COMPANII

Ce le-au spus afaceristii din zona Rosia Montana parlamentarilor din comisia speciala

26 septembrie 2013, ora 10:28   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
2012-08-17 12.52.50.jpg
Cei 13 membri ai comisiei parlamentare speciale prezenti miercuri in judetul Alba s-au intalnit in orasul Campeni cu o serie de oameni de afaceri din oras, cu cadre didactice, fermieri si un preot ortodox care au sustinut ca o astfel de exploatare ca cea de la Rosia Montana nu ar trebui sa aiba loc intr-o zona populata.

Ei au spus ca o alta alternativa pentru dezvoltarea zonei ar putea fi prelucrarea lemnului, dar si agricultura.

Presedintele Federatiei micilor fermieri, detinatori si utilizatori de pajisti, Aurel Stan, a afirmat ca circa 45.000 de oameni traiesc din agricultura si cresterea animalelor, acesta spunand ca nu este de neglijat agricultura din Muntii Apuseni.

El a spus ca desi s-a luat sub forma de ras ca minerii au fost trimisi sa adune ciuperci sau fructe de padure, numai in 2012 au fost adunate din muntii Apuseni 280 tone de afine, 200 tone de merisoare, 60 tone de macese, 15 tone de zmeura si 100 tone de ciuperci care, insumate au avut o valoare de achizitie de aproape doua milioane de euro. "Cine ne va mai cumpara noua aceste produse daca va fi demarat acest proiect?", a spus Aurel Stan, citat de AgerpresPotrivit acestuia,áagricultura reprezinta "o indeletnicire importanta" a localnicilor, insa dezvoltarea exploatarii miniere ar insemna ca agricultura din Muntii Apuseni sa se opreasca din dezvoltare, iar produsele sa fie contaminte cu cianuri si cu praf de metale grele.

El a sustinut ca se pot face fabrici de tabacarie, de prelucrare de produse traditionale, opinand ca "nu e mineritul singura salvare din muntii Apuseni".

Un alt participant la intalnire, detinatoare a unei agentii de turism, a declarat ca se poate trai in totalitate din turism inca 2.000 de ani de acum inainte, in timp ce RMGC promite 17 ani de prosperitate pentru cateva sute de persoane, iar celorlalti circa 90.000 de locuitori nu le ofera decat consecintele nefaste ale unui proiect dezastruos.

Participantii le-au cerut parlamentarilor din comisia speciala sa tina cont de faptul ca aici au fost dezvoltate afaceri si create locuri de munca si sa nu semneze "certificatul de deces" al unei zone prospere si a celor peste 90.000 de locuitori din Apuseni.

Reprezentantul unui ONG ecologist, Ioan Utiu, a afirmat ca, in cazul in care proiectul ar porni, dispersia prafului de metale grele s-ar face pe o suprafata de 300 de kilometri, relateaza Mediafax.

ôO exploatare de genul acesta nu ar trebui sa aiba loc intr-o zona locuita cum este cea a Muntilor Apuseni. Exista problema folosirii cianurii, dar ingrijorarea mea este legata si de praful cu metale grele, iar dispersia acestuia s-ar face pe o suprafata de 300 de kilometri. Haideti sa facem o afacere impreuna: luam apa care iese din iaz, o imbuteliem si o servim la Parlament. Dumneavoastra ati bea din ea? Va spun eu ca nu", le-a spus Utiu parlamentarilor.

Preotul ortodox Cristian Motora le-a cerut parlamentarilor sa ia seama la ce doresc oamenii din zona. El a spus ca in cazul in care acest proiect s-ar materializa la Rosia Montana, cu toate ca nu si-ar dori vreodata sa paraseasca tara, va emigra impreuna cu familia.

Parlamentarii au fost huiduiti la plecare de sute de localnici adunati in fata salii in care a avut loc intalnirea. Microbuzul in care se aflau cei 13 parlamentari a plecat cu o mica intarziere pana cand fortele de ordine au reusit sa tina situatia sub control si sa faca un culoar ca sa elibereze drumul de acces in soseaua nationala.

Protestatarii erau dotati cu steaguri tricolore si cu pancarte pe care se putea citi "Mineritul cu cianuri inseamna moarteŚCertez 1971Ś89 de morti", "Vrem natura nu cianura", "Vrem dreptul la viata", "Apusenii nu gusta cianura", "Cianura o sa ne imbolnaveasca copiii".
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
pop a spus:
23/10/2013 15:10
Asa taticu' trezitiva ca altfel comunistii din parlament or sa va vinda si organele . trezitiva si nu mai votati comunisti si parlamentari penali.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 25 Februarie 2020, 02:36
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter