- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ce ascunde ieftinirea cartofilor: „Am evitat sa ramanem cu productia pe camp”

12 Oct, 00:07 • razvan.codorean
Cartoful, alimentul national al romanilor, s-a ieftinit in septembrie cu 35,3% fata de august si cu 35,2% fata de finele anului trecut, inregistrand astfel cea mai mare scadere de pret din 2011. Specialistii afirma ca acest declin a fost generat de o concurenta acerba, intr-o piata in care vanzarile sunt, paradoxal, mai mici decat cele estimate.
Ce ascunde ieftinirea cartofilor: Am evitat sa ramanem cu productia pe camp

Cartofii se vand acum in pietele din Bucuresti cu 1-1,1 leu/kilogram, iar in cele din „Patria Cartofului” – Harghita si Covasna – cu 40-50 bani/kg.

La inceputul anului, pretul era undeva pe la 1,5 lei in medie nationala si de 2,5 lei in pietele din Bucuresti, cunoscute ca fiind cele mai scumpe din tara.

Cum de au scazut preturile atat de mult? Marcel Moga, presedintele sindicatului producatorilor de cartofi, defineste situatia din septembrie drept un „accident” datorat factorilor conjuncturali.

„Pretul cartofilor a scazut din cauza lipsei spatiilor de depozitare”, afirma Moga. Cu alte cuvinte, pe fondul unei productii foarte bune, cultivatorii nu au mai avut unde sa o depoziteze si au iesit pe piata.

„Preturile au scazut pentru ca producatorii romani s-au concurat puternic intre ei, in tentativa de a nu ramane cu cartofii pe camp”, explica acesta.

Ce s-a intamplat in acest an dovedeste ca agricultura romaneasca nu are o strategie clara de dezvoltare si din acest motiv, pierde in fata concurentei venita din import. “Productia de cartofi a crescut in acest an cu 30%, de ajuns ca sa incurce planurile depozitelor si astfel sa ajunga rapid in piata”, a declarat Marcel Moga.

Oferta abundenta de cartofi a dus la scaderea preturilor, situatie care insa ar putea sa nu se mai repete. Moga spune ca in lunile urmatoare, cartofii se vor scumpi pentru ca vor include si costurile de depozitare.

“Costurile de productie la cartofi sunt undeva la 40-45 bani/kg. Adaugati costurile de transport, depozitare si TVA si veti vedea pretul undeva la 75-80 bani/kg la producator. In Europa, pretul mediu este de circa 78 de bani in prezent”, a precizat omul de afaceri.

Pretul de producator nu este acelasi cu cel din piata sau din magazine. Pe lantul comercial vin intermediarii si comerciantii, astfel ca la pretul de productie se adauga, in general, un 40-50%.  Cu alte cuvinte, preturile vor reveni la nivelul din lunile trecute.

In acest an, potrivit datelor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), s-au cultivat 80.000 de hectare de cartofi. Producatorii vorbesc de 90.000, in timp ce Ministerul Agriculturii afirma ca au fost vorba de 220.000 de hectare.

„Estimarile sunt diferite, insa noi tindem sa credem in prognozele APIA plus un 10-20% suprafete nedeclarate. Chiar daca la nivel oficial se vorbeste de supraproductie, conform estimarilor noastre, cartofii din productia interna vor ajunge pana in februarie, cand va trebui sa apelam la importuri. Anul trecut s-au terminat in 15 noiembrie”, a precizat Moga.

Situatia de pe piata cartofilor vine sa confirme [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cartoful-spaima-analistilor-estimarile-de-inflatie-date-peste-cap-de-mancarea-saracului-65127/]estimarile facute in luna iulie[/url] de catre Ioan Benea, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului.

Si atunci, ca si acum, inflatia scadea brusc, odata cu ieftinirea alimentului de baza al romanilor.

[b]Cererea, intr-o continua scadere[/b]

Evolutia pretului cartofilor, spun producatorii, a venit in conditiile in care cererea continua sa scada.

“Chiar daca ai spune ca, in vremurile acestea, romanii se indreapta spre cartofi si legume, pentru ca sunt mai ieftine, nu este chiar asa. Vanzarile au scazut cu 10-20% sub cele estimate, pentru ca puterea de cumparare este tot mai mica”, a afirmat presedintele sindicatului producatorilor de cartofi.

In opinia lui Moga, acesta ar fi un alt motiv pentru care cartofii s-au ieftinit atat de mult in septembrie.

„Am avut oferta mare si cerere in scadere. Unii producatori au fost nevoiti sa vanda chiar si sub costul de productie, pentru a nu ramane cu marfa in remorca. Si asta in conditiile in care se asteptau ca romanii sa isi faca traditionalele provizii de iarna. Nu s-a mai intamplat asa. Se prefera achizitia la kilogram celei la sac, ca in trecut”, a mai spus Moga.

[b]Cartoful si “bucuriile” guvernatorului Isarescu[/b]

Scaderea puternica a pretului cartofilor a influentat in mod semnificativ evolutia inflatiei in septembrie. [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/inflatia-la-minimul-ultimilor-21-de-ani-ce-semnifica-asta-69296/]Indicele preturilor de consum a scazut la minimul ultimilor 21 de ani[/url], de  3,45%, intrand, astfel, in tintele Bancii Nationale.

Potrivit analistilor, scaderea preturilor din ultima luna arata, pe de o parte, incheierea efectelor de runda a doua a majorarii TVA din iulie 2010, iar pe de alta o temperare a scumpirilor, pe fondul scaderii cererii. „Cererea a scazut, iar producatorii au fost nevoiti sa reduca preturile. In plus, avem un impact pozitiv din partea productiei agricole foarte bune”, a declarat consultantul Bogdan Baltazar.

El se asteapta, insa, ca preturile sa revina pe crestere in urmatoarele luni, comerciantii urmand sa speculeze la maxim sezonalitatea. La randul sau, analistul economic Cristian Paun a declarat ca datele privind inflatia, privite in ansamblu, arata ca economia se stabilizeaza. Pe de alta parte, asistam la o prabusire a cererii, ceea ce indica un risc de instabilitate, de dezechilibru, in niciun caz de prosperitate.

Cei mai multi economisti estimeaza ca inflatia se va mentine, pana la finele anului, in intervalul 3-3,5%. Preturile ar putea sa creasca insa pe fondul scumpirilor la nivel international dar si efectelor majorarii pretului gazelor si gigacaloriei.