- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Buy-back de frigidere, boxe si televizoare: Cum invata retailerii de la industria auto

02 Jun, 00:01 • traian.badulescu
Sistemul buy-back, care presupune acceptarea unui produs vechi ca avans la vanzarea unuia nou, este practicat si de o serie de mari retaileri romani, printre care Metro sau Carrefour. Ei au explicat pentru DailyBusiness care sunt avantajele, dar si punctele slabe ale acestui sistem, patentat de industria auto.
Buy-back de frigidere, boxe si televizoare: Cum invata retailerii de la industria auto

„Am introdus experimental acest sistem (buy back- n.r.) inca din 2005. Pana acum am avut buy back pe frigidere, aspiratoare, sisteme de boxe, televizoare. In viitor vom incerca sa generalizam sistemul pentru toate categoriile de produse electronice sau electrocasnice”, a declarat pentru DailyBusiness Andreea Mihai, director de marketing Carrefour Romania.

Reprezentantii Metro Cash&Carry sustin la randul lor ca se numara printre primii retaileri care au inceput pe piata din Romania cu acest sistem de vanzare, in 2006.

„Pana in prezent, am introdus acest sistem la toata gama de aparatura/echipamente (electrocasnice, media TV, echipamente IT)”, au precizat reprezentantii retailerului german prezent in Romania.

Reducere de pana la 25% prin buy-back

Metro Cash&Carry Romania si Carrefour Romania acorda un ‘discount’ de pana la 25% in vanzarea de produse prin sistem buy-back.

Avansul constituit din produsul vechi in pretul de achizitie al produsului nou variaza intre 20% si 25%, spune Andreea Mihai de la Carrefour Romania.

In magazinele Metro Cash&Carry din Romania, avansul variaza intre 10% si 25%, in functie de valoarea produsului, potrivit reprezentantilor companiei.

Vanzari cu 50% mai mari

Directorul de marketing de la Carrefour Romania estimeaza ca vanzarile in acest sistem sunt cu 50% mai mari decat vanzarile din promotiile obisnuite. „Practic, aceasta oferta este foarte atractiva pentru clienti, care pot obtine un beneficiu important din reciclarea produselor invechite”, explica Mihai.

Pe de alta parte, reprezentantii Metro Cash&Carry Romania sustin ca prin introducerea sistemului buy-back, „ideea principala nu este in a influenta business-ul companiei in vreun fel. Tot ceea ce ne dorim este sa fim cat mai receptivi la nou”.

Pe langa cresterea vanzarilor, reprezentantii celor doi retaileri sunt de acord ca sistemul bauy-back contribuie cu succes la inlocuirea aparatelor vechi.

„Aceasta metoda de vanzare, in sistem buy-back, este in opinia noastra, foarte interesanta – updatare a echipamentelor/aparaturii de larg consum si mai ales scoaterea din circulatie a celor vechi (consumuri mari, randamente scazute, materiale neecologice)”, au declarat reprezentantii Metro Cash&Carry.

Si oficialul Carrefour Romania enumera printre cele mai importante avantaje „cresterea vanzarilor si colectarea organizata a produselor aduse la schimb (deseuri)”.

In ceea ce priveste colectarea produselor vechi, Andreea Mihai admite ca acest proces reprezinta in prezent punctul slab al sistemului buy-back. „Exista dificultati in gestionarea deseurilor colectate, insa acestea se vor diminua pe masura ce vom avea mai multa experienta de lucru cu asociatiile de colectare”, a precizat oficialul Carrefour Romania.

Alti doi retaileri, respectiv Selgros Cash&Carry si Plus, nu au introdus acest sistem de vanzare, potrivit reprezentantilor celor doua companii.

„Plus Romania, in calitate de retea de magazine de tip discount – nu va introduce vanzarea produselor prin sistemul buy-back deoarece gama noastra de produse non-food II (textile, electronice si electrocasnice, aticole de petrecere a timpului liber si de uz casnic) nu este listata permanent in sortiment, ci se schimba saptamanal. Prin urmare, implementarea acestui sistem de vanzare este imposibila”, a declarat Ioana Marginean, director de marketing al companiei.

Contactati de catre DailyBusiness, reprezentantii Real si Auchan nu au oferit informatii in legatura cu acest subiect.