COMPANII, FINANTE-BANCI

Ce castigam si ce pierdem daca scade TVA-ul la alimente

20 februarie 2012, ora 00:05, autor(i): Madalina Pana 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
poza.jpg
Scaderea TVA-ului la alimente este vazuta de specialisti ca o masura de stimulare a relansarii economice. Cititi intr-un articol DailyBusiness.ro ce obstacole stau in calea implementarii acesteia precum si ce efecte benefice si negative ar putea genera.

Taxa pe valoarea adaugata (TVA) la produsele agroalimentare ar trebui redusa la 3-4 % fata de 24 % in prezent, la inceputul mandatului urmatorului guvern, a declarat miercuri deputatul Adrian Radulescu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

O dezvoltare moderna a agriculturii nu se poate face fara politici fiscale, iar ceea ce "apasa" azi pe agricultura romaneasca este nivelul ridicat de TVA, in contextul unei piete europene libere, a spus Radulescu. El a explicat ca la comertul intracomunitar, nu se aplica TVA, iar in cele mai multe state membre UE se practica un nivel intre 2-5%. In aceste conditii, Romania se afla in dezavantaj, cu un TVA mare, de 24%.

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a subliniat la randul sau efectele benefice ale scaderii TVA-ului la alimente. "Eu sunt initiatorul unui astfel de proiect inca de acum 6 ani. Am semnat protocoale cu toate partidele la rand de 5-6 ori. Doua proiecte de lege au fost trecute prin Parlament, unul cu TVA de 5% si unul de 9%. Intrebati-i pe cei care ne conduc de ce nu s-au aplicat", a spus Minea.

Acesta considera ca reducerea semnificativa a TVA-ului la alimente se va simti in preturi. In plus, Minea considera ca statul nu va pierde bani in urma implementarii unei astfel de masuri, ba din contra, va avea de castigat pe termen lung.



"Eu nu sunt de acord cu calculele ca se pierd 300 milioane de euro, daca reduci 24% la 10% pe cifrele actuale, avand in vedere ca evaziunea este de miliarde de euro", a spus Sorin Minea.

El a explicat ca in cazul reducerii drastice a TVA-ului, "evaziunea nu va mai fi tentanta: riscul va fi prea mare si nu vor mai avea bani sa dea spagi".

"In cazul fructelor si legumelor, dai 10% spaga si ai profit de 14%. Daca s-ar reduce TVA la 10%, produsele la negru ar fi mai scumpe, pentru ca ei au dat deja spaga si nu au cum sa ieftineasca. Au o problema ca au 10% pierdut din start. Eu lucrez pe 3-4% si voi fi cu pretul sub ei", a detaliat Minea.

Care ar fi "efectele adverse" ale scaderii TVA-ului la alimente? "Va creste consumul, nu s-ar mai lua spaga in an electoral si ar disparea prietenii nostri din tari orientale cu afaceri pe-aici", a spus Minea, ironic.

Expertul in fiscalitate Gabriel Biris apreciaza ca masura reducerii TVA-ului la alimente este cu "dus-intors".

"Nu prea poti sa spui daca efectul va fi pozitiv sau negativ. Evaziunea este uriasa pe piata produselor alimentare, iar scaderea TVA-ului nu ar insemna automat o reducere a veniturilor sau cel putin nu proportional cu scaderea TVA", a explicat Biris.

De asemenea, incasarile la bugetul de stat nu vor creste neaparat dupa momentul scaderii TVA. "Vorbim de o reducere la la 24% la 5%, este totusi o reducere de 5 ori. Ca sa creasca imediat, ar insemna ca mai putin de 10% din piata este fiscalizata, pentru ca nu poti niciodata sa presupui ca iese toata lumea", a punctat Biris.

El considera ca orice reducere de taxe trebuie corelata cu masuri de reducere a evaziunii. "Daca nu sunt facute impreuna, nu va fi o masura care sa ajute piata", a spus Biris.

Pe de alta parte, expertul fiscal a mentionat ca sunt anumite zone in care producatorii corecti sufera foarte mult din cauza TVA-ului de 24%: paine, legume-fructe.

Biris este de parere ca o cota foarte mica de TVA ar ajuta in primul rand producatorii corecti din domeniile cu evaziune foarte mare, si implicit la reducerea evaziunii.

El apreciaza insa ca in actualul context, nu are sanse sa treaca o astfel de propunere. "Calculele de la Ministerul Finantelor sunt foarte rigide, procedurile interne nu permit luarea in calcul a unor largiri de baze. Cei din minister trebuie sa vina mai intai cu o masura care sa acopere eventuala lipsa a celor 300 milioane euro. E un mecanism foarte conservator care nu le permite sa ia decizii", a explicat Biris.

In opinia acestuia, singura solutie a autoritatilor este sa atace totul in acelasi timp: fiscalitate mai rezonabila, inchiderea portitelor de fentare a bugetului si masuri foarte dure de sanctionare a evaziunii fiscale.

"Nu vede nimeni imaginea in ansamblu. Toate masurile care au fost luate sunt punctuale. Sunt masuri care tintesc evaziunea dintr-un anumit domeniu, cu o arie de aplicare destul de redusa, unde comportamentul evazionistilor se va plia. Trebuie redusa si cota principala de TVA. O cota principala de 20%, una de 10% pentru alimente de baza si de 5% pentru locuinte noi impreuna cu aplicarea unor controale indirecte ar ajuta foarte mult. Ai putea largi foarte rapid baza impozabila", a mai spus Biris.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 25 Februarie 2020, 02:32
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter