- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ce ne va aduce adoptarea euro? „Daca nu crestem salariile, ne adancim in saracie”

18 Apr, 00:02 • razvan.codorean
Standardul de viata al romanilor ar putea sa ramana mult si bine la un nivel redus, daca vom merge mai departe cu adoptarea euro, fara a negocia o convergenta reala ce sa includa si majorarea veniturilor, avertizeaza analistii economici.
Ce ne va aduce adoptarea euro? Daca nu crestem salariile, ne adancim in saracie

Autoritatile vor, in principiu, ca in 2015 sa adoptam moneda europeana. Este obiectivul major al Romaniei, au declarat, in repetate randuri, presedintele Traian Basescu, premierul Boc si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Termenul ar putea fi insa decalat. Cel mai probabil, nu vom indeplini prevederile Tratatului de la Maastricht (nivelul deficitului bugetar, cel al datoriei publice etc) cu exceptia, probabil, a stabilitatii cursului de schimb, de care Isarescu tine cu orice pret.

Daca vom intra in zona euro, indiferent cand se va intampla asta (2024 – cea mai pesimista estimare, apartinand BNP Paribas), politicenii ne promit ca economia romaneasca va creste, pentru ca vom atrage mult mai usor investitii straini, iar in buzunare vom avea mai multi bani.

Expertii in economie contactati de DailyBusiness.ro afirma ca in privinta investitiilor straine, estimarile autoritatilor pot fi luate in seama. Mai putin cele legate de evolutia salariilor.

La modul in care s-au preocupat autoritatile pana acum de aceasta problema, e greu de crezut ca vom avea de castigat. Dimpotriva, in absenta unei pozitii ferme a Guvernului roman, firmele straine vor continua sa ofere salarii mai mici in Romania, in comparatie cu celelalte tari unde activeaza.

Liviu Voinea, presedintele Grupului de Economie Aplicata, remarca faptul ca ne-am asociat, cu entuziasm, la Pactul pentru Euro, ce va fi aplicat din 2013, fara sa ne uitam in „propria gradina”.

In prezent avem aproape aceleasi preturi cu cele din zona euro, insa la capitolul salarii suntem cu mult sub cele castigate de occidentali.

„Prin asumarea acestui tratat, facem un pas inainte din punct de vedere politic. Ne asumam practic, o serie de obligatii, fara insa sa negociem si posibile avantaje, iar aici vorbim in primul rand de veniturile romanilor”, a declarat Voinea.

„Trebuie sa luam masuri pentru o convergenta reala la euro, care inseamna convergenta veniturilor. Daca intram in zona euro fata sa fim pregatiti si din acest punct de vedere, vom ajunge ca tari precum Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania, care s-au inglodat in datorii”, a mai spus analistul.
[quote=Liviu Voinea, director GEA]Romania este la 15% din salariile europene, dar la peste 60% din preturile europene[/quote]
La randul sau, Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie, constata ca statul, in loc sa faca pasi inainte in privinta cresterii salariilor, face orice pentru a se spala pe maini de aceasta problema.

„Prin noul Cod al Muncii, Guvernul si-a luat mana, practic, de pe aceasta problema. Firmele vor putea sa stabileasca orice salarii vor, fara ca statul sa aiba vreun cuvant de spus”, a explicat Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie.

Potrivit economistului, aceasta situatie este extrem de periculoasa. „Firmele nu vor avea, practic, niciun motiv sa creasca salariile, atata timp cat nimeni nu va lua masuri pentru a stimula aceasta evolutie. Vorbim de salariul minim pe economie, de facilitatile de ordin fiscal, precum nivelul CAS-urilor, de alte masuri cu care statul poate interveni pentru a creste, pana la urma, nivelul de trai al romanilor”, a mai spus Paun.

Concluzia analistilor este ca in absenta unor decizii concrete a statului, Romania isi va consolida statutul de pol al saraciei in Europa.

Romanii si bulgarii, cele mai mici salarii

In prezent, cel mai mic salariu din mediul public este de 670 lei (159 euro), iar in mediul privat de 700 de lei (166 euro), potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Doar bulgarii sunt platiti mai prost, cu numai 123 de euro. Urmeaza letonii (232 euro), lituanieni (254 euro) si unguri (270 euro). Cele mai mare salarii minime din UE, conform Eurostat, sunt platite in Luxemburg (1.642 euro), Irlanda (1.462), Belgia (1.387 euro), Olanda (1.382 euro) si Franta (1.321 euro).
[img=1401][/img]
22 din cele 27 de state membre au salarii minime pe economie. In tarile scandinave (Suedia, Norvegia, Finlanda si Danemarca) nu exista un salariu minim.

Potrivit ultimelor date de la INS, salariul mediu net a fost in februarie de 1.414 lei, cu 0,7% (10 lei) mai mic decat in luna anterioara, dar cu 0,2% mai mare comparativ cu februarie 2010.

Estimarile Comisiei Nationale de Prognoza arata ca, in 2011, salariile romanilor vor creste, in medie, cu numai 18 euro, iar pana in 2014, cu numai 72 de euro.

Salariul mediu net pe economie va creste anul acesta la 1.472 lei de la 1.393 lei in 2010. Iar pana in 2014, vom castiga cu numai 304 lei mai mult.

Nici pana acum, salariile n-au crescut foarte mult. Astfel, in ultimii 3 ani, castigul salarial net lunar a avansat cu numai 430 lei (102 euro), de la 1.042 lei (248 de euro) in 2007, la 1.472 (350 euro) in acest an.

Castigul salarial mediu net lunar, calculat de INS, reprezinta o medie intre cel mai mic si cel mai mare salariu raportat la stat. Astfel ca exista diferente mari intre castigurile din diverse ramuri de activitate, de la constructii la IT si banci, dar si intre zonele tarii.

Cele mai mari salarii se vor inregistra, in urmatorii ani, in zona Bucuresti-Ilfov, unde castigurile vor creste cu 293 lei, de la 1.988 lei in 2011 la 2.281 lei in 2014, echivalentul a 543 euro.

Cel mai putin vor castiga cei care lucreaza in judetele din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrita Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj), unde salariile vor avansa cu numai 172 de lei, de la 1.216 lei in acest an la 1.388 lei in 2014.

Cel mai putin vor castiga bihorenii, 1.204 lei in 2014, fata de 1.078 lei in acest an.