COMPANII

Ce pagube raporteaza legumicultorii romani din cauza embargoului impus de Rusia

16 august 2014, ora 12:49 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
legume.jpg
Legumicultorii romani vor primi despagubiri de la Comisia Europeana pentru pagubele suferite in urma embargoului impus de Federatia Rusa la importurile de produse alimentare din Uniunea Europeana, evaluarile actuale privind pagubele fiind de 10 milioane de euro pentru 22.000 de tone de legume aflate pe stoc.

Achim Irimescu, reprezentantul Delegatiei Romaniei pe langa Comisia Europeana, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, spune ca sectorul de legume si fructe din Romania este singurul sector afectat de embargoul Federatiei Ruse.

"Pana in prezent, pagubele sunt estimate la circa 10 milioane de euro pentru 22.000 tone de legume, respectiv castraveti, rosii, care sunt deocamdata pe stoc pentru ca producatorii nu mai gasesc piata de desfacere. De asemenea, preturile s-au redus cu circa 16 eurocenti pe kilogram", a precizat Achim Irimescu.

Acesta a subliniat ca Romania a cerut Comisiei Europene aplicarea unei masuri de criza in conditiile in care prin Politica Agricola Comuna (PAC) exista un instrument de interventie, Fondul de Criza, care dispune de 433 de milioane de euro pentru sprijinirea producatorilor europeni."Romania a cerut sa se aplice aceleasi masuri ca in 2011, cand a fost criza castravetilor cu E-coli. Comisia va face evaluari si va comunica oficial saptamana viitoare masurile propuse, dupa care, in circa doua saptamani, va adopta un regulament. Probabil, masura se va aplica si retroactiv pentru cine poate sa justifice, adica inainte de data adoptarii regulamentului si nu doar pentru membrii organizatiilor de producatori ci si pentru ceilalti producatori. Dupa ce se adopta regulamentul trebuie comunicate datele Comisiei si pe baza lor se stabileste modul si valoarea despagubirilor. Pe data de 5 septembrie va mai fi un Consiliu de Ministri", a precizat Irimescu.

Reprezentantul Delegatiei Romaniei pe langa Comisia Europeana a mai spus ca masura de sprijin pe care o va adopta CE va fi, in mod sigur, sub forma de retragere si promovare asa cum s-a decis recent pentru piersici si nectarine, ceea ce inseamna ca legumele vor fi distribuite gratuit la cantine si spitale, etc.

Discutiile in cadrul reuniunii au vizat si celelalte sectoare afectate, produsele lactate si cele din carne, unde producatorii romani au anuntat ca preturile s-au redus cu 10% la carnea de pasare si de porc.

"In acest sector nu avem un impact direct. Anul trecut am avut exporturi de numai 41 de milioane de euro in Federatia Rusa, dar numai pe produse vegetale pentru ca nu am exportat produse animale. Reducerea preturilor este de 10% in sectorul de produse animale, insa la fructe si legume au fost reduceri de preturi si cu 60%", a adaugat Achim Irimescu.

Cele mai afectate tari de embargoul Federatiei Ruse, pe total produse agroalimentare, sunt Lituania cu 900.000 de tone de produse, Polonia 800.000 de tone, fiind urmate de Germania, Olanda, Danemarca, Spania si Finlanda.

Numai pe fructe, cele mai afectate tari sunt Polonia, Lituania, Spania, Belgia si Grecia, iar la legume Lituania si Polonia. Reprezentantul Romaniei a subliniat ca in cadrul reuniunii de experti au participat toate tarile membre si directorul general al DG Agri.

Statele membre au fost chestionate despre impactul asupra sectoarelor din domeniul agroalimentar, produsele afectate, evolutia preturilor, impactul general, daca sunt organizatii de producatori care au mecanisme de interventie pentru criza si propunerile statelor membre pentru echilibrarea situatiei.

Producatorii romani de legume si fructe au cerut Ministerului Agriculturii sa notifice Comisia Europeana cu privire la pierderile pe care le inregistreaza in urma embargoului impus de Federatia Rusa tarilor UE, avansand o suma de 300 de milioane de euro pentru a putea acoperi costurile.

Aurel Tanase, directorul general al Organizatiei Interprofesionale Nationale Prodcom Legume-Fructe din Romania, a declarat luni ca producatorii de legume si fructe se afla in imposibilitatea de a mai valorifica productia anului 2014 din cauza invaziei de legume-fructe destinate initial pietei rusesti si care, in urma embargoului impus de Federatia Rusa tarilor membre Comunitatii Europene, au luat calea pietei romanesti blocand astfel comertul intern si intracomunitar pentru operatorii romani, scrie Agerpres.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent ca Romania nu va fi afectata in mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA si Uniunea Europeana (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro in 2013. Acesta nu a exclus insa posibilele efecte care ar putea aparea, in timp, pe piata interna din cauza unui aflux mare de produse provenite din tarile care exporta masiv in Rusia.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 25 Iunie 2022, 00:35
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter