COMPANII

Ce face mana dreapta a lui Obama la Bucuresti

20 mai 2014, ora 11:12 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Joe-Biden.jpg
Vicepresedintele Statelor Unite, Joe Biden, se va afla marti si miercuri la Bucuresti, unde se va intalni cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Victor Ponta.

Discutiile vor viza, potrivit Casei Albe, reactia comunitatii internationale la actiunile Rusiei in Ucraina. De asemenea, Joe Biden va discuta cu oficialii de la Bucuresti despre necesitatea consolidarii relatiilor economice cu Romania, in special prin intermediul Acordului de liber-schimb UE-SUA, in curs de negociere.

Presedintele Traian Basescu a anuntat saptamana trecuta ca i-a adresat vicepresedintelui american Joe Biden invitatia de a vizita Romania. El a spus ca la Bucuresti va veni si seful Pentagonului.

"Doresc (n.r. — SUA) sa-si faca obligatiile de partener strategic fata de Romania si prin semnificatia vizitelor pe care le fac in perioada urmatoare, si prin contributii directe la cresterea nivelul de securitate al Romaniei si al regiunii", preciza seful statului pe 12 mai.Premierul Victor Ponta i-a cerut luni vicepremierului Gabriel Oprea sa ia masurile necesare pentru ca vizita vicepresedintelui american Joe Biden sa se desfasoare in conditii de siguranta maxima.

Cu prilejul vizitei oficialului american, autoritatile romane vor lua o serie de masuri de securitate.

Astfel, institutiile cu atributii in domeniul securitatii nationale au decis realizarea unor dispozitive de securitate durabile si care sa asigure buna desfasurare a vizitei oficiale. De asemenea, se are in vedere organizarea de evaluari comune ale situatiei de securitate si armonizarea masurilor intre institutiile implicate in organizarea si buna desfasurare a vizitei inaltului demnitar la Bucuresti si simulari ale dispozitivelor privind masurile de securitate instituite in zilele in care se desfasoara vizita vicepresedintelui SUA, relateaza Agerpres.

Pe de alta parte, SPP a informat ca pe perioada vizitei la Bucuresti a lui Joe Biden nu vor fi dispuse restrictii majore de trafic, circulatia rutiera urmand sa se desfasoare in conditii normale marti si miercuri, Politia Rutiera asigurand masuri de fluidizare a traficului.

Vicepresedintele american Joe Biden efectueaza de marti pana joi un mini-turneu in Romania si Cipru. Joe Biden s-a mai aflat la Bucuresti in octombrie 2009.

Oficialul american a subliniat ca romanii se afla intr-o zona "mai dificila", ca urmare a interventiei militare ilegale a Rusiei si a ocuparii Crimeei de catre aceasta. Continuarea stransei coordonari cu guvernarea din Romania va fi vitala pentru prezentarea unei pozitii ferme si unite in impunerea de noi sanctiuni pentru Rusia daca aceasta va perturba alegerile prezidentiale din 25 mai. Sprijinul Romaniei va avea un rol cheie si in ajutarea conducerii ucrainene pentru refacerea stabilitatii tarii, precum si in sustinerea aspiratiilor Moldovei de a deveni membru al UE, transmite Mediafax.

Biden a precizat ca, in ultimele saptamani, SUA si alti aliati NATO au luat o serie de masuri pentru a consolida prezenta militara in Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania.

Totodata, Biden a afirmat ca este vital ca toti aliatii NATO sa imparta "mai bine responsabilitatea si sa investeasca din nou in capacitatile militare si antrenamente", astfel incat Alianta Nord-Atlantica sa ramana o forta de descurajare credibila si eficienta.

In ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, vicepresedintele SUA a recunoscut ca Romania a inregistrat progrese reale, dar a avertizat ca mai sunt lucruri de facut, iar SUA vor sustine eforturile Bucurestiului de a ramane "pe drumul cel bun".

Referitor la securitatea si stabilitatea regiunii, vicepresedintele SUA a declarat ca acestea depind de existenta mai multor furnizori si a mai multor moduri de transport al energiei, intrucat Rusia nu ar mai putea sa-si foloseasca resursele ca arma impotriva vecinilor. In acest sens, Biden a mai precizat ca SUA colaboreaza cu tari din Europa, precum Romania, pentru a le spori productia interna de energie prin exploararea resurselor conventionale si neconventionale de gaze.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 22 Martie 2019, 04:58
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter