COMPANII

Cat va plati Petrom pentru "taxa de stalp" (Update 1)

19 februarie 2014, ora 11:58 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Andreas_Peter_Matje_ro.jpg
OMV Petrom (SNP) va plati intre 70 si 100 milioane dolari pentru "taxa pe stalp", a declarat miercuriAndreas Matje (foto),directorul financiar al companiei.

El a adaugat ca taxa se va aplica si rafinariei Arpechim, chiar daca este inchisa, scrie Mediafax.

Impozitul pe constructiile speciale (cunoscut si ca "taxa pe stalp") reprezinta 1,5% din valoarea contabila bruta a tuturor constructiilor existente in patrimoniu la data de 31 decembrie a anului anterior, pentru care nu se datoreaza impozit pe cladiri. Impozitul va fi platit de companii.

Pe de alta parte, compania ar putea inregistra venituri mai mari din activitatile de vanzare gaze naturale si energie electrica, avand in vedere liberalizarea celor doua piete.Petrom: Taxa de 1,5% pe constructiile speciale va avea un impact negativ direct asupra costurilor companiei (Articol initial)

19 februarie 2014, ora 10:44 
petromsonda.jpg
Reprezentantii Petrom au anuntat miercuri ca, avand in vedere ciclul lung al investitiilor in sectorul de titei si gaze, recentele modificari ale regimului fiscal au un efect direct asupra activitatilor companiei.

Reprezentantii Petrom spun ca sunt pregatiti, totodata, sa continue discutiile cu autoritatile pentru a obtine un cadru fiscal si de reglementare stabil pe termen lung si favorabil investitiilor.

"Acestea afecteaza atat oferta, cat si cererea de piata si au impact asupra rezultatelor financiare si performantei operationale ale companiei. Taxa nou introdusa, de 1,5%, aplicata la valoarea bruta a constructiilor speciale, va avea un impact negativ direct asupra costurilor de operare in toate segmentele de activitate ale companiei (in special in E&P) si va afecta rentabilitatea unora dintre proiectele noastre de investitii", precizeaza Petrom.

Compania noteaza, in ceea ce priveste mediul fiscal si de reglementare, ca anticipeaza discutii cu privire la implementarea calendarului de liberalizare a gazelor si masurile de impozitare extraordinara introduse la inceputul anului 2013, care se vor aplica pana la sfarsitul anului 2014, cu impact asupra rezultatelor financiare ale companiei.Cu toate acestea, cererea de gaze naturale si electricitate in Romania va ramane redusa in acest an, iar marjele de rafinare si vanzarile de carburanti vor fi in continuare sub presiune, din cauza cotatiilor internationale ridicate la titei, a slabei revigorari economice si a masurilor fiscale, estimeaza Petrom.

"Pe piata locala a gazelor si energiei electrice anticipam o cerere scazuta in continuare. Calendarul de liberalizare a preturilor la gazele din productie interna prevede patru majorari de pret pentru acest an, aplicabile sectoarelor casnic si non-casnic (prima crestere a fost deja implementata in ianuarie)", arata Petrom, companie din grupul austriac OMV, in raportul financiar pe anul 2013, amintind totodata ca Legea energiei 123/2012 include optiunea de amanare cu un an a liberalizarii preturilor la gaze pentru sectorul non-casnic.

Pe piata de electricitate Petrom estimeaza ca preturile vor fi influentate negativ, atat de dinamica ofertei, ca urmare a punerii in exploatare a unor capacitati suplimentare din surse regenerabile, cat si de cererea redusa, care reflecta partial initiativele de eficientizare energetica.

"Marjele de rafinare si volumele din marketing vor continua sa ramana sub presiune, ca urmare a cotatiilor internationale ridicate la titei si produse, a slabei revigorari economice din regiunea in care ne desfasuram activitatea si a masurilor fiscale din Romania, in special", se arata in raportul publicat miercuri de companie la Bursa de Valori Bucuresti.

Petroma inregistrat anul trecut un profit record de 4,82 miliarde lei (1,091 miliarde euro), cu 22% peste cel din 2012, insa vanzarile au scazut cu 8%, la 24,18 miliarde lei (5,47 miliarde euro), in principal din cauza vanzarilor mai mici de titei si produse petroliere, desi vanzarile de energie electrica au crescut.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 26 Mai 2020, 00:12
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter