizeze in urmatoarele luni.
 
17/04/2009 12:56
In lumea afacerilor teparii au inflorit.Insa nu sunt un produs de criza.Problema cu neachitarea la timp a facturilor nu tine neaparat de rea credinta, e legata si de disfunctionalitati ale incasarilor. Nu este insa o garantie de maxima seriozitate marimea firmei, tepari de dimensiuni fabuloase exista in toata lumea...de obicei fac afaceri pe banii altora...in imobiliare cu osebire.
Sau marii specialist au uitat de firma germana de constructii care a dat bir cu fugitii dupa ce u inselat mii de romani dupa ce le-au incasat avansul pentru a le construi vile....Desre CEC-urile fara acoperire...e si asta un sport vechi, nu e cauzat de criza e cauzat de felul cum fac afaceri multi in Romania...As dori daca se poate pe acest site analize obiective ale mediului de afaceri romanesc...fara a se tine cont de imaginea unei firme mari.daca sunt escroci..asta e..optiunea lor..dar e bine sa-i cunoastem si sa ramana in lumea lor.Nu am incredere in analize in care se discuta la modul general...in care se lipesc etichete fara o cunoastere clara a situatiei firmei....Aceste analize sunt simpla literatura si nu pot fi folosite pentru a se putea asigura un management in situatii de criza.Va multumesc anticipat.
 
Liviu Sav a spus:
17/04/2009 17:54
Articolul baga in aceeasi oala doua categorii mari de antreprenori. Una, al carei scop a fost, este si va fi sa dea tzepe fie statului prin neplata de taxe si impozite, fie partenerilor de afaceri prin neplata de produse si servicii sau nerespectarea obligatiilor contractuale pentru care au fost platiti. O a doua categorie, este cea a antreprenorilor imprudenti sau prinsi cu garda jos. Multi dintre ei nu au avut nici o intentie sa intre in CIP sau in CRB sau sa aiba oricefel de intarzieri de plata, dar la declansarea crizei ei aveau obligatii de plata deja asumate pe mai multe proiecte, iar beneficiarii nu au fost de acord cu restructurari sau rescadentari. Astfel, fluxurile de numerar disponibile in criza nu au mai fost suficiente pentru a mentine platile in termen si in acelasi timp nu au fost capabili sa atraga alte surse de finantare pt acoperirea deficitului, prin urmare au inceput intarzierile la plati cu tot tacamul.

In ceea ce priveste incidentele de neplata in crestere cu peste 500% de care vorbeste dl Ionescu de la Coface, as vrea sa stiu la ce se raporteaza. Raportul BNR la februarie 2009 cu privire incidentele de plata inregistrate la Centrala Incidentelor de Plati nu arata nici din greseala astfel de cresteri. Daca se compara mediile din perioada octombrie 2008 - februarie 2009 cu mediile din perioada ianuarie-septembrie 2008 veti obtine o crestere de 126% la "Sume refuzate la plata cu instrumente de debit" si 98% la "Num?r refuzuri la plata cu instrumente de debit". Se poate duce analiza si mai in detaliu pe cecuri si bilete la ordin, dar nu veti obtine nicaieri cresteri de peste 500%.

Poate ca dl de la Coface are alte date, in cazul acela ar fi indicat sa ne lamureasca si pe noi, altfel nu are rost sa inflameze si mai tare o situatie si asa umflata rau de tot.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 02 Decembrie 2020, 15:14
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter